Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν θέλει κόπο, θέλει… τρόπο!

Εάν θέλεις πραγματικά να κάνεις κάτι, λέγεται ότι «το σύμπαν συνωμοτεί» ώστε να το καταφέρεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το «σύμπαν» οδήγησε ορισμένους στη ΓΓΔΕ να… σηκώσουν το τηλέφωνο. Ιδού τι ακολούθησε…

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Το «τρελό πάρτι φοροδιαφυγής» σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια που εντόπισε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, εφαρμόζοντας… «έξυπνες» μεθόδους διασταύρωσης και ελέγχου στοιχείων, καταδεικνύει ότι εφόσον υπάρχει βούληση και μεθοδικότητα, μπορεί να υπάρξει και ουσιαστικό αποτέλεσμα…

Έχοντας συλλέξει τα απαραίτητα στοιχεία ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων ανά τη χώρα, η ΓΓΔΕ αξιοποίησε πληροφορίες που είναι ευρέως διαθέσιμες μέσω διαδικτύου ή άλλων πηγών και προχώρησε σε τηλεφωνικές αλλά και λοιπές έρευνες ως προς τις τιμές και τη διαθεσιμότητα των ενοικιαζόμενων κλινών, ανά δεκαπενθήμερο, για την τουριστική περίοδο.

Το αποτέλεσμα έβγαλε «μαργαριτάρια», ιδίως σε ό,τι αφορά στον ΦΠΑ, καθώς συχνά διαπιστώθηκαν τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ των δηλώσεων και των πραγματικών εσόδων των εμπλεκομένων επιχειρήσεων.

Αντίστοιχοι έλεγχοι θα επεκταθούν πλέον και στη λοιπή «βεντάλια» των τουριστικών επιχειρήσεων καθώς και άλλων κλάδων, με στόχο την ευρύτερη πάταξη του φαινομένου της φοροδιαφυγής.

Αυτή τη -σχετικά απλή- διαδικασία διασταυρώσεων και ελέγχων, τι μας εμπόδιζε να την έχουμε εφαρμόσει τόσα χρόνια τώρα;

Πόσο δύσκολο ήταν παλιότερα να μαζευτούν αυτά τα στοιχεία και να γίνουν τα απαραίτητα «διερευνητικά» τηλεφωνήματα στα ξενοδοχεία και λοιπά τουριστικά καταλύματα, τα οποία ούτως ή άλλως διαφημίζονται κάπου, είτε τοπικά, είτε στο διαδίκτυο;

Η μόνη -σχετικά επιεικής- απάντηση στο ερώτημα αυτό μπορεί να άπτεται της απουσίας ουσιαστικής βούλησης εκ μέρους των εντεταλμένων υπηρεσιών της πολιτείας και των εκάστοτε πολιτικών τους ηγεσιών.

Είτε αφορούσε την υποστελέχωση των υπηρεσιών αυτών, είτε την απουσία μεθοδικότητας κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους, το τελικό αποτέλεσμα έως τώρα ήταν ιδιαίτερα φτωχό και αντικατοπτριζόταν στο μέγεθος της παραοικονομίας αλλά και στα τερατωδώς υψηλά διαφυγόντα έσοδα του προϋπολογισμού.

Δίχως απολύτως καμία αμφιβολία, οι υψηλοί συντελεστές φορολόγησης, ιδίως του ΦΠΑ, αποτελούν αντιστοίχως υψηλό κίνητρο για την τέλεση αδικημάτων φοροδιαφυγής.

Όμως, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Η έως τώρα πολιτική ελέγχων εκ μέρους των αρμόδιων φορολογικών αρχών υπολειπόταν των… προσδοκιών.

Ως αποτέλεσμα, το βάρος για την κάλυψη των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού έπεφτε και συνεχίζει να πέφτει στους ώμους μόνον όσων δεν μπορούν να αποκρύψουν τα εισοδήματά τους, δηλαδή όλους εμάς, μισθωτούς, συνταξιούχους, ιδιοκτήτες ακινήτων κ.λπ.

Η προτροπή «δηλώστε γιατί σας περιμένουμε» προς όσους εμπλέκονται στους ελέγχους αυτούς, που διατύπωσε ο επικεφαλής της ΓΓΔΕ,  κ. Γ. Πιτσιλής, συνιστά τη μόνη ελπίδα που μπορεί να έχει ο κάθε πολίτης για την κάμψη του φαινόμενου της φοροδιαφυγής και κατά προέκταση την ενδεχόμενη αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών.

Αν και η ελάφρυνση της φορολογίας, άμεσης ή έμμεσης, άπτεται και των «ορέξεων» της κάθε κυβέρνησης αναφορικά με τις δημόσιες δαπάνες, η πάταξη ακόμη και ενός τμήματος της φοροδιαφυγής μπορεί να αποτρέψει τουλάχιστον την επιβολή και νέων εισπρακτικών μέτρων.

Αυτή, όμως, είναι η πραγματική δουλειά της εκτελεστικής εξουσίας. Η εποπτεία της τήρησης των κανόνων και ο εντοπισμός όσων τους παραβιάζουν. Μετά αναλαμβάνει η… δικαστική εξουσία.

Πρόκειται για μια «δουλειά» η οποία όχι μόνον γινόταν πλημμελώς επί σειρά ετών, αλλά συχνά οδηγούσε ακόμη και σε φαινόμενα διαφθοράς εκ μέρους κρατικών λειτουργών.

Πλέον, όλο «αυτό» οφείλει να λήξει και για να λήξει, πρέπει όσοι κρατούν τα ηνία της εξουσίας, ανεξαρτήτως ιδεολογιών και «χρώματος», να το θέλουν.

Οι τελευταίες κινήσεις της ΓΓΔΕ δημιουργούν αισιοδοξία προς την κατεύθυνση αυτή.

Υπάρχει όμως ακόμη πολύς δρόμος…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v