Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κράτος εν κράτει

Σε άλλες εποχές, ίσως να αναρωτιόμασταν «ποιος κυβερνά αυτό το κράτος;». Σήμερα, μπορούμε μόνο να παρατηρήσουμε, έστω στωικά, την κατάλυσή του από γνωστά-άγνωστα... συμφέροντα. 

Κράτος εν κράτει

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Εάν οι περιστάσεις ήσαν διαφορετικές, θα μπορούσε να εκληφθεί, απλά, ως ακόμη ένας τραγέλαφος, από τους πολλούς που απαντά κανείς στη χώρα μας.

Το μέγεθος, ωστόσο, των επιπτώσεων που έχει αυτός ο τραγέλαφος στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου αφαιρεί οτιδήποτε ιλαρό από τη σύνθεσή του και μας αφήνει μόνον τη δυσάρεστη επίγευση του σάπιου, του σαθρού και αποσυντιθέμενου σώματος, που κάποτε άκουγε στο όνομα «ελληνικό κράτος».

Σε μία χώρα στην οποία επί μήνες ή και χρόνια «νόμος» είναι το «δίκιο» του κάθε ταραξία και όπου οι δικαστικοί λειτουργοί, οι συμβολαιογράφοι και οι δικηγόροι τελούν υπό ομηρεία στα απανταχού Ειρηνοδικεία, κάθε έννοια κράτους έχει καταλυθεί.

Σε μία χώρα στην οποία οι συμβολαιογράφοι προπηλακίζονται και προχωρούν σε αποχή από τα καθήκοντά τους -επί μήνες- επειδή η Πολιτεία δεν μπορεί να τους προστατεύσει από τις επιθέσεις «γνωστών-αγνώστων», δεν νοείται η ύπαρξη νομιμότητας.

Ακόμη και ο πλέον νοσηρός νους δεν θα μπορούσε να έχει εφεύρει ένα τόσο μακιαβελικό σενάριο, όσο αυτό το οποίο εξελίσσεται σήμερα γύρω από την υπόθεση των πλειστηριασμών ακινήτων στην Ελλάδα.

Με πρόσχημα την προστασία των αδύναμων συμπολιτών μας, μία δράκα ανθρώπων με αριστερή παντιέρα αφήνεται να κυριαρχήσει στις αίθουσες των Ειρηνοδικείων επί χρόνια, σταματώντας κάθε είδος πλειστηριασμών, ακόμη και εάν αυτοί αφορούν κοινούς… μπαταχτσήδες και μάλιστα πλούσιους.

Πρόκειται για μία υπόθεση που διαδραματίζεται «διανθισμένη» με βιαιοπραγίες και απειλές κατά συμβολαιογράφων ή άλλων εμπλεκομένων σε πλειστηριασμούς, από την οποία υπήρχε ελπίδα να διαφύγουμε μέσω της έναρξης λειτουργίας του θεσμού των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.  

Εις μάτην. Οι απειλές για επιθέσεις στα γραφεία των συμβολαιογράφων, όπου θα διεξάγονταν αυτοί οι πλειστηριασμοί, οδήγησαν τη γενική συνέλευση του κλάδου για ακόμη μία φορά στην οδό της αποχής.

Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ως αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να επαναφέρει τη διενέργεια των πλειστηριασμών, σε ηλεκτρονική μορφή αυτή τη φορά, στις αίθουσες των Ειρηνοδικείων.

Εκεί δηλαδή, από όπου έκανε «αμάν και πώς» να τους βγάλει, εξαιτίας των παραπάνω προβλημάτων.

Όλα αυτά, δε, ενώ από τη διενέργεια πλειστηριασμών και τη διαχείριση των «κόκκινων δανείων» εξαρτάται το μέλλον του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα και η δυνατότητά του να επιστρέψει στον «φυσικό» του ρόλο, δηλαδή εκείνον του χρηματοδότη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ακόμη χειρότερα, δίχως πλειστηριασμούς, προβάλλει σαφές το ενδεχόμενο ακόμη ενός γύρου ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, από την τσέπη του κάθε φορολογούμενου πολίτη και πιθανότατα και του καταθέτη…

Το δε απίθανο της υπόθεσης είναι ότι την ίδια ώρα που κρατικοί φορείς όπως το πρώην ΙΚΑ, νυν ΕΦΚΑ διενεργούν πλειστηριασμούς ακόμη και για ασήμαντα ποσά οφειλών, εκ μέρους αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας, τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας αδυνατούν να εκπλειστηριάσουν ακίνητα οφειλών αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να συνεχιστεί η επιχειρηματική δραστηριότητα με την οποία είναι αυτά συνδεδεμένα, από τους νέους ιδιοκτήτες τους.

Όλα αυτά, δε, υπό την πλήρη ανοχή της κυβέρνησης.

Εάν δεν υπήρχε αυτή η ανοχή, δεν θα κυριαρχούσε στις αίθουσες των ίδιων των δικαστηρίων η ανομία.

Για την εκτελεστική εξουσία, δε, ας πούμε ότι γίνεται κατανοητή η στάση της υπό το φως του πολιτικού προσήμου που υποστηρίζει ότι φέρει.

Για τη δικαστική, τι πρέπει να εικάσουμε; Δεν υπάρχει ούτε ένας εισαγγελέας που να ενδιαφέρεται για όσα συμβαίνουν επί τόσους μήνες στις δικαστικές αίθουσες της χώρας;


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v