Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κρυφές υπεραξίες της ελληνικής αγοράς

Το στοίχημα, ευθύς εξαρχής, ήταν εάν θα μπορέσουμε να παράγουμε πλούτο για ακόμη μια φορά. «Κλειδί» για αυτό ήταν -και παραμένει- η ανταγωνιστικότητα αλλά και η υπέρβαση εγγενών παθογενειών. Μια αγορά δείχνει τον δρόμο.

Οι κρυφές υπεραξίες της ελληνικής αγοράς
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Κατά το γνωστό ρητό περί Μωάμεθ και βουνού, η ελληνική κτηματική αγορά -ή τουλάχιστον, ένα τμήμα της- εμφανίζεται να βρίσκει τον δρόμο της εκτός κρίσης,  αποκτώντας εξωστρέφεια μέσω της πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb και άλλων αντίστοιχων.

Επιβεβαιώνει έτσι όσους, καιρό τώρα, εκτιμούν ότι η οδός εκτός κρίσης για την ελληνική οικονομία διέρχεται διαμέσου της ικανότητάς της να αποκτήσει διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, αναδεικνύει για ακόμη μια φορά τις παθογένειες από τις οποίες εξακολουθητικά υποφέρει η ελληνική οικονομία, όπως η εκτεταμένη παραοικονομία και η συνακόλουθη φοροδιαφυγή αλλά και η υπερφορολόγηση.

Η ραγδαία ανάπτυξη που εμφανίζουν διεθνώς, αλλά και ειδικά στην Ελλάδα κατά την τελευταία διετία, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων οφείλεται στην εύλογη ελκυστικότητα που μπορούν να προσφέρουν οι μισθώσεις του είδους αυτού για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Υψηλότερα ημερήσια μισθώματα αλλά και αποφυγή ενοικιαστών που «φεύγουν νύχτα» ή που αφήνουν ανείσπρακτα μισθώματα όπως και ζημιές, απλήρωτους λογαριασμούς υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και άλλα… τινά, τα οποία συνδέονται με τις παραδοσιακές μακροχρόνιες μισθώσεις, που συχνά έθεταν εν αμφιβόλω ακόμη και την αξία της ενοικίασης ακινήτων, ωθώντας έτσι πολλούς ιδιοκτήτες στο να τα διατηρούν κενά.

Η ηλεκτρονική αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων έλυσε πολλά από αυτά τα προβλήματα σε σημαντικό αριθμό τουριστικών προορισμών, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως και της Αθήνας, όπου σε πολλές περιοχές, κυρίως του κέντρου αλλά και πέριξ αυτού, παρατηρείται πλέον έλλειψη ενοικιαζόμενων κατοικιών.

Συνάμα, όμως, οδήγησε και σε «ποιοτικό άλμα» τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι αξιολογούνται από το σχετικό σύστημα που έχει η συγκεκριμένη πλατφόρμα, έχοντας έτσι κίνητρο να διατηρήσουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν σε υψηλά επίπεδα.  

Εάν δεν επιλέξουν μία εκ των εταιριών διαχείρισης ακινήτων που λειτουργούν προσφέροντας υπηρεσίες στο πλαίσιο της πλατφόρμας Airbnb, είναι υποχρεωμένοι να συνεισφέρουν μια σειρά από υπηρεσίες προς τους βραχυχρόνιους ενοικιαστές, οι οποίες ξεκινούν από τα στοιχειώδη κλινοσκεπάσματα και μπορούν να συμπεριλάβουν έως και… υπηρεσίες ξενάγησης ή μεταφοράς.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, εάν η παροχή υπηρεσιών, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 90 ημέρες τον χρόνο ή τις 60 ημέρες για νησιωτικούς προορισμούς κάτω των 10.000 κατοίκων, περιορίζεται στα κλινοσκεπάσματα, τότε τα  εισοδήματα που απορρέουν από αυτήν φορολογούνται με κλιμακωτούς συντελεστές από 15% έως και 45%, όπως και στις παραδοσιακές μισθώσεις ακινήτων.

Εάν συμπεριλαμβάνει και άλλες υπηρεσίες, τότε ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 29%, όπως ισχύει για τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, ανοίγοντας έτσι ένα ενδεχόμενο παράθυρο φοροδιαφυγής σε όσους επιχειρήσουν να εκμεταλλευθούν αυτή την γκρίζα ζώνη, η οποία ωστόσο αναμένεται να αντιμετωπιστεί με υπουργικές αποφάσεις, που ακόμη όμως εκκρεμούν…

Ο ανταγωνισμός για τα παραδοσιακά τουριστικά καταλύματα είναι προφανής, όπως σαφές είναι και το ανταγωνιστικό… μειονέκτημα που εμφανίζουν πλέον, δεδομένων των λοιπών δαπανών με τις οποίες είναι αντιμέτωπα, όπως κόστος λειτουργίας, ασφαλιστικών εισφορών, ενιαίου τέλους διανυκτέρευσης, τήρησης διατάξεων περί καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος εάν προσφέρουν και υπηρεσίες σίτισης κ.λπ.

Κατά πόσον η δημιουργία της νέας ψηφιακής αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων θα οδηγήσει στον μαρασμό της παραδοσιακής αντίστοιχης εναπόκειται τόσο στην προσαρμοστικότητα των συντελεστών της τελευταίας, όσο και στον ρόλο που η ίδια η πολιτεία θα διαδραματίσει, μέσω της εποπτείας αμφοτέρων αλλά και της ύπαρξης ισονομίας στη φορολογική τους μεταχείριση.

Ένα στοίχημα, ευλόγως, αμφίβολης έκβασης…

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v