Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακούει κανείς;

Εάν μέτρο δημοκρατίας είναι και ο σεβασμός που επιδεικνύει η πολιτεία στο χρήμα που της παρέχει ο κάθε φορολογούμενος πολίτης, τότε τα συμπεράσματα για τη χώρα μας είναι ιδιαίτερα αρνητικά. Χαρακτηριστική η περίπτωση της παιδείας.

Ακούει κανείς;

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Το όνειρο ανάδειξης των ελληνικών ΑΕΙ σε πόλο έλξης για το διεθνές φοιτητικό κοινό είναι παλιό.

Η Εθνική Τράπεζα το «κωδικοποίησε» με μελέτη της που δημοσιοποιήθηκε χθες και οδηγήθηκε στην εκτίμηση ότι η επένδυση στην εκπαίδευση μπορεί να απογειώσει το ελληνικό ΑΕΠ σε εύρος δεκαετίας, προσφέροντας έως και 50 δισ. ευρώ ετησίως στην οικονομία της χώρας.

Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης αυτής είναι ότι, πέραν του άμεσου και έμμεσου οικονομικού οφέλους που συνεπάγεται για τη χώρα και -κατά προέκταση- τον εξαγωγικό της τομέα η εκπαίδευση αλλοδαπών φοιτητών, η επένδυση στον κλάδο της παιδείας θα συμβάλει στον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, καθιστώντας κυρίαρχη την ένταση γνώσης σε αυτήν και αυξάνοντας σημαντικά τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξής της.

Συνεκτιμώντας τις συνέργειες αυτής της μεταρρύθμισης με έναν επιχειρηματικό τομέα δεκτικό στην καινοτομία, η συνολική επίδραση στο ΑΕΠ μπορεί να φτάσει τα 50 δισ. ευρώ ετησίως σε ορίζοντα δεκαετίας, σύμφωνα με τη μελέτη αυτή.

Πρόκειται για φρούδες ελπίδες.

Μία απλή ματιά στην κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα επιβεβαιώνει την εκτίμηση αυτή.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», μόλις την προηγούμενη Παρασκευή, περίπου 150 «άγνωστοι» εισέβαλαν στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με κοντάρια και κράνη αναζητώντας συγκεκριμένο καθηγητή, ο οποίος είχε ξυλοκοπηθεί και κατά το πρόσφατο παρελθόν, για να αποχωρήσουν στη συνέχεια, όταν δεν τον εντόπισαν, φροντίζοντας όμως προηγουμένως να αναγράψουν συνθήματα στους τοίχους του ΑΕΙ.

Την ίδια ημέρα, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και συγκεκριμένα στο ιστορικό κτίριο Αβέρωφ, ομάδα ατόμων εμπόδισε -με το «έτσι θέλω»- τη διεξαγωγή του μαθήματος που παρέδιδε εκείνη την ώρα καθηγητής προς περίπου 70 φοιτητές.

Ο προαύλιος χώρος της Νομικής Σχολής Αθηνών, στον πεζόδρομο της οδού Μασσαλίας, έχει μετατραπεί από πολλού χρόνου σε άντρο χρήσης και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών ενώ ακόμη και η ιστορική είσοδος της Νομικής Σχολής Αθηνών μετατρέπεται τα βράδια σε… αποχωρητήριο από τους ναρκομανείς.

Οι συνεχείς επιθέσεις κουκουλοφόρων αντιεξουσιαστών και λοιπών «γνωστών αγνώστων» στους δρόμους πέριξ του ΕΜΠ εναντίον πολιτών, μέσων μαζικής μεταφοράς αλλά και των ίδιων των αστυνομικών δυνάμεων έχουν καταστήσει την ευρύτερη περιοχή σε… απρόβλεπτο πεδίο μάχης, ενώ χώροι τόσο στο ΕΜΠ όσο και στη Νομική έχουν μετατραπεί σε κέντρα πολεμοφοδίων για τους κάθε λογής «επαναστάτες».

Σε αυτά τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα προσδοκούμε να προσελκύσουμε φοιτητές από όλη την οικουμένη;

Για ποιο λόγο, αν όχι για να εμπεδώσουμε ακόμη περισσότερο στη διεθνή κοινή γνώμη την αίσθηση ότι στη χώρα μας επικρατεί το χάος;

Αντίστοιχα, σε αυτά τα ιδρύματα στέλνει ο ελληνικός λαός τα παιδιά του, ώστε να μορφωθούν;

Σε τι θα μορφωθούν, αν όχι στο χάος και στην αναρχία;

Η κατάσταση που επικρατεί εδώ και πολλά χρόνια στα ελληνικά ΑΕΙ, εμφανίζοντας όξυνση κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας, καταδεικνύει τον βαθμό του σεβασμού που έχει η ελληνική πολιτεία τόσο στα χρήματα του κάθε φορολογούμενου πολίτη όσο και στον ίδιο τον θεσμό της παιδείας στη χώρα μας.

Πρόκειται για μια κατάσταση αίσχους, η οποία ουδεμία τιμή περιποιεί προς την Ελλάδα.

Μια δυνητική πηγή εξασφάλισης πλούτου για τον τόπο μας, μορφωτικού ή και οικονομικού, αφήνεται στο έλεος του κάθε «μπαχαλάκια», ο οποίος εκμεταλλεύεται το καθεστώς ασυλίας των ΑΕΙ για να υλοποιήσει ανομίες κάθε είδους.

Τι άλλο πρέπει να γίνει, ώστε ενδιαφερθεί κάποιος για όλα αυτά;


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v