Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ιερά συμμαχία του χρέους

Η Αθήνα δεν «κατεβαίνει» μόνη της σήμερα στο γήπεδο του Eurogroup. Στο πλευρό της βρίσκονται όσοι εκτιμούν ότι οι παρόντες όροι εξυπηρέτησης του χρέους δυσχεραίνουν την επίλυση του ελληνικού ζητήματος. Εάν θα εισακουστούν, είναι μια άλλη υπόθεση…

Η ιερά συμμαχία του χρέους
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Σε μια υπόθεση όπως αυτή του ελληνικού χρέους, υπάρχουν κινήσεις τακτικής και κινήσεις ουσίας.

Χαρακτηριστική κίνηση τακτικής είναι, για παράδειγμα, η δέσμευση που έχει αναλάβει η γερμανική κυβέρνηση ενώπιον της Μπούντεσταγκ, δια στόματος του υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ως «αντίβαρου» στην πολιτικά «εύκαμπτη» Κομισιόν.

Πρόκειται για μια κίνηση τακτικής, η οποία επέτρεψε την έγκριση του τρέχοντος πακέτου χρηματοδότησης και κατέστειλε ανησυχίες πτερύγων του γερμανικού Κοινοβουλίου περί ενδεχόμενης «χαριστικής» μεταχείρισης προς την Ελλάδα, δεδομένου του τεχνοκρατικού χαρακτήρα του ΔΝΤ.  

Κίνηση ουσίας, αντίθετα, είναι η απαίτηση που έχει προβάλει, από διετίας και πλέον, το ίδιο το ΔΝΤ, για την περαιτέρω ριζική απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, ούτως ώστε αυτό, αφενός, να καταστεί βιώσιμο (καταστατική υποχρέωση ΔΝΤ για τη συμμετοχή του σε προγράμματα διάσωσης) και αφετέρου, να μη συνιστά τροχοπέδη για την ανάκαμψη της Ελλάδας (χαμηλότερα επίπεδα πρωτογενούς πλεονάσματος).

Ο συγκερασμός αυτών των κινήσεων, ωστόσο, ήρθε πρόσφατα από έναν απρόσμενο σύμμαχο της Ελλάδας: την ΕΚΤ.

Το μέλος του εκτελεστικού της συμβουλίου Μπενουά Κερέ, αν και επεσήμανε ότι έχει υπάρξει πρόοδος στην ελληνική υπόθεση, κατέστησε σαφές ότι προϋπόθεση για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι, πρώτον, η επίτευξη συμφωνίας επί του χρέους της χώρας με τους δανειστές της και δεύτερον, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

«Δεν βλέπω να αρχίζει συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο για την ένταξη στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, προτού γίνουν όλα τα βήματα από την ευρωπαϊκή πλευρά και από την πλευρά του ΔΝΤ, δηλαδή πριν ληφθούν αποφάσεις στο ΔΣ του ESM και στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ», είπε ο κ. Κερέ.

Η δήλωση αυτή του κ. Κερέ, αν και σε πρώτη ανάγνωση μεταθέτει χρονικά τις ελπίδες του μεγάρου Μαξίμου για ταχεία ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, επί της ουσίας είναι ενισχυτική των ελληνικών θέσεων για ταχεία απομείωση του χρέους, καθώς όχι μόνον συμπλέει με τις θέσεις του ΔΝΤ αλλά τις θέτει ως προϋπόθεση επίτευξης του στόχου αυτού.

Βάσει των έως τώρα αποφάσεων του Eurogroup (Μάιος 2016), η υπόθεση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα εξεταστεί σε τρία στάδια.

Το πρώτο, που αφορά στα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσής του, ήδη υλοποιείται από τις αρχές του τρέχοντος έτους.

Το δεύτερο, που αφορά στα μεσοπρόθεσμα μέτρα, έχει συμφωνηθεί να τεθεί σε εφαρμογή με τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος το καλοκαίρι του 2018 και θα υλοποιηθεί εάν μια επικαιροποιημένη  ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους καταδείξει ότι είναι απαραίτητα τα μέτρα αυτά, ώστε να ικανοποιούνται τα κριτήρια περί ακαθάριστων δανειακών αναγκών που έχουν τεθεί.

Το τρίτο και καταληκτικό στάδιο, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, θα περιλαμβάνει την υιοθέτηση ενός μόνιμου προληπτικού μηχανισμού που θα ενεργοποιείται, όταν τούτο απαιτείται, ώστε να κρατά τις χρηματοδοτικές ανάγκες στα επίπεδα που έχουν ορισθεί, χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές, όπως η αναβολή πληρωμής επιτοκίων, επιμήκυνση δανείων κ.α.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος ευελπιστεί ότι έχοντας υπό μάλης το πακέτο μέτρων που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή, η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι των εταίρων και δανειστών της και άρα μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέος, με την εφαρμογή, ενδεχομένως, των μεσοπρόθεσμων μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση.

Η εξέλιξη αυτή, κατά τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, θα επιτρέψει την ταχεία ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, επιτρέποντας έτσι τόσο τη βελτίωση του οικονομικού «κλίματος», όσο και τη δυνατότητα της χώρας να αποταθεί εκ νέου, έστω δοκιμαστικά, στις διεθνείς αγορές, αργότερα εφέτος.

Επ’ αυτού, ωστόσο, τα έως τώρα μηνύματα είναι αντιφατικά.

Η Κομισιόν, δια στόματος του αρμόδιου επιτρόπου Π. Μοσκοβισί, εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκονται «πολύ κοντά σε μια συνολική συμφωνία» για το ελληνικό χρέος. Αν όχι κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, εντός των επόμενων εβδομάδων.

Αντίθετα, το Βερολίνο, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σε απάντηση ερωτήματος της εφημερίδας Bild περί ενδεχόμενης επιμήκυνσης του χρέους, εξαγοράς των δανείων του ΔΕΤ από τον ESM κ.α., καθιστά σαφές ότι «δεν υπάρχουν τέτοια ή άλλα σχέδια για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

Υπό το πρίσμα όλων αυτών, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα καταστεί σαφές εάν η «ιερά συμμαχία» που εμφανίζεται να έχει συγκροτηθεί πέριξ της υποθέσεως του ελληνικού χρέους, ήτοι μεταξύ του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ, είναι δυνατόν να κάμψει τις γερμανικές ενστάσεις -αν όχι σήμερα, τουλάχιστον σύντομα- και να εξασφαλισθεί ταχύτερα του έως τώρα συμφωνηθέντος μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Κλειδί» στην υπόθεση αυτή, ευλόγως, είναι οι πολιτικοί σχεδιασμοί του Βερολίνου, το οποίο επιθυμεί να μην καταστεί το ελληνικό ζήτημα μέρος της προεκλογικής ατζέντας ενόψει των εθνικών εκλογών με το οποίο είναι αντιμέτωπο μετά το καλοκαίρι.

Εάν η Αθήνα -με τη βοήθεια της «ιεράς συμμαχίας»- μπορέσει να πείσει τους… λοιπούς  εταίρους και δανειστές της, δηλαδή τη Γερμανία,  ότι οι κινήσεις τους μπορούν να οδηγήσουν σε μια ταχύτερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και άρα σε δυνητικά οφέλη στην εγχώρια πολιτική τους σκηνή, ίσως οι εξελίξεις επιταχυνθούν και μάλιστα κατά τρόπο θετικό για τη χώρα μας.

Διαφορετικά…

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v