Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι δεν μας λέει ο Κυριάκος

Μια νέα διακυβέρνηση, πράγματι, πρέπει να εδράζεται σε μία «συμφωνία αλήθειας». Αυτή την «αλήθεια», όμως, πρέπει να την ξέρουμε από πριν, ώστε να μπορούμε να κρίνουμε εάν πείθει ή όχι. Διότι από τις άλλες «αλήθειες» πήραμε…

Τι δεν μας λέει ο Κυριάκος
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η μεταμνημονιακή εποχή όντως απαιτεί ένα μεταμνημονιακό σχέδιο, όπως μας είπε χθες από το βήμα του πρώτου προσυνεδρίου της ΝΔ, στη Νίκαια, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης.

Θα ήταν, δε, απολύτως χρήσιμο να το γνωρίζαμε εκ των προτέρων αυτό το μεταμνημονιακό σχέδιο.

Διότι σήμερα, το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι η μεν κυβέρνηση, παρά το τέλος της περιόδου της «αυταπάτης» που διήλθε, έχει ακόμη έναν ογκόλιθο προαπαιτούμενων να εκπληρώσει μπας και κλείσει η τρίτη αξιολόγηση έως το τέλος του έτους, η δε αξιωματική αντιπολίτευση εξακολουθεί  να κρατά κλειστά τα χαρτιά της ως προς το περίφημο «σχέδιο για την επόμενη ημέρα» που ευαγγελίζεται.

Συγκεκριμένα, εάν ο βασικός κορμός του αφηγήματος Μητσοτάκη αφορά μία νέα συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές, όπως μας είπε από τη Θεσσαλονίκη, ώστε να μειωθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων σταδιακά στο 2% ετησίως και να δημιουργηθεί χώρος για φορο-ελαφρύνσεις, μέλλει να μας εξηγήσει πώς ακριβώς θα το πετύχει αυτό.

Διότι το να λες ότι θα το πετύχεις μέσω της δέσμευσής σου να υλοποιήσεις συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, βάσει των οποίων οι εταίροι «θα πεισθούν», δεν είναι πειστικό.

Τουλάχιστον, όχι, όταν η σημερινή κυβέρνηση είναι εκείνη που έχει περάσει τα περισσότερα από τα μέτρα που δεν είχαν κατορθώσει όλες οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις και πάλι δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει μία καλύτερη συμφωνία περί πρωτογενών πλεονασμάτων…

Εδώ βέβαια μετράει και πόσο σε εμπιστεύονται… αλλά αυτό είναι μία άλλη συζήτηση, διότι την είδαμε και την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ.

Αντίστοιχα, το έτερο σκέλος του αφηγήματος Μητσοτάκη αφορά στην προσέλκυση επενδύσεων της τάξης των 100 δισ. ευρώ την επομένη πενταετία, ώστε να μπορέσει να βγει η χώρα από το σημερινό της τέλμα.

Μακάρι και αέρα στα πανιά του. Αλλά και πάλι, το πώς θα γίνει αυτό παραμένει ως ερώτημα.

Διότι εάν δεν αντιμετωπισθούν τα βασικά αίτια που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία, δηλαδή, το σπάταλο και αναποτελεσματικό κράτος και η απουσία όρων υγιούς ανταγωνισμού, τότε τι ελπίδα έχουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις αυτής της τάξης μεγέθους;

Εκεί είναι που πρέπει να μας πει ο φίλτατος κ. Μητσοτάκης ακριβώς τι σχεδιάζει και τι προτίθεται να κάνει, όταν και όποτε αναλάβει τα ηνία της εξουσίας.

Διότι είναι ιδιαίτερα συμπαθές να υποστηρίζεις, μεταξύ άλλων,  ότι θα μειωθεί ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% και ο ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας και συνάμα να εξαγγέλλεις και μία σειρά από άλλες φορο-ελαφρύνσεις και μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών, αλλά θα πρέπει να εξηγείς και πού θα βρεις τα λεφτά να το κάνεις…

Διότι εάν δεν το εξηγήσεις και πάμε πάλι στη συζήτηση περί νέας συμφωνίας με τους εταίρους και δανειστές, μπορεί να οδηγηθούμε σε μία νέα συζήτηση… περί αυταπάτης, που δεν είναι  ιδιαίτερα χρήσιμο.

Αντίθετα, θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο στη λήξη του συνεδρίου της ΝΔ, κατά το οποίο αναμένεται ότι θα έχει οριστικοποιηθεί το σχέδιο της ΝΔ για «την επόμενη ημέρα», να έχουμε αποτυπωμένες -με χαρτί και καλαμάρι ή και… ψηφιακά- τις ακριβείς προθέσεις της σχετικά με την ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα, του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, τη λειτουργία αγορών και επαγγελμάτων και τόσα άλλα ζητήματα που αφορούν αυτή την επόμενη ημέρα!

Κυριότερα, δε, αυτή η αποτύπωση να αφορά κάτι το πειστικό και υλοποιήσιμο.

Διότι από τα λοιπά… πήραμε!

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v