Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο χότζας, ο γάιδαρος και οι φόροι

Τα πάντα έχουν όρια. Το ίδιο και οι φόροι. Εάν αυτό δεν είναι προφανές υπό το φως των συνεχώς αυξανόμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία, με ρυθμό σχεδόν ένα δισ. ευρώ τον μήνα, τότε… υπάρχει πρόβλημα.

Ο χότζας, ο γάιδαρος και οι φόροι

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ούτε ιδιαίτερη ευφυΐα, ούτε και γνώση απαιτείται ώστε να αντιληφθεί κανείς πως η τρέχουσα εξίσωση με τους φόρους, πολύ απλά, δεν βγαίνει.

Με περισσότερους από τον έναν στους δύο φορολογουμένους να έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία, με πάνω από ένα εκατ. εξ αυτών να έχουν ήδη υποστεί κατασχέσεις και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων και με -συνολικά- 1,718 εκατ. φορολογουμένους να απειλούνται με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, μπορεί τα δημόσια ταμεία να γεμίζουν, αλλά οι πολίτες κινδυνεύουν να καταλήξουν όπως… ο γάιδαρος του Χότζα.  

«Τι ατυχία! Πάνω που έμαθα τον γάιδαρο να μην τρώει, πέθανε!» είχε αναφωνήσει ο φίλτατος Νασρεντίν, διερωτώμενος για τα αίτια της τύχης του γαϊδάρου του αλλά της μελλοντικής δικής του.

Ας μην απορούν, λοιπόν, οι φίλτατοι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης σχετικά με τους λόγους για τους οποίους αναθεωρούνται συνεχώς επί τα χείρω οι στόχοι περί ανάπτυξης, υπό το φως της δυσπραγίας που -καταφανώς- βιώνουν οι πολίτες αυτής της χώρας, ως αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης.

Κάθε λεπτό και κάθε ευρώ που στερούνται αυτοί οι άνθρωποι, ώστε η κυβέρνηση να παρουσιάσει πρωτογενές «υπερπλεόνασμα» στον προϋπολογισμό -και εν συνεχεία να διανέμει «κοινωνικό μέρισμα»-, όχι μόνον δεν διατίθεται για την επιβίωση τη δική τους και των οικογενειών τους αλλά απουσιάζει και από την οικονομία.

Μπορεί ο προϋπολογισμός να εισέπραξε πάνω από 4 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους μέσω των κατασχέσεων και των δεσμεύσεων περιουσιακών στοιχείων, όπως σημειώνει η φιλτάτη κα Ε. Λάσκαρη σε σχετικό δημοσίευμά της, όμως, το μέγεθος της δυσπραγίας καθίσταται προφανές από τα 10,444 δισ. ευρώ  των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών που προέκυψαν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα εκ μέρους των φορολογουμένων.

Όταν αυτοί οι άνθρωποι απειλούνται με μέτρα αναγκαστικής κατάσχεσης, δεν είναι αντιληπτό ότι δεν κρύβουν τα χρήματα αυτά στα στρώματα αλλά, απλά, ότι δεν έχουν να τα δώσουν στην εφορία;

Πώς περιμένει η κυβέρνηση ταχεία αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων, υπό το φως της τρομακτικής υπερφορολόγησης στην οποία υποβάλλει τους κατοίκους αυτής της χώρας;

Πώς ελπίζει σε επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας, όταν το διαθέσιμο εισόδημα υποφέρει και η ζήτηση συρρικνώνεται εξαιτίας και της υπερφορολόγησης;

Μπορεί το σύνολο όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία να υποχώρησε κατά 96.655 οφειλέτες στα τέλη Οκτωβρίου, όμως το στοιχείο αυτό είναι «σταγόνα στον ωκεανό» των 4,17 εκατ. φορολογουμένων οι οποίοι έχουν ακόμη οφειλές του είδους αυτού.

Αντιληφθείτε το, φίλτατοι της κυβέρνησης και του οικονομικού της επιτελείου. Δεν αρκούν ούτε οι παραδοχές πως η μεσαία τάξη έχει πληγεί, ούτε και οι υποσχέσεις για ήπιες φοροελαφρύνσεις στο μέλλον.

Εάν ο βασικός τροφοδότης του προϋπολογισμού, η λεγόμενη «μεσαία τάξη», έχει την τύχη του γαϊδάρου του Χότζα, το «παιχνίδι» θα έχει τελειώσει για όλους.

Ας μην τα ρίχνουμε, δε, στους εταίρους και δανειστές για τις απαιτήσεις τους ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα, αφού αφενός υπερβαίνετε -συστηματικά πλέον- τους στόχους του και αφετέρου -κατά τρόπο αποδεδειγμένο- η πολιτική της υπερφορολόγησης ήταν επιλογή της Ελλάδας και όχι των δανειστών της.

Το πράγμα πρέπει άμεσα να μπει σε μία τάξη. Είτε αυτή αφορά στην εξασφάλιση της συναίνεσης των δανειστών για μία νέα ρύθμιση των 100 δόσεων προς όλους τους φορολογουμένους, είτε σε μέτρα αποκλιμάκωσης του φορολογικού βάρους, με οποιονδήποτε τρόπο.

Καταλάβετέ το…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v