Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνδικαλιστικές αλχημείες... παντός καιρού

Πετάει ο γάιδαρος; Βεβαίως και πετάει, εάν είναι να διατηρήσουμε τα προνόμιά μας και τα κάθε λογής συμφέροντά μας. Τουλάχιστον έτσι εκτιμούν οι φίλτατοι της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, αναφωνώντας «μύθος, η κλιματική αλλαγή»!

Συνδικαλιστικές αλχημείες... παντός καιρού

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
  
Ο «μύθος» της κλιματικής αλλαγής είτε αποτελεί μια «κινεζική συνωμοσία», όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος Τραμπ, είτε καλλιεργείται από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και βιομηχανίες που στόχο έχουν να αποκομίσουν κέρδη.
 
Διαφορετικά γιατί να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα;
 
Κοντολογίς, αυτό διερωτάται η ΓΕΝΟΠ ΔEΗ, με πρόσφατη ανακοίνωσή της. Δεν είναι ούτε οι πρώτοι και ασφαλώς δεν θα είναι οι τελευταίοι οι οποίοι υιοθετούν αυτή την τακτική.  

Το να βαφτίζεις το «κρέας, ψάρι», εάν αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντά σου, τα οποία εν προκειμένω τάσσονται υπέρ της διατήρησης του καθεστώτος χρήσης ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ενέργειας, δεν αποτελεί μια πρωτόγνωρη τακτική. Δεν παύει όμως να εντυπωσιάζει η προσπάθεια του γίνει πιστευτή μία τόσο εξόφθαλμα εσφαλμένη τοποθέτηση.

Το να επιχειρηματολογήσει κανείς υπέρ της ανάγκης για μία οικουμενική συμφωνία περιορισμού των ρύπων στις ημέρες μας είναι περιττό. Τουλάχιστον, έτσι έκριναν οι υπόλοιπες 194 χώρες, οι οποίες συνυπέγραψαν τη συγκεκριμένη συνθήκη, συμπεριλαμβανομένων, βεβαίως, των κρατών-μελών της ΕΕ.  

Παρά ταύτα, μία από τις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας, η ΓΕΝΟΠ ΔEΗ, είδε «το φως το αληθινό» στην πρόσφατη κίνηση Τράμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από αυτή την οικουμενική συνθήκη, μολονότι ο ίδιος παραδέχθηκε όταν ανακοίνωσε τη συγκεκριμένη απόφασή του ότι την έλαβε για να διασφαλίσει τα συμφέροντα των Αμερικανών εργαζομένων και προφανώς της εγχώριας βιομηχανίας των ΗΠΑ.

Εάν υπάρχει μια χρησιμότητα, ωστόσο, στην ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ ΔEΗ αυτή αφορά, δίχως άλλο, τον βαθμό διαστρέβλωσης της πραγματικότητας στον οποίο είναι διατεθειμένες να κατέλθουν συνδικαλιστικές ή άλλες συντεχνιακές οργανώσεις, προκειμένου να διατηρήσουν τα προνόμιά τους και το υφιστάμενο πλέγμα συμφερόντων τους.

Την ίδια ώρα που αποδεδειγμένα η παγκόσμια κοινότητα στρέφεται υπέρ της «πράσινης ενέργειας», πιστεύουν ότι μπορούν να σερβίρουν «πράσινα άλογα», ώστε να διατηρήσουν έτσι σε λειτουργία ρυπογόνες λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες συν τοις άλλοις φέρουν σημαντική ευθύνη για αναπνευστικά ή άλλα προβλήματα υγείας που έχουν κάτοικοι των περιοχών στις οποίες είναι εγκατεστημένες, συμπεριλαμβανομένων και εργαζομένων σε αυτές.

Πρόκειται για ακριβώς αυτού του είδους τη λογική, η οποία επιθυμεί να μην αλλάξει τίποτε σε αυτή τη χώρα, αρκεί να προστατευτούν τα συντεχνιακά ή όποια άλλα συμφέροντά της.

Πετάει ο γάιδαρος; Βεβαίως και πετάει, εάν είναι να συνεχίσουμε να παίρνουμε το τάδε επίδομα, «προσέλευσης στην εργασία» π.χ., ή τα συνδικαλιστικά προνόμιά μας, ή να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα, επειδή η τάδε περιοχή είναι τουριστική και η δείνα δεν είναι.

Έτσι, όμως, φίλτατοι, δεν θα πάμε μακριά. Όσο η κοινή λογική και το προφανές παραμερίζονται χάριν της εξυπηρέτησης συμφερόντων κάθε λογής, το μόνο για το οποίο θα μπορούμε να υπερηφανευόμαστε θα είναι η κατάντια μας.

Οι θέσεις που εξέφρασε η ΓΕΝΟΠ ΔEΗ περί «κλιματικής αλλαγής», κατά πάσα βεβαιότητα, δεν θα πάνε... μακριά, εάν κρίνουμε από το μέγεθος των αντιδράσεων που έχουν ήδη προκαλέσει. Είναι χαρακτηριστικές, ωστόσο, τόσο των μεθόδων τις οποίες μετέρχονται συντεχνιακοί φορείς του είδους αυτού, με στόχο την προάσπιση των συμφερόντων τους, όσο και της προσβολής της νοημοσύνης όλων των άλλων, που επιτυγχάνουν έτσι.

Βεβαίως, υπάρχουν και εκείνοι που θα πουν, «είδες... η ΓΕΝΟΠ ΔEΗ;». 
 

Αλλά, είπαμε... ζουν ανάμεσά μας.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v