Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκιές στο «οικονομικό θαύμα» της Ελλάδας

Τίποτε δεν συμβαίνει «εν κενώ». Πρέπει να βλέπουμε, άρα, ολόκληρη την εικόνα. Τις επιτυχίες αλλά και τα... λοιπά. Διότι ίσως τότε να είμαστε σε καλύτερη θέση να αποτιμήσουμε την εικόνα και να θέσουμε το ερώτημα: Αρκεί;

Σκιές στο «οικονομικό θαύμα» της Ελλάδας

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Στον πόλεμο εντυπώσεων και ουσίας που καθημερινά διαδραματίζεται μπροστά μας, ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Ότι η Ελλάδα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα και μάλιστα από σειρά οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας είναι πέραν αμφισβήτησης.

Αποτελεί γεγονός.

Ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, όπως είναι οι μετοχές, τα ομόλογα και τα ακίνητα, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Αποτυπώνεται στο κλείσιμο της «μαύρης τρύπας» της κρίσης στο Χρηματιστήριο, στο επενδυτικό μπαράζ που σημειώθηκε για το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, αλλά και στο έντονο ενδιαφέρον για τον τραπεζικό τομέα, γεγονός που διευκόλυνε τη μερική ή ολική αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα, την Alpha Bank και τη Eurobank.

Αποτυπώνεται ακόμη στην αγορά εταιρικών ομολόγων, η οποία προσφέρει πλέον εκ νέου τη δυνατότητα -αν όχι φθηνής, σίγουρα φθηνότερης- χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις και βεβαίως αποτυπώνεται στην αγορά κρατικών ομολόγων, όπου η έκδοση, πρόσφατα, του ελληνικού δεκαετούς τίτλου όχι μόνο συγκέντρωσε το τερατώδες ποσό προσφορών ύψους 35 δισ. ευρώ αλλά οδήγησε και σε σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων, γεγονός ευεργετικό για τη δυνατότητα εξυπηρέτησης του χρέους της χώρας.

Όπως γεγονός είναι ότι η Ελλάδα εμφανίζει ταχύτερη ανάπτυξη του μέσου κοινοτικού όρου και ότι προωθεί μία σειρά επενδυτικών έργων, ελέω και του πακτωλού κοινοτικών πόρων που της προσφέρουν το RRF και το ΕΣΠΑ. Έργων τα οποία θα συμβάλουν καταλυτικά στην κατοχύρωση αυτής της αναπτυξιακής πορείας.

Όλα αυτά, λοιπόν, είναι γεγονότα. Δεν αμφισβητούνται. Από αυτήν τη συζήτηση, όμως, ας κάνουμε ένα βήμα πίσω και ας προσπαθήσουμε να δούμε τη συνολικότερη εικόνα και το περιβάλλον εντός του οποίου αυτά συμβαίνουν.

Στο πεδίο της καθημερινότητας, η ακρίβεια παραμένει γεγονός. Οι τιμές των αγαθών και δη των τροφίμων όχι μόνον έχουν σκαρφαλώσει σε επίπεδα που σαφώς δυσχεραίνουν τη διαβίωση του κάθε ελληνικού νοικοκυριού αλλά η τάση αυτή επιμένει, με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα να παραμένει υψηλότερα από τον δείκτη τιμών λιανικής, μήνα με τον μήνα, παρά τα «καλάθια του νοικοκυριού», τα πλαφόν στα περιθώρια κέρδους ορισμένων προϊόντων και τα κάθε λογής μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση.

Όπως αντίστοιχα παραμένει γεγονός η έξαρση της εγκληματικότητας, με δολοφονίες και μαφιόζικα χτυπήματα να συμβαίνουν κάθε τρεις και λίγο ή με ομάδες ανηλίκων να μάχονται η μία την άλλη, αλλά και με όσα συμβαίνουν καθημερινά στο πεδίο της εγκληματικότητας.

Όπως αντίστοιχα γεγονός είναι η αναταραχή που χαρακτηρίζει αυτές τις ημέρες τόσο τον αγροτικό τομέα, με τα τρακτέρ να βρίσκονται εδώ και μέρες στους δρόμους, όσο και τον χώρο της παιδείας, η οποία κυριαρχείται από τις καταλήψεις των ΑΕΙ όσο και σχολείων της χώρας.

Βεβαίως, δε, όλα αυτά, τα θετικά αλλά και τα αρνητικά, σημειώνονται υπό το φως της μομφής που εισέπραξε η χώρα μας από το ευρωκοινοβούλιο για τις επιδόσεις της στο κράτος δικαίου. Όσο κι αν επιχειρήσει κανείς να αποδώσει πολιτική χροιά στο συγκεκριμένο ψήφισμα, γεγονός παραμένει ότι πρόκειται για την πρώτη απόφαση αυτού του είδους εναντίον της χώρας μας από την εποχή της χούντας. Σε όλη την διάρκεια της μεταπολίτευσης, ακόμη και τότε που η δημοκρατία δεν έστεκε πλήρως εμπεδωμένη στα πόδια της, η χώρα μας δεν είχε εισπράξει τέτοιο «χαστούκι».

Καλά πάμε, λοιπόν, σε ορισμένα τινά. Όμως αρκούν υπό το φως όλων των άλλων, που τόσο σκιάζουν την ελληνική ανάκαμψη;


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v