Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμείς, οι φόροι και τα αυτονόητα

Κινητήριος μοχλός στην οικονομία είναι η έννοια του κινήτρου. Δηλαδή, του κέρδους. Εάν αυτό εκλείψει, ολόκληρη η «άσκηση» χάνει το νόημά της. Κατά τα φαινόμενα, το οικονομικό επιτελείο έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται το γεγονός αυτό.

Εμείς, οι φόροι και τα αυτονόητα

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Μία χώρα στην οποία κυριαρχεί η υπερφορολόγηση και ο προϋπολογισμός κινείται στη λογική του «τόσα μου λείπουν, τόσα σου γυρεύω», μάλλον δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο παράδεισος επικράτησης του αυτονόητου.

Ενίοτε, όμως, υπάρχουν και εξαιρέσεις και ως τέτοιες πρέπει να επισημανθούν.

Για παράδειγμα, τόσο το μέτρο για την επιστροφή-εξπρές του ΦΠΑ σε εξαγωγικές επιχειρήσεις, όσο και για την επιστροφή φόρου νομικών προσώπων έως δέκα χιλιάδες ευρώ άνευ ελέγχου, όχι μόνο συνάδουν με την κοινή λογική που πρέπει να επικρατεί σε ένα σύγχρονο φορολογικό περιβάλλον, αλλά σαφώς υποβοηθούν και το επιχειρηματικό έργο.

Συγκεκριμένα, με τη μεν πρώτη ρύθμιση, η οποία προωθείται από τον φίλτατο Γ. Πιτσιλή, της ΑΑΔΕ, πλέον θα επιστρέφονται άμεσα και χωρίς έλεγχο ποσά ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων, κυρίως εξαγωγικού χαρακτήρα.

Η επιστροφή του ΦΠΑ θα γίνεται μέσα σε 90 ημέρες, όταν σήμερα οι επιχειρήσεις, οι οποίες -κατά κανόνα- αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, αναγκάζονται να περιμένουν πολλούς μήνες ή ακόμη και περισσότερο από ένα έτος, έως ότου εισπράξουν από το Δημόσιο τα ποσά ΦΠΑ που δικαιούνται.

Βεβαίως, για να τύχουν επιστροφής ΦΠΑ εντός αυτού του χρονικού διαστήματος και μάλιστα άνευ ελέγχου, θα πρέπει να πληρούν μία σειρά από -μάλλον εύλογες- προϋποθέσεις, όπως να έχουν ελεγχθεί για τουλάχιστον τρεις φορολογικές περιόδους, να μην έχουν υποπέσει σε φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις και να μη χαρακτηρίζονται -βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου- ως ύποπτες για συμμετοχή σε απάτη ενδοκοινοτικών συναλλαγών.

Υπό το πρίσμα αυτό, η «φορολογική συμμόρφωση» που συνεπάγεται η τήρηση αυτών των τριών προϋποθέσεων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως κίνητρο, το οποίο επιδρά προς όφελος των ιδίων των επιχειρήσεων καθώς αυξάνει τη ρευστότητά τους, εφόσον θεωρηθούν φορολογικά συνεπείς.

Με τη δεύτερη ρύθμιση που προωθείται, με τη συνεργασία των κ.κ. Γ. Χουλιαράκη και Γ. Πιτσιλή, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων για ποσά έως 10.000 ευρώ θα γίνονται άμεσα και χωρίς έλεγχο.

Πρόκειται, επίσης, για ένα μέτρο απολύτως λογικό καθώς, όπως είπε πρόσφατα ο κ. Πιτσιλής μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «σε επίπεδο πλήθους, στον μεν φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων είναι περίπου 90% και σε ποσό είναι 1,24%, για τον δε ΦΠΑ είναι 35% σε πλήθος και σε ποσό 4,5 τοις χιλίοις».

Βάσει των ποσοστών που παρέθεσε ο κ. Πιτσιλής, δίχως να αποκλείεται ότι μαζί με την ήρα θα υπάρξει και κάποιο στάχυ, το μεν κράτος γλιτώνει από χιλιάδες εργατοώρες -πιθανότατα αχρείαστου- φορολογικού ελέγχου, οι δε επιχειρήσεις ωφελούνται και πάλι από αυξημένη ρευστότητα.

Ίσως αυτές οι δύο αποφάσεις να συνιστούν ρανίδα ύδατος εν μέσω φορολογικής ερήμου, δεν παύουν ωστόσο να προσφέρουν μία πολυπόθητη ανάσα τόσο προς έναν καίριας σημασίας κλάδο της οικονομίας, τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, όσο και προς την επιχειρηματική κοινότητα συνολικά.

Ταυτόχρονα, βάζουν στο τραπέζι του φορολογικού διαλόγου μία παράμετρο παντελώς αγνοημένη μέχρι στιγμής: αυτήν του κινήτρου φορολογικής συμμόρφωσης.

Κάτι που επιχειρεί να κάνει εσχάτως και η φιλτάτη κα Κ. Παπανάτσιου, του υπ.Οικονομικών, μέσω του μέτρου των περίφημων κληρώσεων της εφορίας για την επιβράβευση όσων χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα.

Βάσει του μέτρου αυτού, που βρίσκεται ακόμη σε επίπεδο σχεδιασμού, 1.000 φορολογούμενοι θα επιλέγονται βάσει κληρωτίδας κάθε μήνα και θα κερδίζουν 1.000 ευρώ. Τα ονόματά τους θα προέρχονται από τον κατάλογο όσων διενήργησαν συναλλαγές με κάρτες ή άλλες μορφές πλαστικού χρήματος.

Μπορεί να μην είναι μπόρα «αυτονόητων», σίγουρα όμως είναι ψιλόβροχο...


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v