Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικός εφιάλτης για νοικοκυριά - επιχειρήσεις

Ως ευθεία επιβεβαίωση των επικριτών της περιοριστικής πιστωτικής πολιτικής που ακολουθούν οι τράπεζες καταγράφεται η έρευνα του ΙΟΒΕ για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην πορεία των ελληνικών επιχειρήσεων.

Τραπεζικός εφιάλτης για νοικοκυριά - επιχειρήσεις
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ως ευθεία επιβεβαίωση των επικριτών της περιοριστικής πιστωτικής πολιτικής που ακολουθεί ο τραπεζικός τομέας στη διάρκεια των τελευταίων μηνών καταγράφεται η έρευνα που δημοσιοποίησε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην πορεία των ελληνικών επιχειρήσεων.

Όπως σημειώνεται και στο σχετικό δημοσίευμα του Euro2day.gr, κύριο συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι η κρίση έχει επηρεάσει τη χρηματοδότηση από τις τράπεζες για το 60% των επιχειρήσεων, ενώ ειδικά για τον κατασκευαστικό κλάδο το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο επίπεδο του 70%.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα μελανή εικόνα, η οποία καθίσταται ακόμη δυσμενέστερη εάν συνυπολογιστεί ότι ποσοστό 64% των επιχειρήσεων εντοπίζει το βασικότερο πρόβλημα χρηματοδότησης στον περιορισμό της ρευστότητας των πελατών - προμηθευτών, που και αυτοί με τη σειρά τους βρίσκονται αντιμέτωποι με το αναγκαστικό σφίξιμο του ζωναριού που τους επιβάλλει το τραπεζικό σύστημα.

Ως αποτέλεσμα αυτής της μυωπικής πολιτικής εκ μέρους των τραπεζών, ο πλέον πιθανός τρόπος αντίδρασης των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τη συντριπτική πλειονότητά τους (ποσοστό 93%), είναι η περικοπή του κόστους λειτουργίας τους, ήτοι κυρίως οι απολύσεις.

Ακολουθούν ο περιορισμός των περιθωρίων κέρδους με 86%, η μείωση τιμών με 73% και η μείωση παραγωγής - δραστηριότητας με 67%, όπως σημειώνεται στη σχετική έρευνα.

Σύμφωνα με τις επιχειρήσεις, η περιστολή του κόστους επιτυγχάνεται κυρίως μέσω στασιμότητας - συγκρατημένων αυξήσεων των τακτικών αποδοχών αλλά και μείωση του αριθμού απασχολουμένων.

Με άλλα λόγια, το δυσμενέστερο δυνατό σενάριο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ήτοι αυτό της εκτόξευσης της ανεργίας και της μετάβασης σε βαθειά ύφεση, καθίσταται πιθανότερο εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί το τραπεζικό σύστημα στη χώρα μας, κάνοντας δυσχερή τη χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Πρόκειται για μια κλασική περίπτωση αυτοεπιβεβαιούμενης προφητείας, αφού οι επισφάλειες που τόσο απεγνωσμένα προσπαθεί να αποφύγει το τραπεζικό σύστημα είναι βέβαιο ότι θα προκληθούν εξαιτίας ακριβώς αυτής της αδιέξοδης πολιτικής.

Το τραπεζικό σύστημα, όπως τόνισε μόλις τη Δευτέρα και ο κεντρικός Ευρωπαίος τραπεζίτης, κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, έχει συγκεκριμένο ρόλο να επιτελέσει και οι τράπεζες πρέπει "να εκπληρώσουν την καταστατική υποχρέωσή τους και να συνδράμουν οικονομικά σε αυτήν την αντίξοη συγκυρία νοικοκυριά και επιχειρήσεις".

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v