Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρελαϊκές συνομωσίες συνταξιούχων, κερδοσκόπων

Τον πλέον απρόσμενο σύμμαχο ίσως να βρήκαν στο πρόσωπο των απανταχού συνταξιούχων τα κερδοσκοπικά κεφάλαια που δραστηριοποιούνται στις προθεσμιακές αγορές πετρελαίου. Το γιατί ακολουθεί…

Πετρελαϊκές συνομωσίες συνταξιούχων, κερδοσκόπων
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Με την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου να βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας τετραετίας και τα αποθέματα των ΗΠΑ, ήτοι του μεγαλύτερου καταναλωτή πετρελαίου διεθνώς, να διαμορφώνονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 19 ετών, υπάρχει κανείς λόγος να υποθέσουμε ότι το ράλι που κάνει το πετρέλαιο φέτος δεν είναι αμιγώς κερδοσκοπικό;

Παρά τη "βουτιά" 8,5% που "έγραψε" στη διάρκεια του Ιουλίου, η προθεσμιακή τιμή του βαρελιού (παράδοσης Αυγούστου) από την αρχή του έτους εξακολουθεί να σημειώνει άνοδο 43%. Έως το τέλος Ιουνίου, μάλιστα, η άνοδος της τιμής γι' αυτό το προθεσμιακό προϊόν διαμορφωνόταν στο 57%!

Μη βιαστείτε να κάνετε λόγο για την υπόθεση της Κίνας και την επίδραση που αυτή έχει στην τιμή του προϊόντος. Η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας (International Energy Agency) παραμένει "επιφυλακτική σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης στο δεύτερο εξάμηνο του 2009, ακόμη και εάν η Κίνα υπερβεί τις προσδοκίες" ανάπτυξής της…

Συνολικά, η υφήλιος κατανάλωσε 83,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα στη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου του έτους, καταγράφοντας μείωση 3,7% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, σύμφωνα με τη ΔΕΕ, η οποία εκτιμά ότι "η παγκόσμια ζήτηση για πετρελαϊκά προϊόντα θα μειωθεί σημαντικά το 2009, παρά την τεράστια χρηματοδοτική ένεση στην οικονομία και την πρωτοφανή νομισματική χαλάρωση" που βιώνουμε…

Άρα; Τι ωθεί τις τιμές του πετρελαίου στα επίπεδα των 64 δολ. το βαρέλι έναντι 40 δολ. το βαρέλι μόλις την άνοιξη; Ποια ήταν η δύναμη που ώθησε το προϊόν αυτό στα 150 δολ. το βαρέλι πέρυσι το καλοκαίρι, αφήνοντας άναυδη την υφήλιο;

Αν και η απάντηση που έρχεται περίπου αυτόματα στα χείλη μας είναι η κερδοσκοπία, υπάρχουν κατά τα φαινόμενα και άλλοι περισσότερο "δομικοί" λόγοι για την εξήγηση του φαινομένου και για τον λόγο αυτό εξάλλου ξεκινά τις επόμενες ημέρες στις ΗΠΑ δημόσια διαβούλευση σχετικά με τους περιορισμούς που προτείνει η κυβέρνηση Ομπάμα στην προθεσμιακή αγορά προϊόντων, όπως το πετρέλαιο.

Σύμφωνα με στοιχεία συναλλαγών στο NYMEX, μία από τις μεγαλύτερες προθεσμιακές αγορές πετρελαίου παγκοσμίως, η απόσυρση κερδοσκοπικών κεφαλαίων από πετρελαϊκές θέσεις την εβδομάδα που έληξε στις 7 Ιουλίου, οδήγησε σε πτώση τιμών της τάξης του 12%.

Καταγραφή κερδών ίσως πείτε, δίχως προφανώς να έχετε άδικο… Το λεγόμενο trading είναι το κύριο χαρακτηριστικό της ενεργού διαχείρισης. Όμως, ο όγκος των "σταθερών" των μακροπρόθεσμων κεφαλαίων που παραμένει στο "σύστημα" εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα υψηλός και βεβαίως συμβάλλει στη διατήρηση των τιμών σε αντίστοιχα υψηλά επίπεδα.

Συνταξιοδοτικά και άλλα ασφαλιστικά ταμεία, για να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο που περικλείουν οι τοποθετήσεις τους σε άλλες αγορές αλλά και έναντι του κινδύνου του πληθωρισμού ή και της ισοτιμίας του δολαρίου, τοποθετούνται μαζικά στις αγορές εμπορευμάτων. Πρόκειται για μία τάση που παρατηρήθηκε τόσο πέρυσι όσο και φέτος, σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό, ενδεχομένως.

Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Marketwatch, οι λεγόμενοι παθητικοί διαχειριστές αύξησαν τις θέσεις τους στη διάρκεια του Ιουνίου κατά 30% ή το αντίστοιχο της αξίας 600 εκατ. βαρελιών πετρελαίου…

Πρόκειται ίσως για μία από τις μεγαλύτερες ειρωνείες του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος, αλλά πέραν των κερδοσκόπων τη μεγαλύτερη ευθύνη για την εκτόξευση των πετρελαϊκών τιμών φέρουν οι συλλογικοί φορείς διαχείρισης των χρημάτων των πλέον αδύναμων τάξεων. Των συνταξιούχων

[email protected]  



Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v