Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΝΔ, το ψηφοδέλτιο και το βλέμμα στα δεξιά

Στροφή στα δεξιά αλλά και στην ομογένεια χαρακτήρισαν το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ που παρουσιάστηκε χθες. Ο καμβάς προσώπων πλούσιος και το μήνυμα σαφές: Μη μας τιμωρήσετε, κρίνεται η σταθερότητα.

Η ΝΔ, το ψηφοδέλτιο και το βλέμμα στα δεξιά

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

«Μήνυμα ελήφθη. Μην τιμωρείτε άλλο την παράταξη», θα μπορούσε να ήταν το χθεσινό σλόγκαν κατά την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ, με «αφανή» πρωταγωνιστή τον έγκλειστο στις αλβανικές φυλακές, εκλεγέντα δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη.

Ένα μήνυμα που επέλεξε να μεταφέρει προσωπικά ο -επίσης Βορειοηπειρώτης- Πύρρος Δήμας, απευθυνόμενος στον γιο του Φ. Μπελέρη, με τη φράση «Πέτρο, θα τα δώσουμε όλα, ο μπαμπάς θα δικαιωθεί», που απηχεί τις προσδοκίες της παραδοσιακής δεξιάς, πυρήνα της ΝΔ, για πιο ενεργή στάση της ελληνικής Πολιτείας στην υπόθεση Μπελέρη.

Ως αντίβαρο, δε, στη δημοσκοπική κάμψη της ΝΔ επιλέχθηκε μία διττή στροφή στα δεξιά της παράταξης αλλά και στην -παραδοσιακά συντηρητικών πεποιθήσεων- ομογένεια (με εκπροσώπους από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία), η οποία πλέον θα μπορεί να κάνει χρήση της επιστολικής ψήφου, δίχως το γεγονός τούτο να στερεί από το ψηφοδέλτιο της ΝΔ ονόματα από το κέντρο, όπως αυτό της κας Ε. Χριστοφιλοπούλου, (πρώην ΠΑΣΟΚ) αλλά και του Δ. Τσιόδρα (πρώην Ποτάμι) κ.ά.

Μία στροφή η οποία έχει ως στόχο να ανακτήσει τις δημοσκοπικές απώλειες που υπήρξαν εξαιτίας της προώθησης του νομοθετήματος για τον γάμο των ομοφύλων, οδηγώντας σε κρίση τις σχέσεις της ΝΔ με την Εκκλησία της Ελλάδος και με το παραδοσιακό της ακροατήριο.

Το δίλημμα που επανέφερε στο προσκήνιο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν βεβαίως αυτό της σταθερότητας, υπονοώντας ευθέως «ΝΔ ή αστάθεια», καθώς το αποτέλεσμα της κάλπης της 9ης Ιουνίου θα βαρύνει καταλυτικά στις περαιτέρω πολιτικές της κυβέρνησης.

Δεν έλειψαν βεβαίως τα λαμπερά ονόματα και η εκπροσώπηση των παρουσιαστών, των δημοσιογράφων, των προσώπων της μόδας, των δικηγόρων, των γιατρών αλλά και των νεοείσακτων στην πολιτική από χώρους όπως η κτηνοτροφία, το επιχειρείν, κ.ά., οι οποίοι καλούνται να δώσουν τη μάχη των Ευρωεκλογών.

Για την ακρίβεια, η ΝΔ επέλεξε να μην κάνει μία παρουσίαση του προγράμματος και των θέσεών της, αλλά άφησε τους ίδιους τους υποψηφίους να αφηγηθούν εν συντομία τους στόχους και τις επιδιώξεις τους στην Ευρωβουλή, δημιουργώντας έτσι έναν πολυποίκιλο καμβά υπό τον οποίο ευελπιστεί ότι θα βρουν στέγη όσο το δυνατόν περισσότεροι ψηφοφόροι.

Δίχως αμφιβολία συνιστά αυτή η στροφή μία υπενθύμιση της λεγόμενης «λαϊκής δεξιάς» και διαφοροποιείται τόσο από τη «φιλελεύθερη δεξιά» όσο και από το άνοιγμα στο κέντρο που χαρακτήρισε την αρχή της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

Υπό αυτό το φως, το ψηφοδέλτιο που παρουσίασε η ΝΔ «τα έχει όλα και συμφέρει», κατά το γνωστό σλόγκαν, καθώς ξεκινά από την παραδοσιακή «λαϊκή» δεξιά πτέρυγα ή και πέραν αυτής, διέρχεται από τη φιλελεύθερη δεξιά και καταλήγει στην κεντροδεξιά, προτάσσοντας «τζάκια» αλλά και «αυτοδημιούργητους».

Όλα αυτά δε με το επιμύθιο του «ψηφίστε μας» εάν θέλετε σταθερότητα, για να αποφύγετε την αστάθεια, κατά το παλαιό «Καραμανλής ή τανκς» των ημερών του ιδρυτή του κόμματος.

Δίχως ούτε μία ρητή αναφορά σε κάποια έννοια προγράμματος, στόχων ή επιδιώξεων στην Ευρωβουλή, αλλά με ένα «λαμπερό» ψηφοδέλτιο που απαρτίζεται από 42 πρόσωπα, η ΝΔ θα διεκδικήσει την ψήφο του εκλογικού σώματος στις 9 Ιουνίου, ζητώντας να μην «τιμωρηθεί» για τα έως τώρα πεπραγμένα της. Το αποτέλεσμα θα είναι, δίχως αμφιβολία, ενδιαφέρον.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v