Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η συνταγή είναι απλή

Εκτός από την Ελλάδα της κρίσης, υπάρχει και η Ελλάδα των ευκαιριών. Όχι στη θεωρία αλλά στην πράξη. Επενδύσεις γίνονται εκεί όπου το έδαφος είναι πρόσφορο. Μήπως να «δούμε» τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας;

Η συνταγή είναι απλή

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Εάν αυτή η χώρα επιθυμεί, πράγματι, να βγει από τα πολύχρονα δεινά της, τότε ας κοιτάξει ποιοι επενδύουν σήμερα στον τόπο μας -ακόμη και υπό τις παρούσες αντίξοες συνθήκες- και για ποιους λόγους.

Σε μια στιγμή κατά την οποία η οικονομική δραστηριότητα εμφανίζει νέα κάμψη, η αβεβαιότητα κυριαρχεί και οι αμφιβολίες σχετικά με τη δυνατότητα της χώρας να παραμείνει στην ευρωζώνη εξακολουθούν να υφίστανται, εταιρίες όπως η Cosco, η Παπαστράτος, η Fraport, ο ΟΠΑΠ κ.α. συνεχίζουν να προωθούν τα υφιστάμενα επενδυτικά τους σχέδια και ανακοινώνουν νέες επενδύσεις.

Η Fraport προχωρά στην επένδυση 330 εκατ. ευρώ έως το 2021 και συνολικά ενός δισ. ευρώ στη διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης (40 έτη) για τον εκσυγχρονισμό των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που θα διαχειρίζεται. 

Ήδη, μόλις χθες, ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνιών-μαμούθ με την Ιντρακάτ, συνολικού ύψους 357 εκατ. ευρώ, για την εκτέλεση έργων στα αεροδρόμια αυτά.

Η Παπαστράτος, θυγατρική της Philip Morris International, επελέγη μεταξύ του συνόλου των μονάδων που διατηρεί ο πολυεθνικός όμιλος στην Ευρώπη, για την επένδυση 300 εκατ. ευρώ, εντός μάλιστα μόλις 10 μηνών, με στόχο τη δημιουργία μιας νέας μονάδος παραγωγής του καινοτόμου προϊόντος IQOS.  

Η Cosco, μετά τα 280 εκατ. ευρώ που έδωσε πέρυσι το καλοκαίρι για την απόκτηση του 51% του ΟΛΠ, αλλά και την ανάληψη υποχρέωσης για την πραγματοποίηση επενδύσεων ύψους ακόμη 300 εκατ. ευρώ, φέτος επενδύει 137,5 εκατ. ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά.

Ο ΟΠΑΠ προωθεί σήμερα επενδυτικό πρόγραμμα άνω των 100 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του δικτύου του και την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του.

Ποια είναι η κοινή συνισταμένη επενδυτικών κινήσεων όπως οι παραπάνω;

Ο εντοπισμός και η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που προσφέρει η χώρα μας και το οικονομικό μας περιβάλλον.

Ο τουρισμός -που πάει από ρεκόρ σε ρεκόρ-, το διαμετακομιστικό εμπόριο, ο πρωτογενής τομέας και η έμφαση που παραδοσιακά έχουμε στις καπνικές καλλιέργειες, αλλά βεβαίως και η ανάγκη εκσυγχρονισμού υφιστάμενων δραστηριοτήτων που αποδεδειγμένα αποδίδουν, ώθησαν τις παραπάνω εταιρείες στην πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων και την εξαγγελία νέων.

Προφανώς η χώρα μας έχει απόλυτη ανάγκη από τον τερματισμό της καταστροφικής πολιτικής της υπερφορολόγησης αλλά και από βαθιές μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό σύστημα, στη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης, στο κτηματολόγιο και σε τόσους άλλους τομείς  -με κυρίαρχα τα «κόκκινα δάνεια» και σαφώς αυτό είναι το «στοίχημά» της.

Όμως, υπάρχουν και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και αυτά οφείλει να τα αξιοποιήσει άμεσα, ώστε να παράσχει έναν βατήρα αναθέρμανσης της οικονομικής δραστηριότητας και μείωσης της ανεργίας.

Σε κάθε πτυχή του ενεργειακού τομέα, από την παραγωγή και τη διανομή ηλεκτρικού ρεύματος, έως την αξιοποίηση υδρογονανθράκων και εναλλακτικών πηγών ενέργειας, η χώρα μας έχει τρομακτικά πλεονεκτήματα που παραμένουν -εν πολλοίς- ανενεργά.

Ανάπτυξη, δίχως επενδύσεις, δεν θα δει η χώρα μας.

Δεν καλούνται να εφεύρουν την πυρίτιδα όσοι κρατούν στα χέρια τους την εξουσία σε αυτόν τον τόπο.

Εκτενείς και εξειδικευμένες μελέτες υπάρχουν, από πλειάδα φορέων, όπως το ΙΟΒΕ, το ΚΕΠΕ, τους παραγωγικούς φορείς κ.α., και βεβαίως η περίφημη μελέτη της McKinsey, που από το 2011, οπότε εκπονήθηκε, με αντικείμενο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της οικονομίας μας, παραμένει χωμένη στα συρτάρια…

Υπάρχουν λόγοι για τους οποίους ξένες και εγχώριες επιχειρήσεις επενδύουν στην πατρίδα μας και οφείλουμε να τους αναδείξουμε.

Η εργασιακή ειρήνη, η γεωγραφική θέση και η δυνατότητα προμήθειας καπνών εγχωρίως βάρυναν για την επιλογή της Παπαστράτος, από τη Philip Morris Int.

Η γεωγραφική θέση της χώρας μας, το ευρωπαϊκό της διαβατήριο, η ναυτιλιακή της πορεία και τόσοι άλλοι λόγοι βάρυναν στην «ελληνική απόφαση» της Cosco…

Η εξαιρετική πορεία του τουριστικού τομέα υπήρξε καταλυτική για επενδύσεις όπως της Fraport, του Αστέρα ή του Ελληνικού, που ακόμη παραμένει «παγωμένη», εξαιτίας … «αγκυλώσεων» και ιδεοληψιών.

Αυτή είναι η συνταγή και αυτήν πρέπει να βάλουμε σε δράση, αφήνοντας κατά μέρος ό,τι μας κρατά «πίσω».

Να δείξουμε, δηλαδή, τον «καλόν μας εαυτό», μπας και ορθοποδήσουμε…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v