Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηνωμένες Πολιτείες: Σώζουν τράπεζες με… ρούμι

Στην "καρδιά" του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ, όπου οι τράπεζες κλείνουν η μία μετά την άλλη, το κράτος "ξεχνά" τα περί ελεύθερης οικονομίας και κανόνων ανταγωνισμού και επιχορηγεί ευθέως επιχειρήσεις κάθε είδους.

Ηνωμένες Πολιτείες: Σώζουν τράπεζες με… ρούμι
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα και καλή εβδομάδα!

Στην "καρδιά" του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ, όπου οι τράπεζες κλείνουν η μία μετά την άλλη, το κράτος "ξεχνά" τα περί ελεύθερης οικονομίας και κανόνων ανταγωνισμού, "βάζει το χέρι βαθιά στην τσέπη" και επιχορηγεί ευθέως επιχειρήσεις κάθε είδους.

Ποτοποιίες, αλυσίδες εστιατορίων, τηλεοπτικοί σταθμοί, τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί και κάθε λογής εταιρίες ωφελούνται μέσου του περίφημου προγράμματος Troubled Asset Relief Program (TARP), που στόχο είχε, όταν θεσμοθετήθηκε, τη διάσωση του τραπεζικού τομέα.

Την ίδια ώρα που στην ευρωζώνη και ευρύτερα στην Ε.Ε. η παράκαμψη των κανόνων του ανταγωνισμού και η κεφαλαιακή ενίσχυση επιχειρήσεων του ιδιωτικού ή ακόμη και του δημόσιου τομέα (βλέπε Ολυμπιακή…) αποτελούν ακόμη "ανάθεμα", στις ΗΠΑ αυτές επιχορηγούνται εμμέσως μέσω φοροελαφρύνσεων συνολικού ύψους 150 δισ. δολ. που προβλέπονται στο πρόγραμμα TARP.

Τι κι αν οι τράπεζες εξακολουθούν να καταρρέουν ωσάν τραπουλόχαρτα, με ακόμη πέντε πιστωτικά ιδρύματα να βάζουν λουκέτο μόλις την προηγούμενη Παρασκευή 26 Ιουνίου, στην Καλιφόρνια, τη Γεωργία και τη Μινεάπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των τραπεζών που έχουν καταρρεύσει φέτος σε 45;

Στο ίδιο νομοθέτημα, στο οποίο προβλέπονταν χρήματα για τη διάσωσή τους, βρίσκουν "καταφύγιο" επιχειρήσεις κάθε είδους, επαναπροσδιορίζοντας έτσι τους κανόνες του παιχνιδιού και της ελεύθερης αγοράς, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στον διεθνή επιχειρηματικό στίβο, όπου αυτές δραστηριοποιούνται.

Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η ποτοποιία Diageo που παράγει το ρούμι Captain Morgan, με έδρα το Λονδίνο, αν και βρετανική έλαβε μέσω του TARP και φορολογικών κινήτρων που αυτό προέβλεπε δισεκατομμύρια δολάρια για τη μετεγκατάστασή της στις αμερικανικές Παρθένους Νήσους, από τη νήσο του Πόρτο Ρίκο, στη νήσο του Αγ. Σταυρού, αμφότερα αμερικανικά εδάφη.

Αντίστοιχες ενισχύσεις έλαβαν, μεταξύ άλλων, η εταιρία εγκαταστάσεων αγώνων ταχύτητας Nascar, η αλυσίδα εστιατορίων Burger King, παραγωγοί τηλεοπτικών και κινηματογραφικών ταινιών, εταιρίες παραγωγής αιολικής ενέργειας και η Sprint Nextel Corp., η τρίτη μεγαλύτερη σε μέγεθος εταιρία κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ.

Η ευθεία αυτή ενίσχυση ορισμένων επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, μέσω φοροελαφρύνσεων, εγείρει ενστάσεις ακόμη και από Αμερικανούς Γερουσιαστές και μέλη του Κογκρέσου, που υπενθυμίζουν ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα, το οποίο προέβλεπε ενισχύσεις ύψους 700 δισ. δολ. για το τραπεζικό σύστημα, αρχικά απορρίφθηκε από το Κογκρέσο και εγκρίθηκε μόνο όταν "συμπληρώθηκε" με ακόμη 150 δισ. δολ. με τη μορφή φοροελαφρύνσεων, ώστε να ικανοποιηθούν οι "πελατειακού" χαρακτήρα ανάγκες σειράς μελών του αμερικανικού νομοθετικού σώματος…

Βλέπετε, όταν οι "καιροί" δυσκολεύουν, ακόμη και στο προπύργιο του καπιταλισμού, ο πολύς ανταγωνισμός… βλάπτει.

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v