Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κρίση είναι εδώ. Μη μαλώνετε…

Ότι μία κρίση αποσυντονίζει το γνωρίζαμε. Ότι θα έβγαιναν την ίδια ημέρα ο πρόεδρος της Fed και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ και θα "μάλωναν" αν υπάρχει κρίση στη χώρα ή όχι δεν το περιμέναμε. Τους είχαμε για καλύτερα…

Η κρίση είναι εδώ. Μη μαλώνετε…

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

Ότι μία κρίση αποσυντονίζει το γνωρίζαμε. Ότι θα έβγαιναν την ίδια ημέρα ο πρόεδρος της Fed και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ και θα «μάλωναν» αν υπάρχει κρίση στη χώρα ή όχι δεν το περιμέναμε.

Τους είχαμε για καλύτερα.

Και βεβαίως, ο «καβγάς» ο δικός τους... αφορά και εμάς.

Τι μας είπε χθες -από τη μία πλευρά- ο κ. Μπερνάκε; "Η τρέχουσα κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με τη Μεγάλη Ύφεση" του 1929, τόνισε, μιλώντας στο Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων στο Richmond.

«Ωραία», θα απαντούσε κάποιος τυχαίος, περαστικός. «Είπαμε εμείς ότι έχει;». Άλλες οι οικονομικές συνθήκες του 1929, άλλες αυτές που βιώνει (προσοχή, είναι μεταδοτικό…) σήμερα η Αμερική.

Την ίδια ώρα, έρχεται ο περίφημος Πόλσον και μας λέει, ευθαρσώς ο άνθρωπος, ότι «η κατάσταση της οικονομίας έχει επιδεινωθεί».

Αμέσως μετά, δε, μιλά για τις φοροαπαλλαγές ύψους 150 δισ. δολαρίων σε καταναλωτές και επιχειρήσεις που "θα κάνουν τη διαφορά", όπως σημειώνει, αναφερόμενος ευθέως στις επιπτώσεις του subprime και της κρίσης στην αγορά ακινήτων.

Κύριοι, μη μαλώνετε.

Όταν οι πετρελαϊκές τιμές βρίσκονται σε νέα υψηλά επίπεδα, οι τιμές των τροφίμων και των εμπορευμάτων γενικότερα έχουν εκτοξευτεί και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από κοινού με την Bank of England, σφυρίζουν αδιάφορα, κρατώντας τα επιτόκια σταθερά η πρώτη και μειώνοντάς τα η δεύτερη, παρά τον καλπάζοντα πληθωρισμό, εμείς το γνωρίζουμε.

Είμαστε σε ύφεση. Είμαστε σε κρίση.

Τώρα, πρέπει να ομολογήσουμε ότι ο κ. Πόλσον έχει στο μυαλό του και τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στο Αμέρικα, γι' αυτό και του δίνουμε μερικά ελαφρυντικά… Αλλά μην τρελαθούμε κιόλας…

Βρισκόμαστε σε μία «κατάσταση» από την οποία θα εξέλθουμε με πολλή δυσκολία και -ίσως- κάποια τύχη.

Οι επιπτώσεις του subprime έχουν ήδη γίνει αισθητές στη Βρετανία, από όπου αναμένουμε τα επόμενα «κανόνια».

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπολογίζει τις επιπτώσεις αυτής της κρίσης σε περίπου ένα τρισ. δολ. και κανείς δεν μας λέει ποια είναι τα ιδρύματα που διέγραψαν - έχασαν αυτά τα φράγκα, με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να γνωρίζουμε μόνον για τα μισά… και τα υπόλοιπα να τα «περιμένουμε».

Υπό αυτές τις συνθήκες, θέλετε να πιστέψουμε ότι η ιστορία τελείωσε;

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v