Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δανειολήπτες όλων των χωρών ευτυχείτε...

Η τροχιά αποκλιμάκωσης των επιτοκίων πιθανότατα δεν έχει τελειώσει, ενώ στη… χειρότερη περίπτωση τα παρόντα επιτοκιακά επίπεδα θα μας συνοδεύουν τουλάχιστον έως τα μέσα του επόμενου έτους…

Δανειολήπτες όλων των χωρών ευτυχείτε...
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Δανειολήπτες όλων των χωρών… ευτυχείτε! Η τροχιά αποκλιμάκωσης των επιτοκίων πιθανότατα δεν έχει τελειώσει, ενώ στη… χειρότερη περίπτωση τα παρόντα επιτοκιακά επίπεδα θα μας συνοδεύουν τουλάχιστον έως τα μέσα του επόμενου έτους…

Αυτό εκτιμούν 16 "βασικοί διαπραγματευτές" ομολόγων στις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι η πορεία της αμερικανικής οικονομίας δεν θα επιτρέψει στη Fed να μεταβάλει το παρόν εύρος του βασικού της επιτοκίου, που κυμαίνεται από 0% έως 0,25% σε υψηλότερα επίπεδα.

Και εάν δεν το πράξει η Fed για την αμερικανική οικονομία, γιατί να το περιμένουμε από την ΕΚΤ, η οποία έχει στην αρμοδιότητά της την ευρωζώνη, που... τα πηγαίνει σαφώς χειρότερα;

Αντίστοιχη άποψη εξέφρασε χθες και η Pacific Investment Management Co., το μεγαλύτερο fund ομολόγων παγκοσμίως, που εκτιμά ότι οι απανταχού κεντρικές τράπεζες δεν θα μεταβάλουν τα παρόντα επίπεδα επιτοκίων, τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα…

Σύμφωνα με την Pimco, οι προοπτικές της διεθνούς οικονομίας θα παραμείνουν αδύναμες για την επόμενη τριετία - πενταετία και ιδιαίτερα για τις ανεπτυγμένες χώρες.

Το "πράσινο φώς" που έδωσε χθες η κυβέρνηση Obama και συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών κ. Timothy Geithner σε ομάδα δέκα μεγάλων τραπεζών για την αποπληρωμή κεφαλαίων ύψους 68 δισ. δολ. μέσω της επαναγοράς μετοχών, οι οποίες έχουν περιέλθει στο κράτος, αποτελεί ασφαλώς θετική εξέλιξη.

Τόσο ως προς την εικόνα των ίδιων των τραπεζών, καθότι διαχωρίζει τους αμνούς από τα ερίφια, όσο και ως προς τη γενικότερη πορεία της αμερικανικής πιστωτικής αγοράς.

Αποτελεί σαφή ένδειξη ότι τουλάχιστον οι μισές από τις 19 τράπεζες που υποβλήθηκαν στο περίφημο stress test περί κεφαλαιακής επάρκειας σε ενδεχόμενη επιδείνωση της παρούσας κρίσης "τα πήγαν περίφημα".

Ωστόσο, υπάρχει και το άλλο μισό… αλλά και οι λεγόμενες περιφερειακές τράπεζες…

Ίσως, σχεδόν οκτώ μήνες μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, οι δέκα αυτές τράπεζες να θέλουν να απεκδυθούν τον μανδύα της κρατικής προστασίας. Τι γίνεται όμως με τους κολοσσούς, όπως η Bank of America, η μεγαλύτερη από πλευράς ενεργητικού αμερικανική τράπεζα, η Citigroup, και η Wells Fargo, που είναι η μεγαλύτερη τράπεζα στον τομέα της στεγαστικής πίστης;

Προφανώς δεν αισθάνονται ακόμη έτοιμες… να βγάλουν αυτόν τον μανδύα…

Ακόμη σημαντικότερο, τι γίνεται με τις περιφερειακές τράπεζες που συνεχίζουν να καταρρέουν σαν τραπουλόχαρτα στις ΗΠΑ; Έχετε δει τα στοιχεία; Μία επίσκεψη στον επίσημο δικτυακό τόπο του αμερικανικού "Συνεγγυητικού", ήτοι του FDIC (www.fdic.gov) θα σας πείσει…

Μόνο φέτος έχουν καταρρεύσει 37 αμερικανικές τράπεζες διαφόρων μεγεθών: η τελευταία πριν από πέντε ημέρες, στις 5 Ιουνίου, ενώ τον Μάιο έβαλαν λουκέτο άλλες 7, τον Απρίλιο 8, τον Μάρτιο 5 κτλ..., ενώ συνολικά το 2008 έκλεισαν ή εξαγοράστηκαν άλλες 25 τράπεζες, ανεβάζοντας το άθροισμα σε 62! Δεν είναι άσχημα…

Αυτά συμβαίνουν στις ΗΠΑ, όπου παραδόξως τα επιτόκια των διετών ομολόγων τραβούν την ανηφόρα, κάνοντας πολλούς να τρίβουν τα μάτια τους…

Στην Ευρώπη πιστεύετε ότι έχει τελειώσει η χρηματοπιστωτική κρίση; Τα spread προφανώς μειώθηκαν, αλλά η πιστωτική επέκταση παραμένει περιορισμένη, οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να ζητούν κεφάλαια και η πιστοληπτική ικανότητα κρατών, όπως για παράδειγμα η Ιρλανδία συνεχίζει να δέχεται πλήγματα… και νέες υποβαθμίσεις από την S&P.

Για να μην αναφερθούμε σε χώρες εκτός ευρωζώνης, όπως το ακραίο παράδειγμα της Λετονίας, η οποία δεν μπόρεσε στις 4 του μηνός να αναχρηματοδοτήσει ομόλογα αξίας μόλις 125 εκατ. δολαρίων. 

Την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση του κ. Β. Obama θέλει οι ευρωπαϊκές τράπεζες να αντιμετωπίσουν πιο σκληρά stress tests, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα μπορέσουν να επιβιώσουν σε περίπτωση που η κατάσταση της οικονομίας επιδεινωθεί…

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v