Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχείρηση "φως" κατά της γραφειοκρατίας

Σε μία χώρα όπως η δική μας, όπου ξοδεύουμε αρκετά κιλά ιδρώτα στον βωμό της διεκπεραίωσης υποθέσεων στις δημόσιες υπηρεσίες, είναι δύσκολο να αντιταχθείς σε προσπάθειες μείωσης της γραφειοκρατίας.

Επιχείρηση φως κατά της γραφειοκρατίας
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα και καλή εβδομάδα!

Σε μία χώρα όπως η δική μας, ο κάθε κάτοικος της οποίας έχει ξοδέψει κατά καιρούς αρκετά κιλά ιδρώτα στον βωμό της διεκπεραίωσης υποθέσεών του στις δημόσιες υπηρεσίες, είναι δύσκολο να αντιταχθείς σε προσπάθειες μείωσης της γραφειοκρατίας, όπως αυτήν που εξήγγειλε μόλις την Παρασκευή ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης, σχετικά με την ίδρυση νέων επιχειρήσεων.

Σκοπός ευγενής και σίγουρα επωφελής, που οδηγεί ωστόσο σε ένα ελαφρύ μειδίαμα τους στωικούς και σε κινήσεις αποστροφής τους κυνικότερους.

Ο λόγος; Ιδιαίτερα απλός. Τα έχουμε "ξανακούσει" τόσες φορές που πλέον όποτε τα "ξανακούμε" νιώθουμε ότι υποτιμάται η νοημοσύνη μας.

Ο φίλτατος κ. Χατζηδάκης προφανώς δεν φταίει, ο άνθρωπος… Τη δουλειά του κάνει και μάλιστα, κατά γενική ομολογία καλά, γεγονός που παραδέχονται ακόμη και οι πολιτικοί του αντίπαλοι σε στιγμές πρόσκαιρης ειλικρίνειας.

Όμως, από τον Μάρτιο του 2004 έως τον Ιούλιο του 2009 έχει περάσει πολύς χρόνος για να μην έχουν υλοποιηθεί οι τότε προεκλογικές εξαγγελίες του κυβερνώντος, επί πέντε χρόνια και πέντε μήνες, κόμματος…

Χρόνος ικανός ώστε να έχει απαξιωθεί ακόμη και η ίδια η έννοια της προσδοκίας, της προσμονής για βελτίωση της καθημερινότητας.

Ο πολίτης αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για μια χαμένη μάχη, που πέραν των ΚΕΠ ουδέποτε δόθηκε επί της ουσίας …

Στις μέρες μας οι ξένες επιχειρήσεις εγκαταλείπουν την Ελλάδα η μία μετά την άλλη, αδιαφορώντας πλέον εάν υπάρχει ένα ειδικό κέντρο υποδοχής και εξυπηρέτησης παραγωγικών κεφαλαίων που επιθυμούν να τοποθετηθούν στην Ελλάδα.

Στις μέρες μας οι ελληνικές επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη.

Στις μέρες μας η ανεργία αυξάνεται και υποσχέσεις, όπως αυτή που διατύπωσε ο κ. Χατζηδάκης για "τη μείωση των βημάτων που απαιτούνται για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, από 17 - 18 σε μόλις 3 - 4", ίσως δεν έχουν πλέον νόημα.

Μόνη αχτίδα φωτός ίσως υπάρχει στο γεγονός ότι είναι ένας άνθρωπος κατά γενική εκτίμηση ήπιων τόνων και εγνωσμένου κύρους, που δεν "έχει αναλωθεί" πολιτικά και διατηρεί ακόμη καθαρό το σχετικά ευμέγεθες μέτωπό του…

Υπήρξε, άλλωστε, ο μόνος υπουργός μέχρι στιγμής όχι μόνο της παρούσης αλλά και προηγούμενων κυβερνήσεων που αναγνώρισε τη χρησιμότητα και το όφελος από την υιοθέτηση προτάσεων της επιχειρηματικής κοινότητας, όπως αυτή του κ. Α. Βγενόπουλου, περί διαφάνειας στις δημόσιες προμήθειες.

Τελικός κριτής ωστόσο για όλα αυτά θα είναι, όπως πάντα, το αποτέλεσμα….

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v