Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: "Ράλι" ρευστότητας ή προσδοκιών;

Έως πότε θα μπορεί να συντηρείται ένα ράλι που οφείλει την ύπαρξή του στη μαζική διοχέτευση ρευστότητας και έως πότε οι "ιστορικές τάσεις" μετοχών-ομολόγων θα καταρρίπτονται με τόση ευκολία;

Σοφοκλέους: Ράλι ρευστότητας ή προσδοκιών;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Εάν το ερώτημα των ημερών εξακολουθεί να αφορά στην πορεία της αγοράς, ίσως θα ήταν χρήσιμο να επιστρέψουμε στα πλέον θεμελιώδη των "εργαλείων" για την απάντησή του…

Με άλλα λόγια, στον περίφημο συσχετισμό τοποθετήσεων είτε σε τίτλους σταθερής απόδοσης είτε σε μετοχές και σε χρονικές περιόδους εναλλαγής τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Datastream για την περίοδο 1993 - 2009, οπότε η διαφορά (yield) μεταξύ του διετούς και του δεκαετούς αμερικανικού ομολόγου παρουσίαζε αύξηση, οι τιμές στις ευρωπαϊκές μετοχικές αγορές, όπως αυτές αποτυπώνονται από τον δείκτη Pan European Price Index, εμφάνιζαν κάμψη.

Σύμφωνα με τη βασική θεωρία της όλης υπόθεσης, η όξυνση ή η αύξηση της καμπύλης της διαφοράς αυτής θα σήμαινε ότι παρατηρείται οικονομική επιβράδυνση και πως το επίπεδο των επιτοκίων μειώνεται.

Αποτέλεσμα της οικονομικής επιβράδυνσης θα ήταν ένα χαμηλότερο επίπεδο προσδοκώμενων κερδών και κατ' επέκταση η πτώση στις μετοχικές αγορές.

Αντίστοιχα, σε σενάρια μείωσης του yield μεταξύ του δεκαετούς benchmark και του διετούς τίτλου σταθερής απόδοσης, τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια αυξάνονται και παρατηρείται σταδιακή οικονομική ανάκαμψη.

Κατά προέκταση, υπάρχει προσδοκία για αυξημένη κερδοφορία και ευφορία στις χρηματιστηριακές αγορές…

Έτσι τουλάχιστον θέλει η θεωρία

Το ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση, ωστόσο, είναι ότι στις μέρες μας το τρέχον χρηματιστηριακό ράλι, όχι μόνο στο "Ελλάντα" αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, πορεύεται εντελώς αντίθετα από την παράδοση των τελευταίων δεκαετιών…

Έτσι, αν και η διαφορά (spread) μεταξύ του δεκαετούς και του διετούς βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε επίπεδα-ρεκόρ, σε αντίστοιχη τροχιά ανόδου εμφανίστηκαν και οι ευρωπαϊκές μετοχικές αγορές…

Αν υποθέσουμε ότι κινητήρια δύναμη των μετοχικών αγορών είναι η ύπαρξη ρευστότητας, όπως αυτή που μανιωδώς οι κεντρικές τράπεζες διοχετεύουν στο "σύστημα", τότε το ερώτημα των ημερών θα έπρεπε ίσως να είναι "τι διάρκεια θα έχει αυτό το φαινόμενο".

Με άλλα λόγια, για πόσο καιρό θα μπορεί να συντηρείται ένα ράλι που οφείλει την ύπαρξή του στη μαζική διοχέτευση ρευστότητας στο σύστημα και όχι σε τυχόν θεμελιώδη αίτια και έως πότε οι "ιστορικές τάσεις" μεταξύ των μετοχικών αγορών και των ομολόγων θα καταρρίπτονται με τόση ευκολία.

Ιδού, ίσως, ένα ερώτημα…

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v