Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποια είναι τα "αμερικανάκια" αυτής της κρίσης;

Η δημόσια παραδοχή του αντιπροέδρου των ΗΠΑ κ. Τζo Μπάιντεν χθες, ότι "κάναμε λάθος" στις προβλέψεις μας για την πορεία της οικονομίας, ενδεχομένως επαναφέρει στη σκέψη πολλών τον όρο "αμερικανάκια". Αδίκως όμως…

Ποια είναι τα αμερικανάκια αυτής της κρίσης;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα και καλή εβδομάδα!

Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, όπου η πολιτική αντιπαράθεση διεξάγεται ακόμη και πέραν των "θεμιτών" ορίων της και εδράζεται κατά κύριο λόγο σε πρόσκαιρου χαρακτήρα κομματικές σκοπιμότητες, η δημόσια παραδοχή του αντιπροέδρου της αμερικανικής κυβέρνησης κ. Τζo Μπάιντεν χθες, ότι "κάναμε λάθος" στις προβλέψεις μας για την πορεία της οικονομίας, ενδεχομένως επαναφέρει στη σκέψη πολλών τον όρο "αμερικανάκια".

Έναν όρο δημοφιλή μεταπολεμικά που χρησιμοποιήθηκε ευρέως για να περιγράψει κατά τρόπο σκωπτικό την ύπαρξη αφέλειας και απουσίας "εκ των έσω" αντίληψης εκ μέρους των Αμερικανών συμμάχων μας σχετικά με την κατάσταση των πραγμάτων γενικότερα αλλά και ειδικά σε σχέση με τη χώρα μας και τη νοοτροπία των κατοίκων της.

Η δημόσια παραδοχή ενός σφάλματος αποτελεί γεγονός σπάνιο για τα ελληνικά πολιτικά χρονικά, καθώς από την εποχή του περίφημου "mea culpa" του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου δεν έχει υπάρξει παρόμοια παραδοχή…

Αντίστοιχα, γεγονός σπάνιο αποτελεί και η υποβολή παραιτήσεων εκ μέρους πολιτικών προσώπων που υπέπεσαν σε σφάλματα ή σε ατοπήματα. Τα παραδείγματα είναι πολλά… και προέρχονται από αμφότερα τα κόμματα "εξουσίας".

Αντίθετα, στην πέραν του Ατλαντικού πλευρά, όπως και στον λοιπό δυτικό κόσμο, τόσο η αναγνώριση σφαλμάτων όσο και η ανάληψη των σχετικών ευθυνών ουδέποτε τέθηκαν εκτός "ημερήσιας διάταξης".

Στο πλαίσιο αυτό, εάν φερ’ ειπείν το "mea culpa" του κ. Μπάιντεν το είχε εκφέρει ο κ. Παπαθανασίου, η αξιωματική αλλά και η λοιπή αντιπολίτευση θα ζητούσαν την άμεση "καρατόμησή του".

Όμως, ούτε ο κ. Μπάιντεν παραιτήθηκε ή ζήτησε την παραίτηση του εκεί επικεφαλής της οικονομίας κ. Τ. Γκάιτνερ, ούτε όμως και στη χώρα μας είπε ο κ. Παπαθανασίου ότι "έκανε λάθος" στις προβλέψεις του για την πορεία της οικονομίας.

Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, όμως, όσο διαφορετικές και εάν αυτές φαντάζουν σε πρώτη ανάγνωση, τα αίτια είναι ίδια.

Καμία κυβέρνηση παγκοσμίως, κανένας διεθνής οργανισμός ή φορέας διεθνώς, δεν στάθηκε ικανός να διατυπώσει επακριβείς προβλέψεις σχετικά με την εξέλιξη ή τις δυνατότητες περιορισμού της τρέχουσας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης.

"Πιάστηκαν" όλοι τους σαν "αμερικανάκια" και δεν αντιλήφθηκαν την έκταση του φαινομένου, αδυνατώντας κατά συνέπεια να το ελέγξουν.

Η Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, αλλά και η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, "έπεσαν έξω" και αναθεώρησαν τις προβλέψεις τους δυσμενώς, περισσότερες από μία φορές…

Αντίστοιχα, τόσο η Κομισιόν όσο και οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως και της ελληνικής, "έπεσαν έξω"…

Τουλάχιστον, όμως, στη Δύση το παραδέχτηκαν.

Βέβαια, εκεί η πολιτική αντιπαράθεση εξελίσσεται εντός των λεγόμενων "θεμιτών ορίων" και κανόνας είναι η συναίνεση και όχι η κόντρα. Ιδίως σε περιπτώσεις κρίσεων όπως η τρέχουσα…

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v