Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Σαμαράς και η «νέα» αντιπολίτευση

Αντιπολίτευση υπάρχει στην κυβερνητική πλειοψηφία. Μόνο που είναι, κυρίως, εσωκομματική. Η λοιπή είτε δεν πείθει, όπως στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ, είτε… αποσυντίθεται. Τουλάχιστον, προς το παρόν.

Ο Σαμαράς και η «νέα» αντιπολίτευση

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η πολύφερνη «νύφη» του κέντρου διαθέτει τα τελευταία χρόνια, ως γνωστόν, μόνιμο συνοδό τη μητσοτακική ΝΔ. Οι παλαιότεροι διεκδικητές της είτε αδυνατούν να τραβήξουν την προσοχή της, όπως στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ελλείψει πειστικού αφηγήματος, είτε διαλύθηκαν στην πορεία και μετά από αλλεπάλληλες εκλογικές ήττες, όπως οι φίλτατοι του ΣΥΡΙΖΑ. Παιδιά της κρίσης ήσαν, εξάλλου, κι όταν έφυγε η κρίση, φαίνεται πως ακολουθούν και... αυτοί.

Ως αποτέλεσμα, επί σειρά μηνών και πάντως από τις εκλογές του Ιουνίου και μετά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραμένει δίχως ουσιαστικό ή εντέλει αποτελεσματικό αντίλογο, πλην -και εδώ είναι το ενδιαφέρον- του ιδίου του εαυτού της.

Με άλλα λόγια, ενός αντίλογου ο οποίος αφορά είτε τα ολισθήματα στα οποία η ιδία υποπίπτει (με τελευταίο παράδειγμα τον φίλτατο Π. Τσακλόγλου) είτε προέρχεται από «τα σπλάχνα» της και τα χείλη κορυφαίων προσωπικοτήτων, οι οποίοι ιδεολογικά κείνται ελαφρά δεξιότερα του σημερινού μητσοτακικού κυβερνητικού κορμού.

Ο Αντώνης Σαμαράς ουδέποτε έκρυψε τα λόγια του. Ούτε βεβαίως, ο επίσης πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, αν και τα δικά του λόγια συναντάμε πιο… σπάνια.

Η τελευταία παρέμβαση Σαμαρά, μέσω της συνέντευξής του στην Καθημερινή της Κυριακής, αφορούσε, κυρίως, δύο τινά. Πρώτον, να θυμίσει, αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά και στην επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν, ότι η πολιτική του κατευνασμού οδηγεί, κατά κανόνα, σε ολέθρια αποτελέσματα. Δύο πρώην πρωθυπουργοί δεν μπορεί «να κάνουν τόσο λάθος», λέγει χαρακτηριστικά, επικαλούμενος τον Κ. Καραμανλή και τις ενστάσεις που και αυτός έχει εκφράσει στη συγκεκριμένη πολιτική.

Δεύτερον, επίσης να θυμίσει, αναφερόμενος στην αντίθεσή του στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, τις (δεξιότερες του κέντρου) καταβολές της ΝΔ, στις οποίες παράμετροι όπως η πατρίδα, η θρησκεία και η οικογένεια κατέχουν μία ιδιαίτερη θέση. Με λίγα λόγια, να θυμίσει ότι η κυβέρνηση διαθέτει αντιπολίτευση, μόνο που είναι εσωκομματική.

«Η Ν.Δ. δεν κινδυνεύει από τα σημερινά κόμματα που βρίσκονται δεξιότερά της, που άλλωστε δεν εκφράζουν τις νέες αναζητήσεις της κοινωνίας. Κινδυνεύει μόνο από τον εαυτό της. Όταν στοχεύει αποκλειστικά στο Κέντρο, τη στιγμή που η κοινωνία κινείται δεξιότερα, κινδυνεύει να χάσει την ισορροπία της», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Αυτός ο «αντιπολιτευτικός» λόγος δεν αναμένεται να οδηγήσει, βεβαίως, σε δραματικές εξελίξεις εντός της ΝΔ. Στον βαθμό τουλάχιστον κατά τον οποίο που δεν θα αναληφθούν πρωτοβουλίες ριζικά αντίθετες με αυτόν. Ο φίλτατος Μ. Βορίδης, εξάλλου, όπως και άλλα στελέχη της παράταξης έχουν καταστήσει σαφή την αντίθεσή τους στο προωθούμενο νομοθέτημα περί του γάμου ομόφυλων ζευγαριών. Θέτει, όμως, εκ των πραγμάτων αυτός ο λόγος, ορισμένα όρια πολιτικής για την κυβέρνηση.

Υπενθυμίζει ότι όση πολιτική αξία κι αν αποδίδει το Μέγαρο Μαξίμου στο κέντρο, αντλώντας στελέχη από το πάλαι ποτέ σημιτικό ΠΑΣΟΚ ή τον ευρύτερο κεντρώο χώρο στον οποίο απευθύνεται, οφείλει να μη λησμονεί το δεξιό του ακροατήριο, που ούτως ή άλλως αποτελεί τη σπονδυλική στήλη της παράταξης, από ιδρύσεώς της.

Η Ν.Δ. δεν κινδυνεύει από τα σημερινά κόμματα που βρίσκονται δεξιότερά της, που άλλωστε δεν εκφράζουν τις νέες αναζητήσεις της κοινωνίας, μας λέγει ο φίλτατος Σαμαράς, αναφερόμενος σε ακριβώς αυτή τη διεργασία και στην ανάγκη να μην «ξεχαστεί» αυτό το κοινό χάριν των όποιων σημερινών αναζητήσεων, τόσο επί των εθνικών θεμάτων όσο και επί των κοινωνικών.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v