Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ΠΑΣΟΚ είναι (ακόμα) εδώ!

Η ανάδειξη της κ. Φ. Γεννηματά και του κ. Ν. Ανδρουλάκη ως των μονομάχων της επόμενης Κυριακής καθιστά τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς μία υπόθεση «ΠΑΣΟΚ». Οι εποχές μπορεί να άλλαξαν, όμως το ΠΑΣΟΚ έμεινε…

Το ΠΑΣΟΚ είναι (ακόμα) εδώ!
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Προς όσους, ενδεχομένως, δεν το είχαν αντιληφθεί, η χθεσινή εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη της ηγεσίας του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς υπήρξε ενδεικτική του ερείσματος που μπορεί να έχει αυτός ο φορέας στο ελληνικό εκλογικό Σώμα.

Παρά την απουσία σαφούς ιδεολογικής πλατφόρμας ή συγκροτημένης «ατζέντας» και βεβαίως δίχως συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο αλλά μόνο με την προοπτική συγκρότησης ενός νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς, περισσότερα από 210.000 μέλη του εκλογικού Σώματος οδηγήθηκαν χθες στις κάλπες για την ανάδειξη της ηγεσίας αυτού του νέου φορέα.

Επέλεξαν, δε, στη συντριπτική πλειονότητά τους -βάσει των αποτελεσμάτων της κάλπης-, αυτός ο φορέας να αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό το... ΠΑΣΟΚ

Με άλλα λόγια, το γεγονός ότι ο μεγάλος νικητής της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης υπήρξαν πρόσωπα που είτε εκφράζουν, είτε θεωρείται ότι εκφράζουν, στοιχεία πολιτικής που φέρουν τη «σφραγίδα ΠΑΣΟΚ» είναι σαφώς ενδεικτικό της προσδοκίας αναβίωσης που τρέφει τμήμα του εκλογικού Σώματος για το πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα της ελληνικής πολιτικής σκηνής.  

Στον βαθμό, βεβαίως, που τούτο θα φανεί για ακόμη μία φορά πειστικό προς ευρύτερα τμήματα του εκλογικού Σώματος, μετά από σχεδόν μία δεκαετία κρίσης.

Είναι σαφώς ενδεικτικό αυτών των τάσεων, το γεγονός ότι περίπου τα δύο τρίτα της ισχύος που είχε καταγράψει κατά τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 η Δημ. Συμπ. (350 χιλιάδες ψήφοι ή το 6,29% της λαϊκής ψήφου επί 5.567.930 ψηφισάντων, σε σύνολο εκλογικού σώματος 9.913.609 ψηφοφόρων) εμφανίστηκαν να διατηρούνται κατά τη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση, η «χροιά» της οποίας ευλόγως απέχει μίας εθνικής βουλευτικής αναμέτρησης.

Αθροιστικά, δε, τα ποσοστά που εξασφάλισαν οι δύο κυριότεροι «κομματικοί» υποψήφιοι, Φ. Γεννηματά και Ν. Ανδρουλάκης, είναι της τάξης  του 70% της συνολικής ψήφου, ενώ οι δύο κυριότεροι εκφραστές μη κομματικών υποψηφιοτήτων (δηλαδή, εκτός «μηχανισμού ΠΑΣΟΚ») Γ. Καμίνης και Στ. Θεοδωράκης εξασφάλισαν αθροιστικό ποσοστό της τάξης του 21%.

Υπό αυτό το πρίσμα, η αναμέτρηση της επόμενης Κυριακής, μεταξύ Γεννηματά και Ανδρουλάκη είναι μία υπόθεση ΠΑΣΟΚ, αλλά συνάμα και ένα στοίχημα του εκλογικού Σώματος που ακολουθεί τον συγκεκριμένο  πολιτικό χώρο για την ανάδειξη του καλύτερου εκφραστή του.

Γεγονός που εμφανίζεται να συμμερίζεται και ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαδικασιών & Δεοντολογίας, καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, που είχε την ευθύνη της εκλογικής διαδικασίας, ο οποίος επισήμανε ότι «η ενότητα από μόνη της δεν φτάνει. Αν ο νέος επικεφαλής και ο νέος φορέας δεν αρθρώσουν καινοτόμο πολιτικό λόγο, με απήχηση στον κόσμο, η ενότητα θα αποδειχθεί παροδική».

Ούτως ή άλλως, ας μην ξεχνάμε ότι η εκλογή του Γ. Α. Παπανδρέου στα ηνία ΠΑΣΟΚ αφορούσε πάνω από ένα εκατ. ψηφοφόρους και το ποσοστό που είχε εξασφαλίσει στις βουλευτικές εκλογές του 2009 ήταν ένα δυσθεώρητο 43,92%!

Έτσι, ακόμη κι αν η χθεσινή εκλογική αναμέτρηση ανέδειξε «ΠΑΣΟΚ» ως την καρδιά του νέου εγχειρήματος της Κεντροαριστεράς, μέλλει να καταδειχθεί κατά πόσον αυτός ο νέος φορέας είναι σε θέση να αυξήσει το πολιτικό έρεισμά του σε επίπεδα «ΠΑΣΟΚ».

Με άλλα λόγια, εάν θα κατορθώσει να προσαρμόσει τη ρητορική του στις ανάγκες που εμφανίζει η χώρα κατά τη διαφαινόμενη εκπνοή της μνημονιακής περιόδου της, ώστε να αντιμετωπίσει τη μετά μνημόνιο εποχή…

Κάτι, που, μάλλον, αποκλείει το κυριότερο «εργαλείο» της εποχής ΠΑΣΟΚ, την «παροχολογία», αν και με το ΠΑΣΟΚ, ποτέ δεν ξέρεις…

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v