Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έχει δίκιο ο πρόεδρος

Σταράτα λόγια και μετρημένα από έναν άνθρωπο που βρίσκεται στην καρδιά της αγοράς. Η συγκυρία δείχνει να αλλάζει, ιδού τι πρέπει να κάνετε ώστε να την εκμεταλλευτείτε, μπας και ορθοποδήσουμε. Υπάρχει ευήκοον ους;

Έχει δίκιο ο πρόεδρος

Φίλτατοι καλή σας ημέρα!

Η οικονομία έχει τους δικούς της κανόνες και κινείται σε μεγάλο βαθμό στη βάση ενός «κλίματος», το οποίο δύσκολα φτιάχνεται αλλά πολύ εύκολα αποδομείται.

Σήμερα, όπως μας λέγει από τις στήλες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Χαρ. Γκότσης, η οικονομία εμφανίζει ένα «θετικό μομέντουμ», στον απόηχο της ολοκλήρωσης  της Β’ αξιολόγησης και της δοκιμαστικής εξόδου της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.

Με άλλα λόγια, εμφανίζει ένα «παράθυρο ευκαιρίας» το οποίο, υπό όρους, μπορεί να οδηγήσει προς την έξοδο του τούνελ…

Ποιοι είναι αυτοί οι όροι;

Όπως μας λέγει –σε ελεύθερη ερμηνεία- ο φίλτατος πρόεδρος και πανεπιστημιακός,  «πρώτον, η προώθηση μέτρων διευκόλυνσης και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας» με στόχο την εξωστρέφεια αλλά και τις άμεσες ξένες επενδύσεις.

Δεύτερον, η «υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με ταυτόχρονη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας» και τρίτον, «η αξιοποίηση όλων των πιθανών πηγών άντλησης κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση μιας διατηρήσιμης ανάπτυξης».

Πώς «μεταφράζονται», όμως, αυτές οι παραινέσεις του φίλτατου κ. Γκότση στο πεδίο της καθημερινότητας;

Όσα μας λέγει, ίσως, συνοψίζονται σε δυο πρόσφατες εξελίξεις, όπως η εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος εκ μέρους έξι υποψηφίων για το 66% του ΔΕΣΦΑ και η προκήρυξη δυο διαγωνισμών για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και την Κρήτη.

Συνοψίζονται, δηλαδή, σε μία διαδικασία στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η ανάκτηση εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και το πλαίσιο επί του οποίου αυτή εδράζεται.

Αυτός είναι ο δρόμος και αυτόν οφείλουμε να ακολουθήσουμε.

Εάν υπάρχει ένα απτό όφελος από την τήρηση των «συμπεφωνημένων» με τους εταίρους και δανειστές –πέραν της εξασφάλισης της εκάστοτε «δόσης»- αυτό δίχως αμφιβολία αφορά στην σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την οικονομία.

Μία διαδικασία η οποία, εφόσον συνεχιστεί, -ανεξαρτήτως κυβερνήσεως- μπορεί να μας οδηγήσει στην οδό της εξόδου από την κρίση και της ανάκαμψης της οικονομίας.

Για να μπορέσουμε να φθάσουμε όμως εκεί απαιτείται συνέπεια και αποφασιστικότητα, η οποία ενδεχομένως ξεπερνά αυτήν την οποία επιδεικνύει σήμερα η κυβέρνηση.

Η Αθήνα προλαβαίνει να εκπληρώσει τα 113 προαπαιτούμενα που υπολείπονται έως τον Αύγουστο του 2018 «και θα το κάνει», μας λέγει από τις στήλες της «ΕΦΣΥΝ», ο κ.Γρ. Κουτεντάκης, Γ.Γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής.

Γιατί, άραγε, πρέπει να περιμένουμε έως τότε για την υλοποίηση αυτών των προαπαιτούμενων ενεργειών;

Γιατί να μην πάμε «καβάλα στο άλογο» ώστε να εκμεταλλευτούμε την παρούσα θετική συγκυρία, παρά να τίθεται θέμα εάν «προλαβαίνουμε» έως τότε ή όχι;

Μετά από σχεδόν μία δεκαετία ύφεσης -με μικρά διαλείμματα- η χώρα μας βρίσκεται για ακόμη μία φορά, όπως και το Α’ εξάμηνο του 2014, εν μέσω ορισμένων θετικών οικονομικών εξελίξεων.

Η βασική της «βιομηχανία»,  ο τουρισμός, εμφανίζεται να οδεύει από το ένα ρεκόρ στο επόμενο, οι αποκρατικοποιήσεις φαίνεται ότι παίρνουν τον δρόμο τους και παρά το εξοντωτικό φορτίο που δημιουργούν η υπερφορολόγηση και οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, «κάτι» δείχνει να κινείται στην οικονομία.

Αυτό το «κάτι» θα μπορούσε να μετουσιωθεί σε κάτι πολύ σημαντικότερο μόνον εάν συνοδευτεί από αποφασιστικότητα στην υλοποίηση των παραπάνω «συμπεφωνημένων» και διάθεση αλλαγής των κακώς κείμενων στη χώρα μας.

Εάν θέλουμε, επιτέλους, να κάνουμε την «κρίση ευκαιρία», τώρα είναι ο καιρός.

Είναι αντιληπτό αυτό;


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v