Εποπτεία Αγοράς: Μια Αρχή "όλα σε ένα"...

Εάν οι αγορές είναι συγκοινωνούντα δοχεία, τότε γιατί δεν θα έπρεπε να είναι και η εποπτεία τους; Είναι απαραίτητο να βιώσουμε πολλές ακόμη "Ασπίδες" μέχρις ότου το "εμπεδώσουμε";

Εποπτεία Αγοράς: Μια Αρχή όλα σε ένα...
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα και καλή εβδομάδα!

Εάν οι αγορές είναι συγκοινωνούντα δοχεία, τότε γιατί δεν θα έπρεπε να είναι και η εποπτεία τους;

Η πρόσφατη κατάρρευση των ασφαλιστικών εταιριών του ομίλου Ασπίς καταδεικνύει κατά τρόπο απολύτως σαφή την ανάγκη επίσπευσης της δημιουργίας ενός ενιαίου εποπτικού φορέα για το σύνολο του χρηματοπιστωτικού και ασφαλιστικού τομέα στην Ελλάδα.

Ο σαφής κατακερματισμός του ελέγχου τραπεζών, χρηματιστηριακών εταιριών, εταιριών παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, οργανισμών συλλογικών επενδύσεων και ασφαλιστικών εταιριών εμφανίζεται ως ένας αναποτελεσματικός αναχρονισμός που εντέλει αποτρέπει τον έγκαιρο εντοπισμό προβλημάτων συστημικού χαρακτήρα.

Εάν, για παράδειγμα, υπάρχει ένα κύμα εξαργύρωσης επενδυτικών χαρτοφυλακίων ασφαλιστικού χαρακτήρα, όπως αυτό που βιώσαμε κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πιστωτικής κρίσης, αυτό δεν οφείλει να το γνωρίζει ο φορέας που εποπτεύει τη λειτουργία της πιστωτικής ή της χρηματιστηριακής αγοράς;

Αντίστοιχα, η κατάρρευση μια ασφαλιστικής εταιρίας με ευρείες μετοχικές ή ομολογιακές τοποθετήσεις δεν επηρεάζει τις αντίστοιχες αγορές διαπραγμάτευσης αυτών των κινητών αξιών;

Η απουσία ενιαίου ελέγχου και εποπτείας των αγορών υποβοηθά μόνο στη δημιουργία κλίματος απουσίας εμπιστοσύνης προς την ίδια τη λειτουργία των αγορών.

Ποιος ασφαλιστικός όμιλος δεν διαθέτει σήμερα υπό τη σκέπη του εταιρία διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων; Αντίστοιχα, ποιος τραπεζικός όμιλος δεν διαθέτει άμεσα ή έμμεσα ασφαλιστική εταιρία, ή "στασίδι" στο Χ.Α. ή δεν παρέχει ευρύτερες επενδυτικές υπηρεσίες;

Με λίγα λόγια, υπό τις συνθήκες λειτουργίας των αγορών κατά τις τελευταίες δεκαετίες, η απουσία ενιαίας εποπτείας αποτελεί αναχρονισμό, την πολυτέλεια του οποίου δεν μπορούμε πλέον να συντηρήσουμε.

Τα συμπεράσματα που αντλήσαμε από την πρόσφατη παγκόσμια πιστωτική κρίση, εξάλλου, οδηγούν τόσο τις ΗΠΑ όσο και τις χώρες της Ε.Ε. προς αυτήν την κατεύθυνση. Ήτοι, στην υιοθέτηση του μοντέλου της βρετανικής Financial Services Authority (FSA), αρμοδιότητα της οποίας είναι ολόκληρος ο χρηματοπιστωτικός τομέας.

Πιστωτικά ιδρύματα, ασφαλιστικές εταιρίες, επενδυτικοί οίκοι, φορείς συλλογικής διαχείρισης, αποταμιευτικοί οργανισμοί κοκ εποπτεύονται από έναν φορέα: τη FSA.

Καταστατική αρμοδιότητα της FSA είναι η εμπέδωση κλίματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης στη χρηματοοικονομική αγορά, η διασφάλιση της διάχυσης της πληροφόρησης σχετικά με τη λειτουργία της αγοράς προ το ευρύ κοινό, η διασφάλιση των συμφερόντων του κοινού αυτού και η πάταξη του οικονομικού εγκλήματος.

Τι άλλο θέλετε; Τα έχετε όλα σε ένα.

[email protected]  


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v