Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καθημερινότητα ντεμέκ με «καλάθια» και «pass»

Η ακρίβεια συνεχίζει να βασιλεύει και οι πολίτες βρίσκονται μεταξύ «καλαθιών» και «pass» διαφόρων ειδών. Τι κρύβουν όλα αυτά, αν όχι την αδυναμία της Πολιτείας να ελέγξει το πρόβλημα…

Καθημερινότητα ντεμέκ με «καλάθια» και «pass»

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η επικείμενη έναρξη, την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, του «καλαθιού των Χριστουγέννων», ως ακόμη ενός μέτρου ενίσχυσης του λαϊκού εισοδήματος ενόψει των εορτών, είναι, ευλόγως, απολύτως θεάρεστη.

Ενόσω, όμως, η πολιτική ηγεσία και τα στελέχη του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης συσκέπτονται ώστε να αποφασίσουν εάν πέραν από τις σοκολάτες, το τσουρέκι, τη γαλοπούλα, το χοιρινό και το μοσχάρι, θα συμπεριληφθούν στο συγκεκριμένο «καλάθι» και τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες, το αρνί και το κατσίκι, θα ήταν απολύτως χρήσιμο να αναλογιστούμε τους λόγους για τους οποίους είναι εξακολουθητικά απαραίτητο ένα τέτοιο καλάθι.

Πρόκειται δε για ακριβώς τους ίδιους λόγους για τους οποίους είναι απαραίτητη μία σειρά από άλλα βοηθήματα και μέτρα στήριξης του εισοδήματος, όπως το Youth pass (τα «ρέστα» του οποίου διαφήμισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και προφανώς καλά έκανε ο άνθρωπος, αφού τζάμπα 150άρια είναι για τους 17-18χρονους) ή αντιστοίχως το market pass, το dentist pass, το power pass, το επίδομα θέρμανσης, το καλάθι του νοικοκυριού και η μετεξέλιξή του ως «Μόνιμη Μείωση Τιμών», όπως επίσης και τα εποχικά εορταστικά καλάθια των Χριστουγέννων και των παιχνιδιών, κ.ά.

Ο λόγος, λοιπόν, για όλα αυτά είναι απλός και προφανής: η κατάσταση με την ακρίβεια παραμένει εκτός ελέγχου.

Μολονότι ο πληθωρισμός (δείκτης τιμών καταναλωτή) ακολουθούσε πτωτική τροχιά, από τα διψήφια επίπεδα στα οποία διαμορφωνόταν πέρυσι, χάρη -κυρίως- στην αποκλιμάκωση των ενεργειακών τιμών, τον Οκτώβριο έκανε άλμα στο 3,4% έναντι 1,6% του Σεπτεμβρίου και έναντι 2,9% της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τη Eurostat, τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός διαμορφωνόταν στην Ευρωζώνη σε 4,3% έναντι 10,6% προ έτους. Αντίστοιχα, σε ολόκληρη την ΕΕ ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο σε 3,6% έναντι 4,9% τον Σεπτέμβριο, ενώ προ έτους ήταν στο 11,5%.

Ο κυριότερος λόγος, λοιπόν, για τον οποίο η Ελλάδα ακολουθεί αντίστροφη πορεία εκείνης της Ευρωζώνης και της ΕΕ σε ό,τι αφορά στον πληθωρισμό δεν είναι άλλος, πλέον, από τις τιμές των τροφίμων, οι οποίες τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν με ρυθμό 9,4% και τον Οκτώβριο με ρυθμό 9,9%, ακολουθώντας αντίστροφη πορεία έναντι εκείνων των κρατών-ελών της Ευρωζώνης.

Όταν, όμως, οι αρμόδιες Αρχές στην Ελλάδα (ΔΙΜΕΑ, Υπ. Ανάπτυξης) και ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνουν ότι η Πολιτεία κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της αισχροκέρδειας, κάνοντας ελέγχους και βάζοντας υψηλά πρόστιμα και παρόλα αυτά τούτο παραμένει, τότε οφείλουμε να αποδεχθούμε πως πρόκειται για μία αποτυχία συστημικού χαρακτήρα.

Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από την ταυτόχρονη πτώση των τιμών στην Ευρωζώνη με την άνοδό τους στην Ελλάδα, παρά τους ενδελεχείς ελέγχους, που διαβεβαιώνει ότι πραγματοποιεί -και γιατί να το αμφισβητήσουμε άλλωστε- η κυβέρνηση.

Έτσι, όμως, βρισκόμαστε ενώπιον μίας «ντεμέκ» καθημερινότητας. Μίας επίπλαστης εικόνας, η οποία από τη μία πλευρά αποτυπώνει το αυξανόμενο κόστος ζωής, που πλέον οδηγεί σε οικονομική ασφυξία χιλιάδες νοικοκυριά και από την άλλη, την προσπάθεια της κυβέρνησης να απαλύνει, κατά την ίδια, να εξωραΐσει, κατά άλλους, τη ζωή των πολιτών.

Στο δια ταύτα, όμως, αυτό που προβάλλει είναι η αδυναμία όσων κρατούν τα ηνία αυτής της χώρας να θέσουν υπό έλεγχο το πρόβλημα. Τουλάχιστον, έως τώρα…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v