Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάρε τη λύση και τρέχα

Μπορεί ο «λογαριασμός» να είναι βαρύς, όμως εάν δεν τον τιμήσουμε, είναι βέβαιο πως θα γίνει βαρύτερος στο μέλλον. Έτσι, λοιπόν, φίλτατοι, λήξτε το, το «ματσάκι». Δεν μας συμφέρει να μπούμε στην… παράταση.

Πάρε τη λύση και τρέχα

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Δεν είναι απολύτως σαφές εάν τα γκολπόστ είναι μεταφερόμενα, όπως υποστηρίζει ο κ. Α. Τσίπρας, ή εάν εμείς επιμένουμε στις πολλές ντρίμπλες.

Αυτό που είναι βέβαιο, ωστόσο, είναι ότι ενόσω παραμένει η μπάλα στα πόδια μας, οφείλουμε να σκοράρουμε και μάλιστα άμεσα.

Διότι εάν χάσουμε και αυτή την ευκαιρία, αναγκαστικά οδηγούμεθα στην… παράταση του Μαΐου, από όπου είναι δύσκολο να βγούμε «νικητές».

Υπό το πρίσμα αυτό και ανεξαρτήτως του κατά πόσο απευθυνόταν στο εγχώριο -πελατειακό- του ακροατήριο ή στους εταίρους και δανειστές μας, η χθεσινή «σκλήρυνση» της στάσης του Έλληνα πρωθυπουργού, παρόντος του προέδρου της ΕΕ Ντ. Τουσκ, με την προαναγγελία αιτήματος συνόδου κορυφής της ευρωζώνης σε περίπτωση που δεν υπάρξει «λευκός καπνός» για την Ελλάδα στο Eurogroup της Παρασκευής, υπήρξε μια θεάρεστη κίνηση.

Ακόμη κι αν υποβληθεί αυτό το αίτημα, μπορεί κάλλιστα να απορριφθεί όπως έγινε και κατά το παρελθόν, δεν παύει όμως να αποτελεί μια χαρμόσυνη εξέλιξη, στο μέσον της εβδομάδας των Βαΐων!  

Αν μη τι άλλο, διότι καθιστά σαφή -προς όσους είχαν τυχόν αντίθετη γνώμη- την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης ως προς την ταχεία ολοκλήρωση του δράματος που ακούει στο όνομα «αξιολόγηση».

Ενός δράματος πλήρους αβεβαιότητος ως προς την τελική έκβασή του, το οποίο συμπαρέσυρε κατά την εξέλιξή του τόσο τους κυριότερους μακροοικονομικούς δείκτες της χώρας όσο και τις ελπίδες της για ταχύτερη έξοδο από την κρίση. 

Στον βαθμό, λοιπόν, που η λύση «1%+1%», σύμφωνα με την οποία οι περικοπές στις συντάξεις (1% του ΑΕΠ) θα τρέξουν το 2019 ενώ η μείωση του αφορολόγητου ορίου (επίσης 1% του ΑΕΠ) θα μεταφερθεί -κατ’ αρχάς- για το 2020, διασώζει τα προσχήματα για την ελληνική πλευρά, θα ήταν -αν μη τι άλλο- χρήσιμο να υιοθετηθεί… ακόμη κι αν δεν εξυπηρετεί πλήρως τις όποιες πολιτικές σκοπιμότητες του κυβερνώντος συνασπισμού.

Διότι, οποιαδήποτε τυχόν νέα καθυστέρηση είναι βέβαιο ότι θα μας οδηγούσε σε ιδιαιτέρως αρνητικά σενάρια την 15/05/17, οπότε η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να δημοσιεύσει τις εκτιμήσεις της για την πορεία του ΑΕΠ κατά το Α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους (Τριμηνιαίοι Εθνικοί Λογαριασμοί).

Αν και πολλοί προεξοφλούν σοβαρές αποκλίσεις από τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής, το εύρος τους είναι εκείνο που θα καθορίσει κατά πόσον θα μπορέσουμε να παραμείνουμε στο υφιστάμενο πρόγραμμα ή θα πρέπει να οδηγηθούμε σε ακόμη μία... αναθεώρησή του, με οποιαδήποτε μορφή.

Διότι βάσει του σχεδίου συμφωνίας που θα εξετάσει το Eurogroup αύριο Παρασκευή, σε περίπτωση που οι προβλέψεις (δημοσιονομικές και αναπτυξιακές) για το 2018 δεν βγουν αληθινές και η οικονομία βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση, τότε τα μέτρα στο σύνολό τους (1% του ΑΕΠ ασφαλιστικό και 1% του ΑΕΠ φορολογικό) θα τεθούν σε εφαρμογή από κοινού το 2019.

Όλα αυτά, δε, στο καλύτερο δυνατό σενάριο, κατά το οποίο όντως θα φθάσουμε σε συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές μας.

Για να αποφύγουμε λοιπόν τα χειρότερα και να υπάρξει έστω και μια ελπίδα αναθέρμανσης της οικονομίας και ανάκτησης του ρυθμού ανάπτυξης που εμφάνιζε τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2016, ας το λήξουμε το θέμα.

Ούτως ή άλλως, σύσσωμο το πανελλήνιο είναι βαθύτατα πεπεισμένο ότι η παρούσα κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε για ακόμη μια φορά υπέρ των δικαίων του και ότι οι συνεχείς καθυστερήσεις οφείλονται στην... άλλη πλευρά του γηπέδου.

Έτσι δεν είναι;


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v