Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μόνο το αποτέλεσμα... μετράει

Δεν είναι δυνατόν να έκαναν όλοι τα πάντα σωστά και να πήγε, τελικά, αυτή η υπόθεση τόσο λάθος. Διότι, πώς να το κάνουμε; Όλα εκ του αποτελέσματος κρίνονται και γι' αυτό το αποτέλεσμα κάποιος οφείλει να αναλάβει την ευθύνη.

Μόνο το αποτέλεσμα... μετράει

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Όταν η χώρα μας στέκει αντιμέτωπη με μία οικολογική καταστροφή τέτοιων διαστάσεων, όπως αυτή που συντελείται στον Σαρωνικό και τις παραλίες του, ελάχιστα ενδιαφέρει εάν το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης τέθηκε σε εφαρμογή 16 λεπτά μετά το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη II» στη Σαλαμίνα, όπως υποστηρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, ή ακόμη και εάν ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής θα παραιτηθεί τελικώς ή όχι.

Το αποτέλεσμα θα παραμείνει ακριβώς το ίδιο και θα στέκει ως τρανή απόδειξη της αδυναμίας της χώρας μας -για οποιονδήποτε λόγο- να αντιμετωπίσει επαρκώς  περιστατικά αυτού του είδους.

Μία χώρα που βασίζει ένα τεράστιο τμήμα του ετήσιου εισοδήματός της στη ναυτιλία και στον τουρισμό, αλλά και που τρέφει φιλοδοξίες να το αυξήσει διαμέσου της εξόρυξης υδρογονανθράκων, στέκει ανήμπορη -εκ του αποτελέσματος- να αντιμετωπίσει επαρκώς ένα περιστατικό που σε άλλα κράτη θα κρινόταν ως ήσσονος σημασίας.

Το «Αγία Ζώνη ΙΙ» ήταν συνολικού μήκους 91,32 μέτρων και χωρητικότητας έως 3.205 τόνων, ενώ όταν βυθίστηκε, μετέφερε, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, 2.500 μετρικούς τόνους μαζούτ και η βύθισή του έγινε έγκαιρα γνωστή στο Λιμενικό Σώμα.

Με άλλα λόγια, θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί έγκαιρα και επαρκώς, εφόσον οι αρμόδιοι έκαναν σωστά τη δουλειά τους.

Προφανώς υπάρχουν ευθύνες και προφανέστατα πρέπει να αποδοθούν. Είτε σε υπηρεσιακό, είτε σε πολιτικό επίπεδο. Όμως, αυτό δεν είναι το ζητούμενο τούτη την ώρα.

Το ζητούμενο, παράλληλα με τις εργασίες απορρύπανσης, είναι να δούμε γιατί σταθήκαμε τόσο ανίκανοι να προλάβουμε αυτή την οικολογική καταστροφή, ώστε να καταστούμε, ενδεχομένως, ικανοί να αποτρέψουμε τυχόν αντίστοιχη στο μέλλον.

Ένα περιστατικό, το οποίο όπως θύμισε χθες ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιώργος Βερνίκος «...θυμίζει άλλες εποχές, που θα έπρεπε ν' ανήκει ανεπιστρεπτί στο παρελθόν».

Όταν μία «...μικρή σχετικά διαρροή, δίπλα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, δημιουργεί τέτοια καταστροφή, ποιες είναι οι δυνατότητες της χώρας ν' αντιμετωπίσει διαρροές και ατυχήματα από μεγάλης κλίμακας πετρελαϊκές δραστηριότητες;» διερωτάται, δικαίως, ο φίλτατος κ. Βερνίκος.

Είτε η διαδικασία απορρύπανσης του Σαρωνικού διαρκέσει 25-30 ημέρες, όπως διατείνεται το υπουργείο Ναυτιλίας, είτε 5 με 10 χρόνια, όπως εκτιμούν επιστήμονες με δημόσιες τοποθετήσεις τους, πρόκειται για ένα κακό που θα μπορούσαμε να είχαμε γλιτώσει και σε αυτόν τον βαθμό αντιμετωπίζουμε σήμερα τα επίχειρα των έως τώρα επιλογών μας.

Δηλαδή, ένα κράτος που λειτουργεί στο... «περίπου» και μία πολιτική ηγεσία που θεωρεί ότι όλα έγιναν όπως έπρεπε ή ότι για την πετρελαιοκηλίδα φταίνε... το κρύο και τα ρεύματα!

Δίχως αμφιβολία, το έλλειμμα πολιτικού προσωπικού το οποίο αντιμετωπίζει η χώρα μας επί σειρά ετών κατέστη σαφές για ακόμη μία φορά.

Όπως, αντίστοιχα, κατέστη σαφές ότι η λέξη παραίτηση παραμένει άγνωστη στην πατρίδα μας ή εντέλει γίνεται γνωστή μόνον όταν αφορά πρωθυπουργική εντολή.

Όσο, όμως, αντιμετωπίζουμε και εμείς τις πολιτικές επιλογές μας... στο περίπου, αυτό θα είναι το αποτέλεσμα.

Χρήσιμο θα ήταν να θυμόμαστε αυτό το γεγονός την επόμενη φορά που θα προσεγγίσουμε την κάλπη, βασίζοντας την ψήφο μας σε οποιαδήποτε δεξιά, αριστερή ή κεντρώα πεποίθηση.

Πλέον, δεν υπάρχουν επιλογές αμιγώς πολιτικού χαρακτήρα.

Κυριότερα, αφορούν το σωστό ή το λάθος.

Αλλά, προφανώς, και αυτό... εκ του αποτελέσματος κρίνεται!


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v