Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτός κρίσης οι βουλευτές διά νόμου…

Ευθεία πρόκληση στο δημόσιο αίσθημα αποτελεί ρύθμιση για την κάλυψη από τον προϋπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών βουλευτών που επιλέγουν να μην εργάζονται. Η κρίση προφανώς δεν τους αφορά…

Εκτός κρίσης οι βουλευτές διά νόμου…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Προκλητική έναντι του δημοσίου αισθήματος εμφανίζεται ρύθμιση που κατατέθηκε προς ψήφιση και ορίζει ότι η Βουλή θα συνεχίσει να πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές βουλευτών οι οποίοι επέλεξαν να μην ασκήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, παρά την κατάργηση του επαγγελματικού ασυμβίβαστου.

Η ρύθμιση που εισήχθη στο φορολογικό νομοσχέδιο και θα έχει μάλιστα αναδρομική ισχύ από τον Αύγουστο του 2008 ουσιαστικά επαναφέρει το καθεστώς που ίσχυε την πενταετία 2003 - 2008, όταν οι βουλευτές δεσμεύονταν από το επαγγελματικό ασυμβίβαστο.

Σε μία εποχή όπου εκατομμύρια Έλληνες βιώνουν τα δεινά της οικονομικής ύφεσης και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα βρίσκονται υπό συνεχή αμφισβήτηση, είναι αν μη τι άλλο άκαιρο και προκλητικό να καλούνται να πληρώσουν και για τις ασφαλιστικές εισφορές ήδη αδρά αμειβόμενων βουλευτών, οι οποίοι επέλεξαν να μην ασκήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Πρόκειται για μια ρύθμιση η οποία χτυπά στην καρδιά του περί δικαίου αισθήματος, καθώς βουλευτές, που ούτως ή άλλως θα δικαιούνται και δεύτερη σύνταξη όταν συμπληρώσουν τις απαραίτητες θητείες στο κοινοβούλιο, ουσιαστικά επιδοτούνται ώστε να απόσχουν από το κύριο επάγγελμά τους.

Τίθεται, με άλλα λόγια, ευθέως ζήτημα διακριτικής μεταχείρισης όχι μόνο έναντι όλων των υπόλοιπων Ελλήνων, οι οποίοι ειρήσθω εν παρόδω καλούνται να καταβάλουν ακόμη και "κεφαλικούς φόρους", αλλά επιπλέον και έναντι των συναδέλφων τους βουλευτών που επιλέγουν να ασκήσουν το επάγγελμά τους και να καταβάλουν οι ίδιοι τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Ουδείς αμφιβάλλει ότι για ορισμένους βουλευτές ίσως υπάρχουν όντως αντικειμενικά κριτήρια που τους εμποδίζουν να ασκήσουν το επάγγελμά τους σε συνδυασμό με την εκπλήρωση των βουλευτικών τους καθηκόντων. Ας υπάρξει όμως και λίγη διαφάνεια…

Είναι αντιστοίχως προκλητικό το γεγονός ότι η ρύθμιση προωθείται δίχως να γίνεται γνωστό σε πόσους και για την ακρίβεια σε ποιους αυτή αφορά, καθώς σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του προέδρου της Βουλής κ. Δ. Σιούφα, "δεν μπορεί να προσδιοριστεί" ο αριθμός των βουλευτών που επιλέγει να μην εργάζεται…

Τι να κάνουμε όμως; Αυτοί έχουν και το πεπόνι και το μαχαίρι… κι εμείς απλώς τους ψηφίζουμε και τους πληρώνουμε…

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v