Ε.Ε.: Βαστάτε τα μέτρα γιατί χανόμαστε…

Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων (καθώς διευρύνεται το χάσμα Βορρά - Νότου στην Ευρώπη) αλλά και χαμηλά επιτόκια για μακρύ χρονικό διάστημα υπόσχεται η τρέχουσα πιστωτική και οικονομική κρίση.

Ε.Ε.: Βαστάτε τα μέτρα γιατί χανόμαστε…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα και καλό "βόλι" την Κυριακή!

Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων αλλά και χαμηλά επιτόκια για μακρύ χρονικό διάστημα υπόσχεται η τρέχουσα πιστωτική και οικονομική κρίση.

Στοιχεία σχετικά με την πορεία της ανεργίας, τις λιανικές πωλήσεις αλλά και τον δείκτη PMI μεταποίησης στην ευρωζώνη, που ήρθαν χθες στη δημοσιότητα, καταδεικνύουν ότι το χάσμα μεταξύ Βορρά - Νότου διευρύνεται εξαιτίας της τρέχουσας ύφεσης.

Σε τροχιά ανάκαμψης εμφανίζονται οι δύο ισχυρότερες οικονομίες της ηπειρωτικής Ευρώπης, ήτοι η Γερμανία και η Γαλλία, ενώ ο ευρωπαϊκός Νότος, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, εμφανίζουν σαφή σημεία υστέρησης.

Το γεγονός της ύπαρξης διαφορετικών ταχυτήτων εξόδου από την ύφεση αλλά και της διεύρυνσης, εξαιτίας των ταχυτήτων αυτών, του οικονομικού χάσματος εντός της ευρωζώνης, επιβεβαιώνουν με εκθέσεις τους τόσο η δανέζικη Danske Bank όσο και η βρετανική Barclays Capital.

Σύμφωνα με την Danske Bank, οι προοπτικές τόσο για την Ισπανία όσο και για την Ελλάδα είναι απαισιόδοξες.

Ειδικότερα για τη χώρα μας, ο δείκτης PMI, ο οποίος καταγράφει τις προσδοκίες της βιομηχανικής κοινότητας, εμφανίζει επιδείνωση από το επίπεδο του 51,1 τον Αύγουστο στο 48,5 τον Σεπτέμβριο (άνω του 50 υποδηλοί ανάπτυξη και το αντίστροφο για κάτω του 50), ενώ στην ευρωζώνη εμφανίζεται βελτιωμένος στο επίπεδο του 49,3 από του 48,2, τους αντίστοιχους μήνες.

Προς την ίδια αρνητική κατεύθυνση κινήθηκαν και τα στοιχεία νέων παραγγελιών, από 54,1 τον Αύγουστο στο 49,1 τον Σεπτέμβριο, παρά την αύξηση των παραγγελιών εξαγωγικού χαρακτήρα, γεγονός ιδιαίτερα αρνητικό για τις προοπτικές της εγχώριας ζήτησης. Ήδη, η δημοσιοποίηση στοιχείων λιανικών πωλήσεων επιβεβαιώνει την τάση αυτή, βάσει στοιχείων του Ιουλίου που εμφανίζουν συρρίκνωση της τάξης του 10,2%, έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Ανάλογες είναι και οι εκτιμήσεις της Barclays Capital, η οποία επισημαίνει σε σχετική της έκθεση ότι τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν την ύπαρξη διαφορετικών ταχυτήτων Βορρά - Νότου, καθώς ενώ ο δείκτης PMI τόσο για τη μεταποίηση όσο και για τις νέες παραγγελίες είναι σε επίπεδα ανώτερα του 50 για τη Γαλλία και τη Γερμανία και βαίνει βελτιούμενος, για την Ιταλία και την Ισπανία διατηρείται σε επίπεδα κάτω του 50.

Τα παραπάνω στοιχεία, που εξετάστηκαν χθες και στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, κατά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών των 16 της Ευρωζώνης και σήμερα των 27 της Ε.Ε., καταδεικνύουν ότι η διαδικασία ανάκλησης των μέτρων παροχής ρευστότητας και στήριξης της ευρωοικονομίας θα είναι μακρά και σύμφωνα με τον κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, διοικητή της ΕΚΤ, θα διαρκέσει έως και τα τέλη του 2011, όχι όμως περισσότερο.

Η επισήμανση αυτή του ισχυρού άνδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να ληφθεί και ως ένδειξη των προθέσεών του σχετικά με την πορεία του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ, που υπό τις παρούσες συνθήκες δεν εμφανίζει σημαντικές προοπτικές ανόδου πριν από το μέσο ή και τα τέλη του επόμενου έτους.

Αντίστοιχες ενδείξεις εξάλλου δίνει και η ανατίμηση του ευρώ κατά 13% έναντι του αμερικανικού δολαρίου το τελευταίο επτάμηνο, γεγονός που δυσχεραίνει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές.

Πάντως, σε όλα αυτά υπάρχει και ένα "καλό". Ο Βορράς αλλά και ο Νότος ταυτίζονται σε ό,τι αφορά την τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, παραβιάζοντας αμφότεροι το όριο του 3% στη σχέση ελλείμματος προς ΑΕΠ.

Ήδη, η Γαλλία και η Ισπανία βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Κομισιόν για το θέμα αυτό, ενώ τον επόμενο μήνα άλλες 9 χώρες, μεταξύ αυτών και η δική μας, θα γευτούν τις επισημάνσεις του φίλτατου κ. Χ. Αλμούνια…

[email protected]



Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v