Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις εγκυκλίους η αγορά αναστενάζει

Ποιες δαπάνες θα αφορούν τη χρήση «πλαστικού χρήματος»; Πώς θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα των εισφορών όσων είναι ταυτόχρονα μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες; Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες είναι όμηροι των… «ανέκδοτων» εγκυκλίων. 

Στις εγκυκλίους η αγορά αναστενάζει

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Είναι νόμοι του κράτους εδώ και μήνες και τέθηκαν σε εφαρμογή από 1.1.2017, όμως το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου έχει ήδη κυλήσει και αυτοί παραμένουν ακόμη στον «αέρα», τουλάχιστον εν μέρει, καθώς δεν έχουν εκδοθεί οι εγκύκλιοι που θα διέπουν την υλοποίησή τους.

Πρόκειται, δε, για νομοθετήματα καίριας οικονομικής σημασίας, καθώς όχι μόνον αφορούν εκατομμύρια πολίτες αυτής της χώρας, αλλά άπτονται δύο εκ των σημαντικότερων μαχών που διεξάγει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης: του αγώνα κατά της φοροδιαφυγής, καθώς και εκείνου που αφορά στην αύξηση των εσόδων του ασφαλιστικού συστήματος.

Αν και ελπίζεται ότι ακόμη και σήμερα το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στην έκδοση της σχετικής εγκυκλίου, έως τώρα δεν είναι σαφές ποιες δαπάνες θα λογίζονται για το «κτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου μέσω της χρήσης «πλαστικού χρήματος» αλλά και για την αποφυγή προστίμου, με τη μορφή επιπλέον φόρου, ο οποίος θα αφορά ποσοστό 22% επί του ποσού των αποδείξεων που θα… λείπουν!

Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά στη χρήση του πλαστικού χρήματος, εκκρεμεί η έκδοση εγκυκλίων, οι οποίες κρατούν ομήρους την αγορά και τους επαγγελματίες που θα πρέπει να φέρουν μηχανήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών (POS), καθώς  δεν είναι γνωστές: οι προθεσμίες ανά Κωδικό Δραστηριότητας για την υποχρεωτική εγκατάσταση POS, οι διαδικασίες δήλωσης των επαγγελματικών λογαριασμών, οι κυρώσεις σε περίπτωση που δεν υπάρχουν ή δεν χρησιμοποιούνται για την έκδοση αποδείξεων αυτές οι συσκευές, οι αρμόδιες αρχές που θα επιλαμβάνονται του ζητήματος, τα μέσα προσφυγής και δικαστικής προστασίας κ.λπ.

Ακόμη, εκκρεμούν ζητήματα ελέγχου αλλά και ο τρόπος επιβολής προστίμων σε όσους επιτηδευματίες δεν ενημερώνουν επαρκώς τους καταναλωτές ότι αποδέχονται πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.

Αντίστοιχα, αν και είναι νόμος του κράτους από πέρυσι την Άνοιξη, το νέο ασφαλιστικό καθεστώς παραμένει ακόμη στον αέρα για τους περίφημους «μπλοκάκηδες», οι οποίοι έχουν και μισθωτή εργασία, με άλλα λόγια, τους ελεύθερους επαγγελματίες με παράλληλη απασχόληση.

Και τούτο, καθώς εκκρεμεί ακόμη όχι μόνον η έκδοση εγκυκλίων για σειρά ζητημάτων που αφορούν όσους επαγγελματίες είναι μισθωτοί και παράλληλα απασχολούνται σε έως δύο εργοδότες με δελτίο παροχής υπηρεσιών, αλλά κυριότερα επειδή ακόμη δεν έχει τεθεί σε λειτουργία η ειδική πλατφόρμα, στην οποία θα γίνονται οι αναγγελίες των προσλήψεων και των συμβάσεών τους…

Ακόμη, δε, εκκρεμεί και η εξεύρεση τρόπου ώστε οι εργοδότες να μη μετακυλίουν το ασφαλιστικό βάρος στους… εργαζόμενους, καθώς και η ύπαρξη διευκρινίσεων σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο επιμερισμού του εργοδοτικού ασφαλιστικού βάρους  μεταξύ εργοδοτών που απασχολούν μισθωτούς και εκείνων που απασχολούν τους ίδιους εργαζόμενους στη βάση ΔΠΥ.

Χαρακτηριστικό, δε, του μεγέθους της εκκρεμότητας, η οποία ταλανίζει χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, είναι το γεγονός ότι έως τις 20 τρέχοντος αυτοί οι άνθρωποι οφείλουν να έχουν εκδώσει τα δελτία παροχής υπηρεσιών, βάσει των οποίων ελπίζουν ότι θα πληρωθούν στο τέλος του μήνα.

Πρόκειται για μία απόλυτη τρέλα, η οποία κρατά σε αγωνία εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην ελληνική αγορά.

Για δύο ζητήματα, για τα οποία οι κανόνες όφειλαν να είναι σαφείς και γνωστοί, μήνες πριν την έναρξη εφαρμογής τους, επικρατεί ακόμη σύγχυση και ασάφεια, μολονότι αμφότεροι έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή.

Εάν αυτό το γεγονός δεν είναι ένδειξη ανεπάρκειας και νομοθέτησης κυριολεκτικά… στο πόδι, τότε τι είναι;


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v