Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ύφεση εγγυάται χαμηλά επιτόκια

Σχεδόν μηδενικά επιτόκια στη σημαντικότερη οικονομία της υφηλίου, τουλάχιστον για το επόμενο δωδεκάμηνο, είναι το βασικό μήνυμα που στέλνει η Fed, παρά τις ανησυχίες περί αναζωπύρωσης του πληθωρισμού.

Η ύφεση εγγυάται χαμηλά επιτόκια
Σχεδόν μηδενικά επιτόκια στη σημαντικότερη οικονομία της υφηλίου, τουλάχιστον για το επόμενο δωδεκάμηνο, ήταν το βασικό μήνυμα που έστειλε χθες το βράδυ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve), δίνοντας στη δημοσιότητα τα πρακτικά της συνεδρίασης του ανώτατου διοικητικού οργάνου της, στις 23 - 24 Ιουνίου.

Ο χαρακτηρισμός "αδύναμη και ευάλωτη" που υιοθέτησε ομόφωνα το Federal Open Market Committee για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας προϊδεάζει για τη διατήρηση της παρούσας νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ, τουλάχιστον έως ότου υπάρξουν ισχυρότερες ενδείξεις ανάκαμψης, κάτι που δεν προβλέπεται να συμβεί πριν από το α΄ εξάμηνο του 2010.

Με την ανεργία να διαμορφώνεται ήδη στο επίπεδο του 9,5% και τις προβλέψεις της ίδιας της ομοσπονδιακής τράπεζας να μιλούν για 9,8%- 10,1% εντός του 2009, ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, προς άρση φερ’ειπείν τυχόν πληθωριστικών ανησυχιών, θα ισοδυναμούσε με οικονομική αυτοκτονία.

Την εκτίμηση αυτή εμφανίζονται να συμμερίζονται τα περισσότερα μέλη της διοίκησης της Fed, ενώ οι πιέσεις που ασκούν οι λοιποί συνάδελφοί τους οδήγησαν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στην απλή διατήρηση ή και στη μερική χαλάρωση των χρηματοδοτικών ενέσεων που κάνει στην αμερικανική οικονομία μέσω των προγραμμάτων αγοράς στοιχείων ενεργητικού, συνολικού ύψους 1,75 τρισ. δολ., απορρίπτοντας το ενδεχόμενο αύξησής τους, τουλάχιστον προς το παρόν.

Στο επίκεντρο του προβληματισμού που ανέστειλε ενδεχόμενη αύξηση των προγραμμάτων αυτών βρίσκονται ακριβώς οι ανησυχίες περί πληθωριστικών πιέσεων ως αποτέλεσμα της πλεονάζουσας ρευστότητας. Ωστόσο, πρόκειται για κατάσταση ιδιαίτερα "λεπτών ισορροπιών".

Σύμφωνα με τη Fed ή τουλάχιστον με ικανό αριθμό μελών της, μόλις μειωθεί η ροή των χρηματοδοτικών ενέσεων, η ιδιωτική κατανάλωση θα παρουσιάσει αισθητή κάμψη, ενώ θα αναζωπυρωθεί το ενδεχόμενο νέων επισφαλειών στην αγορά στεγαστικής πίστης, γεγονός που θα είχε αλυσιδωτές επιδράσεις στην αμερικανική οικονομία.

Μολονότι οι συνθήκες στη χρηματοοικονομική αγορά έχουν βελτιωθεί, η πιστωτική επέκταση είναι ακόμη ιδιαίτερα ισχνή, εκτιμά η Fed, σύμφωνα με τα ίδια πρακτικά, επιβεβαιώνοντας την απουσία βούλησης εκ μέρους και των αμερικανικών πιστωτικών ιδρυμάτων να αναλάβουν μεγαλύτερο μερίδιο ρίσκου, υπό το παρόν επισφαλές οικονομικό κλίμα.

Βάσει των αναθεωρημένων προβλέψεων της Fed, η αμερικανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1% έως 1,5% φέτος, πριν επιστρέψει στην αναπτυξιακή της πορεία το 2010 και το 2011.

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v