Έσπειραν τα θεμέλια της επόμενης "φούσκας"

Σημαντική διόρθωση των αγορών κατά τους επόμενους μήνες, χαρακτηρίζοντας υπερβολική και ιδιαίτερα ταχεία τη μέχρι τώρα ανοδική πορεία τους, προβλέπει ο Νούριελ Ρουμπίνι, γνωστός και ως "Dr Doom".

Έσπειραν τα θεμέλια της επόμενης φούσκας
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα και καλή εβδομάδα!


Ο άνθρωπος που έγινε διάσημος προβλέποντας πρώτος την εκδήλωση της πιστωτικής κρίσης που οδήγησε την υφήλιο στη βαθύτερη οικονομική ύφεση από τη δεκαετία του 1930, εξασφαλίζοντας έτσι τον τίτλο του "Δρ Καταστροφή" (Dr Doom), χτύπησε πάλι.

Ο κ. Νούριελ Ρουμπίνι προέβλεψε σημαντική διόρθωση των αγορών κατά τους επόμενους μήνες, χαρακτηρίζοντας υπερβολική και ιδιαίτερα ταχεία τη μέχρι τώρα ανοδική πορεία τους.

"Too much, too soon, too fast", είπε ο διαβόητος Δόκτωρ και τόνισε ότι οι αγορές θα διορθώσουν το επόμενο διάστημα, καθώς το επενδυτικό κοινό θα συνειδητοποιεί ότι η ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας είναι ανακόλουθη με όσα συμβαίνουν στα χρηματιστήρια…

Οι τοποθετήσεις αυτές του κ. Ρουμπίνι σημειώθηκαν στον απόηχο της συνόδου των 7 πλέον ανεπτυγμένων κρατών (G7) στην Κωνσταντινούπολη, στη διάρκεια της οποίας επισημάνθηκε ότι οι προοπτικές για οικονομική ανάπτυξη "παραμένουν εύθραυστες".

Αυτή τη φορά ωστόσο ο κ. Ρουμπίνι δεν είναι "πρώτος" στις αρνητικές του προβλέψεις.

Πρόσφατα, ο νομπελίστας οικονομολόγος κ. Μάικλ Σπενς διατύπωσε ακριβώς την ίδια πρόβλεψη, αναφερόμενος στην πορεία της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, της αμερικανικής, επισημαίνοντας και αυτός ότι οι αγορές έχουν υπερπροεξοφλήσει την ανάκαμψή της.

Από τα χαμηλά δωδεκαετίας, που σημείωσε στις αρχές Μαρτίου, ο S&P 500 καταγράφει άνοδο της τάξης του 51%, επίπεδο το οποίο σύμφωνα τόσο με τον κ. Ρουμπίνι όσο και με τον κ. Σπενς δεν αντικατοπτρίζει ούτε τα θεμελιώδη της οικονομίας αλλά ούτε και τις προοπτικές ανάκαμψής της.

Σύμφωνα με τον κ. Ρουμπίνι, μάλιστα, μολονότι η έξοδος από την ύφεση προϋποθέτει αύξηση της παροχής ρευστότητας στην οικονομία, η ίδια αυτή ρευστότητα και η διοχέτευσή της στις αγορές αξιών και εμπορευμάτων θέτει τα θεμέλια για τη φούσκα του μέλλοντος, η έκρηξη της οποίας θα μας οδηγήσει στον επόμενο υφεσιακό κύκλο.

Τώρα για τη χώρα μας τι να πούμε; Με εξαίρεση τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, η αγορά εμφανίζεται να προεξοφλεί σενάρια, αν μη τι άλλο, εντυπωσιακής ανάκαμψης της οικονομίας και ιδιαίτερα του τραπεζικού κλάδου…

Τώρα βέβαια, το γεγονός ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει για την Ελλάδα διετή ύφεση και πως βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας νέας κοινοτικής επιτήρησης είναι μάλλον κάτι που δεν αφορά στη Σοφοκλέους…

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v