Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δαιμονοποίηση ή θεοποίηση των παραγώγων;

Ίσως δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε τις ανοιχτές πωλήσεις, όπως παρότρυνε ο πρόεδρος του Χ.Α. Είναι χρήσιμα εργαλεία για την αντιστάθμιση κινδύνου αλλά και για τη διατύπωση εκτιμήσεων για την αγορά…

Δαιμονοποίηση ή θεοποίηση των παραγώγων;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ίσως, πράγματι, δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε τις ανοιχτές πωλήσεις, όπως μας παρότρυνε πρόσφατα ο φίλτατος πρόεδρος του Χ.Α. κ. Σπ. Καπράλος.

Ούτως ή άλλως, πρόκειται για χρήσιμα εργαλεία είτε για την αντιστάθμιση κινδύνου είτε για τη διατύπωση των εκτιμήσεών μας σχετικά με την πορεία της αγοράς… και εντέλει είναι απαραίτητες και για τη λειτουργία της αγοράς παραγώγων χρηματιστηριακών προϊόντων.

Όταν όμως τα εργαλεία αυτά χρησιμοποιούνται κατά τρόπο αθέμιτο, οι εντεταλμένες από την Πολιτεία Αρχές δεν οφείλουν να σπεύσουν;

Αυτή ήταν μάλλον και η σκέψη του επικεφαλής του oμοσπονδιακού οργάνου των Ηνωμένων Πολιτειών, που εποπτεύει τη λειτουργία των δέκα μεγαλύτερων αγορών επί παραγώγων εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των περίφημων Chicago Mercantile Exchange και New York Mercantile Exchange, κ. Gary Gensler, όταν ανακοίνωνε χθες, όπως επισήμανε και το Euro2day.gr, ότι ξεκινά έρευνα με αντικείμενο την αθέμιτη χρήση επί ενεργειακών συμβολαίων.

Οι δυνάμεις που οδήγησαν την τιμή των προθεσμιακών συμβολαίων πετρελαίου στα 147,5 δολ. το βαρέλι πέρυσι το καλοκαίρι αλλά και την άνοδο της τιμής των συμβολαίων αυτών κατά 44% από την αρχή του έτους φέτος στο New York Mercantile Exchange, ενώ ούτε η ζήτηση του προϊόντος ούτε και τα υφιστάμενα αποθέματά του στις ΗΠΑ το δικαιολογούν, αναμένεται να είναι στο επίκεντρο της έρευνας του κ. Gensler.

"Προαναγγελθέν" αποτέλεσμα της έρευνας φέρεται να είναι η θέσπιση περιορισμών επί της χρήσης αυτών των προθεσμιακών συμβολαίων και εν γένει των παραγώγων προϊόντων επί εμπορευμάτων, με βάση τον διαχωρισμό των συναλλασσομένων σε όσους όντως τα χρησιμοποιούν για την αντιστάθμιση του κινδύνου που αναλαμβάνουν στην υποκείμενη αξία (hedging) και σε εκείνους που τα χρησιμοποιούν απλώς ως κερδοσκοπικό εργαλείο.

Αντίστοιχα, μια μέθοδος αποτροπής αθέμιτης κερδοσκοπίας, όπως αυτής στην αγορά πετρελαίου το 2008, θα μπορούσε να είναι, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο ίδιος, η ύπαρξη "πλαφόν" κατ’ αντιστοιχίαν του ετήσιου όγκου παραγωγής πετρελαίου, καθώς έχει παρατηρηθεί συχνά ο αριθμός των ανοιχτών συμβολαίων να υπερβαίνει σημαντικά τις παραγωγικές ικανότητες του συστήματος, καθιστώντας προφανή την ύπαρξη κερδοσκοπικών τάσεων…

Με λίγα λόγια, ο... καυγάς δεν αφορά στην ύπαρξη των εργαλείων αυτών αλλά στη χρήση τους και, κατά τα φαινόμενα, σε μεγάλες και ώριμες αγορές όπως στις ΗΠΑ τα εργαλεία αυτά δεν δαιμονοποιούνται ούτε και θεοποιούνται… και εντέλει υπάρχει και κάποιος που μεριμνά για την ύπαρξη ορίων…

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v