Επενδύοντας στον φόβο της κατάρρευσης

Την ώρα που η υφήλιος εξέρχεται από την πιστωτική και οικονομική κρίση, η έννοια της "ασφάλειας" ή του "ρίσκου" στις κεφαλαιακές τοποθετήσεις φαίνεται ότι αποκτά ένα νέο νόημα.

Επενδύοντας στον φόβο της κατάρρευσης
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ασφαλέστερα τα κρατικά ή τα εταιρικά ομόλογα;

Μη βιαστείτε να απαντήσετε.

Την ώρα που η Υφήλιος εμφανίζεται να εξέρχεται από την πιστωτική και οικονομική κρίση που την ταλάνισε τους τελευταίους 12 μήνες, η έννοια της "ασφάλειας" ή του "ρίσκου" στις κεφαλαιακές τοποθετήσεις φαίνεται ότι αποκτά ένα νέο νόημα.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, σήμερα τα κρατικά υπερέχουν σε αποδόσεις και κατά συνέπεια σε… ρίσκο.

Αυτό τουλάχιστον επισημαίνει ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οίκος, ο οποίος δημιούργησε ειδικά επενδυτικά προϊόντα αντιστάθμισης κινδύνου, σε περίπτωση κατάπτωσης (default) κρατικών αξιογράφων.

Όπως υποστηρίζει η Goldman Sachs Group, ο δείκτης SovX Western Europe Index, ο οποίος λανσαρίστηκε τη Δευτέρα και μετρά τις αποδόσεις credit-default swaps επί χρέους που έχουν εκδώσει 15 δυτικές χώρες, διαπραγματεύεται στις 52 μονάδες βάσης, ήτοι 10 μονάδες βάσης χαμηλότερα από αντίστοιχο χαρτοφυλάκιο επί χρέους (ομολογιών) που έχουν εκδώσει 95 εταιρίες, συμπεριλαμβανομένων της BAE Systems Plc. και της Cadbury Plc.

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι το χρέος που εκδίδουν οι περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές χώρες φέρει βαθμό πιστοληπτικής αξιολόγησης "ΑΑΑ", ήτοι περίπου έξι βαθμίδες υψηλότερο έναντι του αντίστοιχου μέσου εταιρικού όρου, σύμφωνα με εταιρίες όπως η Standard & Poor's και η Moody's Investors Service.

Το επενδυτικό κοινό μπορεί να εκμεταλλευτεί την ύπαρξη της διαφοράς απόδοσης με arbitrage μεταξύ του επενδυτικού εργαλείου και χαρτοφυλακίου εταιρικών ομολόγων.

Το ιλιγγιώδες ποσό των 5 τρισ. δολ., που διοχέτευσαν κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους οι κυριότερες κεντρικές τράπεζες της υφηλίου για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος, εκτόξευσε το κόστος ασφάλισης κρατικών χρεογράφων, (CDSs) το οποίο έχει αρχίσει να αποκλιμακώνεται μόνο το τελευταίο διάστημα, αλλά εξακολουθεί να είναι "ακριβότερο" έναντι του αντίστοιχου εταιρικού, υψηλής πιστοληπτικής βαθμίδας.

Στον δείκτη που εκπόνησε η Goldman Sachs συμπεριλαμβάνονται, πέραν της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, το Βέλγιο, η Δανία, η Νορβηγία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Αυστρία, η Φινλανδία και η Ιταλία.

Ο SovX, που άρχισε να διαπραγματεύεται τη Δευτέρα, είναι ο πρώτος από συνολικά τέσσερις δείκτες επικινδυνότητας κρατικού χρέους που θα εκπονήσει η Goldman Sachs σε συνεργασία με τη Markit Group Ltd.

Αντίστοιχοι δείκτες θα υπάρξουν για τις χώρες του G7 (SovX G7 Index), για κράτη της ανατολικής Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής, της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αμερικής και της δυτικής Ευρώπης (SovX Global Liquid IG index) και για 15 χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (SovX CEEMEA).

[email protected]



Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v