Επενδύσεις; Μπα, δεν θα πάρουμε!

Εάν στον πιο «hot» τομέα, την ενέργεια -και μάλιστα τη λεγόμενη «καθαρή και εναλλακτική»- τα πάμε στραβά, τότε τι θέλουμε και τι γυρεύουμε σε όλα τα υπόλοιπα; Οι ενεργειακές συμφωνίες και οι ...αιτήσεις για φωτοβολταϊκά.

Επενδύσεις; Μπα, δεν θα πάρουμε!


Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

Εάν στον πιο «hot» τομέα, την ενέργεια -και μάλιστα τη λεγόμενη «καθαρή και εναλλακτική»- τα πάμε στραβά, τότε τι θέλουμε και τι γυρεύουμε σε όλα τα υπόλοιπα;

Πρέπει τελικά να είμαστε τρομερά «κονομημένη» χώρα και να τις σνομπάρουμε αγρίως τις επενδύσεις…

Από τη μία πλευρά κλείνει συμφωνίες ο πρωθυπουργός για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο με τη Ρωσία, με την Τουρκία, με την Ιταλία, μήπως και αναδειχτούμε όντως σε «κόμβο ενέργειας για τη ΝΑ. Ευρώπη», που λέει και ο κ. Χ. Φώλιας, και από την άλλη το υπουργείο του, το περίφημο «Ανάπτυξης», μας λέει: «Δεν δεχόμαστε άλλες αιτήσεις για άδειες φωτοβολταϊκών, υποβάλατε πολλές».

Τι σημαίνει «πολλές» όταν η ΔΕΗ έχει διαπιστωμένο έλλειμμα ενέργειας, δεν το αντιλαμβάνομαι. Είναι αδιανόητο ακόμη και εάν επιχειρήσει να το σκεφτεί κανείς.

Δηλαδή το καλοκαίρι, όταν αρχίσουν οι διακοπές ρεύματος, η ΔΕΗ τι θα μας λέει;

«Έχουμε ρεύμα, αλλά δεν θα σας το δώσουμε...»!

Ακόμη και η ΡΑΕ βγήκε και είπε: «Εντάξει, κανονικά μπορείτε να υποβάλετε τις αιτήσεις για νέα έργα», μπας και φιλοτιμηθεί το Ανάπτυξης και αλλάξει ρότα…

Βάζουν στόχους οι εισηγμένες για νέες άδειες αιολικών, καθυστερεί και πάλι το Ανάπτυξης.

Πώς να μην έρθει η Goldman Sachs και οιοσδήποτε ξένος θεσμικός, δηλαδή, και να μην πει αυτά που είπε ο ξένος οίκος για τον Ρόκα; Μειώνουν τις τιμές-στόχους οι άνθρωποι και καλά κάνουν επισημαίνοντας «την αβεβαιότητα που περιβάλλει τη μελλοντική ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς αιολικής ενέργειας».

Ποια αβεβαιότητα; Βεβαιότητα είναι ότι η Ελλάδα διαθέτει ακόμη τόση γραφειοκρατία και «ωχαδερφισμό» που είναι δυνατόν να αποτρέψουν οποιονδήποτε ξένο θεσμικό ή άμεσο επενδυτή από την πραγματοποίηση επένδυσης στη χώρα μας.

Βέβαια, οι φίλοι μας οι ξένοι έχουν τον τρόπο τους να τα λένε τα πράγματα. Από τη μία η UBS μας λέει ότι διατηρεί στα «top picks» της την Εθνική, τη Eurobank και την Πειραιώς, από την άλλη μειώνει τις τιμές-στόχους. Από 55 σε 48 για την ΕΤΕ, από 31 σε 28 για την Πειραιώς και από 29 σε 26 για τη Eurobank.

Όμορφα. Πολύ ωραία. Δηλαδή τι μας λένε; «Ωραίες οι ελληνικές τράπεζες, κύριοι, αλλά τις θέλουμε φθηνότερες…». Τι το ωραίο βρίσκουν, πείτε μου εσείς.

Α, και για να μην ξεχνιόμαστε... Όσον αφορά στην αγορά, το χθεσινό «σήκωμα» του τζίρου σε συνδυασμό με τις πτωτικές τάσεις, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι ό,τι χειρότερο. Οι αναλυταράδες μιλούν για εύρος διακύμανσης μεταξύ 3.700 και 4.150 με ό,τι σημαίνει αυτό.

Τώρα όρκο δεν παίρνουν, αλλά το 4.150 σαν «ταβάνι» το βλέπουν οι άνθρωποι και για να το λένε κάτι θα ξέρουν.

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v