Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η μαρτυριάρα Εύη κι η ουσία για τον Μπελέρη

Είναι γυμνός ο βασιλιάς; Κατά την Ε. Χριστοφιλοπούλου, δεν είναι κακό να επιχειρείς τον τερματισμό της φυγής ψήφων προς την άκρα δεξιά. Ίσως. Το ζήτημα είναι εάν επικαλείσαι εθνικά ζητήματα, ώστε να το πετύχεις…

Η μαρτυριάρα Εύη κι η ουσία για τον Μπελέρη

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

«Ναι, γιατί; Είναι κακό αυτό;». Με αυτές τις πέντε λέξεις, η υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, άγγιξε χθες την ουσία της υποψηφιότητας του Φρ. Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα και τα πυρά της αντιπολίτευσης για αυτήν της την ομολογία.

Συνιστά η συμμετοχή του έγκλειστου στις αλβανικές φυλακές εκλεγέντος δημάρχου Χειμάρρας μία κίνηση εθνικού συμβολισμού εκ μέρους της ΝΔ, όπως υποστηρίζει η κυβερνώσα παράταξη, ή αποτελεί μία προσπάθεια τερματισμού της διαρροής ψηφοφόρων προς τη σκληροπυρηνική ή και ακραία δεξιά;

Όπως εξήγησε χθες η κα Χριστοφιλοπούλου στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής στο OPEN, η συμμετοχή του κ. Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο αποτελεί μία εξηγήσιμη κίνηση εκ μέρους της ΝΔ καθώς ως πολυσυλλεκτικό κόμμα ενσωματώνει την πάλαι ποτέ «λαϊκή δεξιά», τον φιλελευθερισμό, αλλά και το προοδευτικό κέντρο, στο οποίο εντάσσεται και η ίδια, κατά παραδοχή της. Ως εκ τούτου «νομιμοποιείται» να συμπεριλάβει τον κ. Μπελέρη ακόμη κι αν η κίνηση αυτή συνιστά ένα «φρένο» στη διαρροή ψήφων και μάλιστα στον απόηχο μέτρων όπως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, που «στοίχισαν» πολιτικά στη ΝΔ αποξενώνοντάς την από το παραδοσιακό της ακροατήριο.

Όταν ρωτήθηκε δε εάν η κίνηση αυτή αποσκοπεί στο να «φρενάρει» τη διαρροή, απάντησε με τις πέντε παραπάνω λέξεις: «Ναι, γιατί; Είναι κακό αυτό;».

Προφανώς δεν είναι, θα αναφωνήσουν, ίσως, πολλοί. Διαφέρει, ωστόσο, από το επίσημο αφήγημα της ΝΔ, το οποίο αναλύθηκε δια στόματος της  Αρ. Πελώνη, όταν παρουσίαζε τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές του κόμματος. «Ο επόμενος υποψήφιος δεν είναι απόψε ανάμεσά μας, δεν μπορεί να μιλήσει για τον εαυτό του, δεν μπορεί να κάνει προεκλογική εκστρατεία, είναι όμως μία υποψηφιότητα με πολύ βαρύ συμβολισμό. Κυρίες και κύριοι, είναι ο Φρέντι Μπελέρης, εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας», έλεγε τη βραδιά της παρουσίασης του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ, η φιλτάτη κα Πελώνη.

Ήσαν άγνωστα όλα αυτά; Το εκλογικό σώμα τα αγνοούσε πριν τη δημόσια ομολογία της κας Χριστοφιλοπούλου, για την οποία η ίδια αλλά και η ΝΔ συγκέντρωσαν τα πυρά ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ χθες; Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, πρέπει να παραδεχτούμε πως όχι.

Η προσπάθεια της ΝΔ, παρά την επίσημη ρητορική της, να αναχαιτίσει τη φυγή ψήφων προς τα δεξιά μέσω της υποψηφιότητας Μπελέρη ήταν σαφής από την αρχή και ως τέτοια καταγράφηκε και από αυτό εδώ το μετερίζι. Έτσι, λοιπόν, όσο πολιτικά υποκριτική ήταν η προσπάθεια της ΝΔ να αναπροσανατολίσει τη δεξιά (ή και ακροδεξιά) ψήφο προς τις πτέρυγές της, άλλο τόσο είναι και εκείνη της αντιπολίτευσης να την ψέξει για αυτό.

Κατά την προσπάθεια αυτή τέθηκε το εθνικό συμφέρον υπεράνω του κομματικού; Αυτό είναι το ερώτημα το οποίο καλείται να απαντήσει το εκλογικό σώμα και ο όποιος παρατηρητής της συγκεκριμένης υπόθεσης. Κατά την εκδοχή Χριστοφιλοπούλου, η απάντηση είναι προφανής. Εδώ όμως είναι που τα πράγματα γίνονται όντως ενδιαφέροντα. Μπορεί να αιτιολογήσει μία -κατά παραδοχή της- εκπρόσωπος του «προοδευτικού κέντρου», κινήσεις οι οποίες αφορούν τη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ ή και πέραν αυτής;

Η ΝΔ ως κόμμα εξουσίας προφανώς είναι πολυσυλλεκτική. Δεν θα μπορούσε να είναι κάτι διαφορετικό εξάλλου, υπό το φως των απαιτήσεων του εκλογικού νόμου, ώστε να κατακτήσει την εξουσία. Στη διαδικασία αυτή ωστόσο ενίοτε συμβαίνουν και… ατυχήματα ή ακόμη και ευτράπελα, που δείχνουν πόσο γυμνός είναι ο βασιλιάς.

Έχουν και αυτά το γούστο τους.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v