Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όταν οι αγορές χορεύουν σαν το... Μπολσόι

Όταν οι αγορές κινούνται συνεχώς ανοδικά επί ένα τρίμηνο, και μάλιστα κατά τρόπο πανομοιότυπο, και η οικονομία δείχνει να μην πηγαίνει πουθενά, ίσως να έχει φτάσει η ώρα του ρευστού…

Όταν οι αγορές χορεύουν σαν το... Μπολσόι
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Όταν οι αγορές κινούνται συνεχώς ανοδικά επί ένα τρίμηνο, κατά τρόπο πανομοιότυπο, και η οικονομία δείχνει να μην πηγαίνει πουθενά, ίσως να έχει φτάσει η ώρα του ρευστού…

Μια απλή παρατήρηση στα διαγράμματα του συνόλου των κυριότερων χρηματιστηριακών δεικτών παγκοσμίως, ήτοι των Dow-30, S&P 500, DAX, CAC-40, ΝΙΚΚΕΙ και ακόμα του BOVESPA ή του δικού μας Γενικού Δείκτη, από την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου έως και σήμερα, θα έπειθε τον οποιονδήποτε ότι η κίνησή τους υπήρξε εντελώς συντονισμένη, με ίσως ελάχιστες, και πάντως ήσσονος σημασίας, διαφοροποιήσεις.

"Ώριμες" ή αναδυόμενες μετοχικές αγορές, αλλά και εκείνες των εμπορευμάτων κινούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του διαστήματος αυτού με τρόπο ευθέως ανοδικό και πάντως τόσο ενιαίο που θα ζήλευε ακόμη και το μπαλέτο Μπολσόι

Κινητήριος δύναμη η ρευστότητα που διοχετεύεται στο "σύστημα", αρχικώς για να εκμεταλλευτεί την τότε αναμενόμενη ανοδική "αντίδραση" από την κατάρρευση των τιμών που είχε προηγηθεί και στη συνέχεια βασιζόμενη στην προσδοκία ταχείας εξόδου από την ύφεση και επιστροφής της οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.

Ως αποτέλεσμα, ο βαθμός συσχέτισης των αγορών εμφανίζεται ιδιαίτερα υψηλός και έχει ωθήσει τον σχετικό δείκτη που εκπονεί το Bloomberg στο υψηλότερο επίπεδό του για την τελευταία πεντηκονταετία.

Όταν ο δείκτης καταγράφει μία μονάδα, δύο αξίες κινούνται ταυτόσημα, ενώ όταν διαμορφώνεται στο μηδέν δεν υπάρχει καμία συσχέτιση, καθώς ακολουθούν διαφορετικές πορείες.

Σήμερα ο δείκτης συσχέτισης των μετοχικών αγορών παγκοσμίως και εκείνων των εμπορευμάτων ή ακόμη και των hedge funds διαμορφώνεται στο 0,74, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Το γεγονός αυτό, αν και σε πρώτη ανάγνωση θα μπορούσε να είναι ενδεχομένως και αδιάφορο, καθίσταται σημαντικό διότι στερεί τη δυνατότητα επιμερισμού του κινδύνου ενός χαρτοφυλακίου, βάσει του βαθμού ρίσκου που αυτό επιθυμεί να αναλάβει.

Αν οι αγορές κινούνται κατά τρόπο αγελαίο, από πού μπορεί να προέλθει η διαφοροποίηση στον αναλαμβανόμενο κίνδυνο;

Αντίστοιχα, η "χορευτικού" χαρακτήρα κίνηση των αγορών γίνεται ακόμη περισσότερο σημαντική υπό το φως των ανησυχιών που υπάρχουν για την πορεία του δολαρίου, εξαιτίας του τεράστιου και συνεχώς αυξανόμενου χρέους με το οποίο βρίσκονται σήμερα αντιμέτωπες οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ανησυχίες που αποτυπώνονται και στις αποδόσεις (yields) που έχουν σήμερα τα treasuries αλλά και σε σειρά δηλώσεων σημαντικών πιστωτριών χωρών των ΗΠΑ, όπως η Κίνα και η Ρωσία, ότι είναι αναγκαία η εξεύρεση ενός εναλλακτικού νομίσματος αναφοράς, δεδομένων των προβλημάτων με τα οποία είναι αντιμέτωπο το αμερικανικό δολάριο.

Μόνη "διέξοδος", κατά συνέπεια, για όσους επιθυμούν έναν σχετικό επιμερισμό κινδύνου, ίσως και να είναι το… ρευστό.

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v