Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ζούγκλα θέλετε… ζούγκλα θα έχετε»

Όποιο κι αν είναι το μέγεθος της κατάντιας στην οποία έχουμε περιέλθει, είναι βέβαιο ότι θα οδηγηθούμε πολύ χαμηλότερα, εάν χάσουμε την έννομη τάξη. Άλλο «τυφλή Δικαιοσύνη» και άλλο «Ρομπέν των Δασών».

«Ζούγκλα θέλετε… ζούγκλα θα έχετε»
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Μια από τις πλέον δραστήριες αναρχικές ομάδες των τελευταίων ετών, με πολλές δεκάδες επιθέσεις κατά «στόχων» της επιλογής της, ο Ρουβίκωνας, κτύπησε για ακόμη μια φορά χθες,  κατά του ΑΔΜΗΕ, επικαλούμενη τον «πόλεμο που έχει κηρύξει η άρχουσα τάξη στα χαμηλά κοινωνικά στρώματα», στον οποίο, όπως λένε, «δεν σκοπεύουμε να παραμείνουμε θεατές».

Αντίστοιχα ιδεολογήματα επικαλούνται και άλλες «ομάδες» ή «συλλογικότητες» όταν καταστρέφουν δημόσια συγκοινωνιακά μέσα ή ακυρωτικά μηχανήματα στους σταθμούς του μετρό, ή εμποδίζουν τη διενέργεια πλειστηριασμών ακινήτων, ή καταλαμβάνουν κτίρια για να στεγάσουν τις κάθε είδους δραστηριότητές τους, ή εντέλει όταν προχωρούν σε κάθε λογής παράνομες ενέργειες.

Δεν πρόκειται για καινούργιο φαινόμενο. Για την ακρίβεια, βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτό που, χρόνια τώρα, περιγράφεται ως αυτοδικία στον ποινικό κώδικα.  

Πρόκειται για την κατάσταση εκείνη κατά την οποία πολίτες «παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους», πράττοντας αυτό που οι ίδιοι θεωρούν ως ορθό και «τιμωρώντας» όσους εκτιμούν ως  υπαίτιους μεμπτών ή άδικων πράξεων.

Στην τελευταία προκήρυξή τους, δε -αυτήν με την οποία ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση κατά των γραφείων του ΑΔΜΗΕ-, οι φίλτατοι του Ρουβίκωνα εμφανίζονται να έχουν πλήρη συνείδηση του ρόλου που διαδραματίζουν σήμερα στην ελληνική κοινωνία: «Ζούγκλα θέλετε, ζούγκλα θα έχετε...» είναι η καταληκτική τους φράση.

Σε αυτό ακριβώς θα μετατραπεί η χώρα μας, ενόσω παραμένουν ατιμώρητες πράξεις βίας και παρανομίας, υπό οποιοδήποτε ιδεολογικό ή άλλο προκάλυμμα.

Ποιο είναι το μήνυμα που λαμβάνει ο πολίτης όταν αφήνονται ανεξέλεγκτες ομάδες ή συλλογικότητες, όπως ο Ρουβίκωνας, στις κάθε είδους παράνομες ενέργειές τους;

Τι ακριβώς καλείται να κατανοήσει αυτός ο πολίτης, όταν βλέπει να καταστρέφεται δημόσια περιουσία την οποία ο ίδιος έχει πληρώσει ως βαριά φορολογούμενος πολίτης;

Όποιο κι αν είναι το μέγεθος της κατάντιας στην οποία έχει οδηγηθεί η πατρίδα μας ως αποτέλεσμα της πολύχρονης κρίσης που τη μαστίζει, είναι βέβαιον ότι θα οδηγηθεί πολύ χαμηλότερα, εάν επιτρέψει την περαιτέρω αποδόμηση του «κράτους δικαίου» που ακόμη την περιβάλλει.

Η ανοχή είναι ίσως ένδειξη σοφίας εκ μέρους οποιασδήποτε πολιτείας, όμως, πλέον τείνουμε να χάσουμε το μέτρο ακόμη και της κοινής λογικής.

Της κοινής λογικής που υπαγορεύει ότι όλοι πρέπει να είναι ισότιμοι έναντι του νόμου.

Οτιδήποτε διαφορετικό -κατ’ επίκληση ιδεολογημάτων, ιδεοληψιών ή ακόμη και απλής αδυναμίας- μας οδηγεί στην άβυσσο που υπόσχεται ο Ρουβίκωνας.

Η βία δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο και όσοι υποδύονται τους «Ρομπέν των Δασών» επικαλούμενοι την προάσπιση των δικαιωμάτων των «χαμηλών» (γιατί σύντροφοι «χαμηλά»;) κοινωνικών στρωμάτων, διαπράττοντας πράξεις βίας στο όνομά τους, το μόνο που καταφέρνουν είναι η ζημία ακριβώς αυτών, των οικονομικά ασθενέστερων της χώρας μας.    

Ποιος χρησιμοποιεί τη συγκοινωνία για να πάει στη δουλειά του, αν όχι αυτός που δεν έχει εναλλακτικό τρόπο;

Σε ποιον κοστίζει ακριβότερα, αν όχι σε αυτόν που δεν έχει επαρκή εισοδήματα, η αποκατάσταση των εκάστοτε ζημιών που προκαλούν στην δημόσια περιουσία οι δράσεις της κάθε ομάδας ή συλλογικότητας;

Κυριότερα, όμως, πού οδηγείται αυτός ο τόπος εάν καταστεί κοινή πεποίθηση ότι είναι δυνατή και θεμιτή η διεκδίκηση δικαιωμάτων διαμέσου της χρήσης βίας;  

Ο Ρουβίκωνας υπόσχεται να μην παραμείνει «θεατής» στον «πόλεμο» που θεωρεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η πολιτεία πώς το «βλέπει» το πράγμα;

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v