Τρισέ: "Αν δεν χιονίσει, θα κάνει καλό καιρό..."

Ο κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ επιβεβαίωσε χθες αυτό που όλοι γνώριζαν αλλά δεν ήθελαν να παραδεχτούν. Ότι δηλαδή ουδείς γνωρίζει ή είναι δυνατόν να προβλέψει επακριβώς την πορεία της οικονομίας…

Τρισέ: Αν δεν χιονίσει, θα κάνει καλό καιρό...
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Εκτιμά ότι η οικονομία της ευρωζώνης πηγαίνει καλύτερα, αλλά δηλώνει επιφυλακτικός.

Πιστεύει ότι η ανάπτυξη είναι πιθανόν να επιστρέψει στη ζώνη των "16", περίπου στα μέσα του 2010, αλλά σημειώνει ότι δεν ξέρει "τι θα φέρει στο μέλλον".

Δηλώνει ότι η ΕΚΤ παραμένει αμετακίνητη σε ό,τι αφορά την αμφιλεγόμενη απόφασή της να αγοράσει καλυμμένα ομόλογα ύψους -μόνο- 60 δισ. ευρώ μέχρι τον Ιούνιο του 2010, αλλά αφήνει ανοιχτό το "παραθυράκι" ενδεχόμενης ανατροπής αυτής της απόφασης, που εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση.

Ως κορωνίδα δε όλης αυτής της ιστορίας, αφήνει να εννοηθεί ότι η αγορά των καλυμμένων ομολόγων θα είναι και… αποστειρωμένη, καθώς θα αφορά στην παροχή ρευστότητας, που ούτως ή άλλως θα έπαιρναν οι τράπεζες της ευρωζώνης, διαμέσου των παραδοσιακών μηχανισμών της ΕΚΤ.

Άρα, ποιο το όφελος για τη συνολική ρευστότητα της οικονομίας;

Ο κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, με λίγα λόγια, χθες επιβεβαίωσε αυτό που όλοι φοβούνται:  ότι ουδείς, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου, γνωρίζει ή είναι δυνατόν να προβλέψει επακριβώς την πορεία της οικονομίας.

Δεν τον κακίζουμε. Ήταν, δίχως αμφιβολία, μία ειλικρινής, σοβαρή και συγκροτημένη στάση αυτή που υιοθέτησε. Επιβεβαίωσε όμως την ύπαρξη, αν μη τι άλλο, βαθύτατης ασάφειας εκ μέρους όσων κρατούν τα ηνία και έχουν ως αρμοδιότητά τους τη διάσωση της κατάστασης…

Και βεβαίως, όταν δεν μπορείς να προβλέψεις δεν γίνεται και να σχεδιάσεις. Δεν μπορείς να πάρεις μέτρα και δεν είσαι σε θέση να ταχθείς προς τη μία κατεύθυνση ή προς την άλλη.

Ακολουθείς μία πολιτική βήμα-βήμα.

Χαρακτηριστική ως προς αυτό είναι και η ανακοίνωση των ίδιων των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ως προς την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης.

Αν και μόλις προ μηνός, τον Μάρτιο, προέβλεπαν ότι η υποχώρηση του ΑΕΠ θα κυμανθεί μεταξύ 2,2% και 3,2% το τρέχον έτος και πως το 2010 θα έχουμε είτε μείωση του ΑΕΠ κατά 0,7% είτε αύξησή του σε ποσοστό 0,7%, χθες ανακοίνωσαν ότι αναθεωρούν τις προβλέψεις τους και πλέον αναμένεται υποχώρηση του ΑΕΠ από 4,1% έως 5,1% φέτος, ενώ το επόμενο έτος θα έχουμε είτε μείωση κατά 1%, είτε αύξηση σε ποσοστό 0,4%.

Σοφόν το σαφές. Υπενθυμίζει μάλιστα τα τέσσερα στρατόπεδα στα οποία εμφανίζονται μοιρασμένοι οι απανταχού οικονομολόγοι, σχετικά με την πορεία της οικονομίας.

Συνοψίζονται σε τέσσερα γράμματα:  V, U, L και W. Κάθε γράμμα αναπαριστά διαγραμματικά την πορεία των πραγμάτων.

Στην περίπτωση του V η ανάκαμψη θα είναι ταχεία, σε αυτήν του U βραδύτερη αλλά δεδομένη, στο L θα βιώσουμε την πορεία της οικονομίας κατά το ιαπωνικό μοντέλο με χρόνια τελμάτωση και τέλος σε ό,τι αφορά το γράμμα W η μεταβλητότητα θα είναι έντονη και οι οικονομικοί κύκλοι βραχείς, με αποτέλεσμα κανείς να μην μπορεί να αποδυθεί σε μακροχρόνιο σχεδιασμό.

Ο φίλτατος κύριος Τρισέ κρατώντας ανοιχτά τα χαρτιά του κατέστησε σαφές χθες ότι είτε δεν μπορεί να διαλέξει μοντέλο είτε προτιμά το τελευταίο…

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v