Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα παράδοξα των Κυριακών

Η λαϊκή θυμοσοφία θέλει να δείχνουν σε κάποιον τον ήλιο και αυτός, αμέριμνος, να κοιτά το δάκτυλο. Κατά τα φαινόμενα, περίπου το ίδιο κάνουμε και στην Ελλάδα, με την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων.

Τα παράδοξα των Κυριακών

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Την ίδια ώρα που οι διαδικτυακές πωλήσεις, ανά την υφήλιο αλλά και στη χώρα μας, διευρύνουν συνεχώς το μερίδιό τους στην αγορά, προσφέροντας προϊόντα επί 24ώρου βάσεως, 365 ημέρες τον χρόνο, στην Ελλάδα -της απαράδεκτα υψηλής ανεργίας και της αναιμικής ανάπτυξης- ακόμη κουβεντιάζουμε για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων.

Μόλις χθες, είδε το φως της δημοσιότητας απόφαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, βάσει της οποίας στα νησιά της Μήλου και της Σύρου «επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές για το διάστημα από 1η Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου».

Αντίστοιχα, για την Τήνο, ορίζεται ότι επιπροσθέτως των 8 Κυριακών κατά τις οποίες επιτρέπεται από τον νόμο (Ν. 4177/2013) η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, τούτα θα μπορούν να λειτουργούν και τις Κυριακές από 21 Μαρτίου έως και 31 Οκτωβρίου.

Αντίθετα, για «τα νησιά της Νάξου και της Άνδρου δεν επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων άλλες Κυριακές πλην των 8 που ορίζει ο νόμος ενώ, τέλος, για «τα Νησιά Μύκονο, Κέα, Κίμωλο, και Ίο επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου».

Πέραν της μάλλον εύλογης απορίας ως προς την ανάγκη δημιουργίας τεσσάρων διαφορετικών ταχυτήτων στη λειτουργία των καταστημάτων στις Κυκλάδες, μέσω μίας και μόνης απόφασης, διερωτάται κανείς και ως προς τη «φιλοσοφία» του όλου εγχειρήματος.

Είναι, άραγε, περισσότερο τουριστική η Ίος από ό,τι η Νάξος ή η Άνδρος, ώστε να επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους, ή ο εμπορικός κόσμος των δύο τελευταίων επέλεξε να απεμπολήσει την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων του;

Πρόσφατα, η απόφαση της λειτουργίας των καταστημάτων Jumbo στην Κατερίνη και την Πρέβεζα όλες τις Κυριακές του έτους προκάλεσε τη μήνη συντεχνιακών αλλά και πολιτικών φορέων, για να αποδειχθεί στη συνέχεια ότι τούτο έγινε σε πλήρη εναρμόνιση με την ισχύουσα νομοθεσία και όχι μόνον επειδή υπήρχε οικονομική λογική στο εγχείρημα.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας, βάσει του νομικού καθεστώτος με το οποίο προχώρησε η λειτουργία των καταστημάτων Jumbο στην Κατερίνη και την Πρέβεζα, λειτουργούν καταστήματα σε σειρά άλλων περιοχών της χώρας.

Ο ίδιος ο κ. Βακκάκης, μιλώντας στο Euro2day.gr και στην Πέννυ Κούτρα, έκανε λόγο για στρεβλώσεις που δημιουργούνται έτσι στην αγορά, λέγοντας ότι «με μεγάλη χαρά θα δεχόμαστε κανείς να μη δουλεύει τις Κυριακές, αλλά το να δουλεύουν οι μισοί και να μη δουλεύουν οι άλλοι μισοί είναι πρόβλημα».

Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε στα Χανιά της Κρήτης, όπου η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων βασίζεται σε χωροταξικά κριτήρια, καθώς τις Κυριακές λειτουργούν τα καταστήματα που είναι «πάνω στο κύμα» αλλά όχι όσα είναι στον ακριβώς επόμενο δρόμο από τον παραλιακό... προφανώς διότι κρίνονται ως λιγότερο τουριστικά.

Εν πολλοίς, φίλτατοι, από το 2012, οπότε άνοιξε η κουβέντα για τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, η οποία οδήγησε το επόμενο έτος στη θεσμοθέτηση του σχετικού νόμου, έως σήμερα, ένα ζήτημα που θα όφειλε να έχει αντιμετωπιστεί βάσει της κοινής λογικής, εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις αλλά και στρεβλώσεις στην αγορά.

Η στήλη, όπως τότε, έτσι και σήμερα, τάσσεται υπέρ της άποψης ότι η προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων θα όφειλε να αποτελεί ζήτημα μόνο των ιδιοκτητών τους και του κριτηρίου που οι ίδιοι έχουν ως προς τη σκοπιμότητα ή μη λειτουργίας της επιχείρησής τους.

Στον βαθμό που η Πολιτεία εποπτεύει κατά τον προσήκοντα τρόπο την τήρηση της εργατικής και λοιπής νομοθεσίας, γιατί θα έπρεπε να ορίζει και πότε θα δουλέψει μία επιχείρηση, ικανοποιώντας ή μη τα αιτήματα της οποιασδήποτε συντεχνίας;


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v