Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπάφετ: Κέρδισε κάνοντας τα λόγια του πράξη

Κάποια στιγμή στη ζωή μας βρίσκουμε ότι πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω, ώστε να μπορέσουμε να αποκτήσουμε ευρύτερη εικόνα της κατάστασης. Μια στιγμή όπως η παρούσα: αυτή της κρίσης.

Μπάφετ: Κέρδισε κάνοντας τα λόγια του πράξη
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Κάποια στιγμή στη ζωή μας βρίσκουμε ότι πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω ώστε να μπορέσουμε να απομακρυνθούμε από την εστία της μάχης και να αποκτήσουμε ευρύτερη εικόνα της κατάστασης.

Μια στιγμή όπως η παρούσα: αυτή της κρίσης.

Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, για την ακρίβεια από τον περασμένο Σεπτέμβριο έως σήμερα, πολλά από όσα θεωρούσαμε δεδομένα άλλαξαν.

Ο ρόλος του κράτους και ο βαθμός εμπλοκής του στην οικονομία. Από ανάθεμα μετατράπηκε σε σωτήρα.

Οι αγορές και ο βαθμός ανεξαρτησίας τους. Από την λεγόμενη αυτορρύθμιση είδαμε ότι οι μεγαλύτερες διεθνείς αγορές οδηγούνται στην αυστηρή εποπτεία.

Το ίδιο το τραπεζικό σύστημα, το οποίο φέρει ενδεχομένως και τη μεγαλύτερη μερίδα ευθύνης για τη δημιουργία της παρούσας κρίσης, μεταλλάχτηκε από έναν απλόχερο ατζέντη δανείων σε σφιχτοχέρη λογιστή.

Άλλαξαν όμως, ή εντέλει κλονίστηκαν, και πάγιες αντιλήψεις σχετικά με τον ρόλο των χρηματιστηρίων.

Ο μακρύς χρόνος διακράτησης και η επιλογή μετοχών βάσει όρων θεμελιώδους ανάλυσης έπεσε από το βάθρο του "νικητή", τον οποίο κατέλαβαν οι αξίες που θεωρούνται επενδυτικά καταφύγια: ο χρυσός, το δολάριο ή οι τίτλοι σταθερής απόδοσης.

Ήταν και εξακολουθεί να είναι, όπως και να το κάνουμε, μία ιδιαίτερα ρευστή περίοδος αυτή που βιώνουμε. Μια περίοδος κλυδωνισμών και έντονων διακυμάνσεων.

Μια περίοδος στην οποία αντιλήψεις, πεποιθήσεις και πιστεύω δεκαετιών δοκιμάζονται. Για πολλούς. Όχι όμως, για όλους.

Πολλοί ήταν εκείνοι που απόρησαν με την απόφαση του κ. Ουόρεν Μπάφετ τον περασμένο Σεπτέμβριο, λίγο μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και να αγοράσει προνομιούχες μετοχές της Goldman Sachs αξίας 5 δισ. δολ., με εγγυημένο επιτόκιο 10% καθώς και δικαιώματα αγοράς κοινών μετοχών αξίας ακόμη 5 δισ. δολ. στην τιμή των 115 δολ. ανά μετοχή.

Εξηγώντας τους λόγους γι' αυτήν τη σημαντική του τοποθέτηση, στην καρδιά της πιστωτικής κρίσης, ο κ. Μπάφετ είχε πει τότε ότι θεωρεί πως η Goldman Sachs είναι μια καλή εταιρία και πως "πιστεύει" σε αυτήν, μολονότι υπό τις τότε συνθήκες ήταν υποτιμημένη.

Με άλλα λόγια, έκανε τα λόγια του πράξη. Έπαιρνε ένα ρίσκο, δίχως αμφιβολία. Θα μπορούσε να του βγει ή και το αντίθετο… Εξάλλου, όπως όλοι μας, δεν είναι μάντης αλλά μόνο κύριος των απόψεών του.

Στις χθεσινοβραδυνές συναλλαγές του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης η τιμή της κοινής μετοχής της Goldman Sachs ξεπέρασε τα 162 δολάρια, προσφέροντας στον κ. Μπάφετ υπεραξία χαρτοφυλακίου περίπου 2,11 δισ. δολ. Επιπροσθέτως, από τις προνομιούχες μετοχές που κατέχει έχει και ένα "γραμμένο" έσοδο ακόμη 500 εκατ. δολαρίων.

Με άλλα λόγια, ο φίλτατος κ. Μπάφετ απέδειξε για ακόμα μία φορά ότι εάν κανείς διαθέτει την απαραίτητη διαύγεια να κάνει τις πεποιθήσεις του πράξη οι πιθανότητες είναι πως θα βγει κερδισμένος. Χρήσιμο είναι βέβαια, προσθέτουμε εμείς, να έχει και τα λεφτά…

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v