Κάνε "πακέτα" τζάμπα...

Χρηματιστήρια χωρίς κανόνες, δίχως διαφάνεια και σχεδόν μηδενικές προμήθειες. "Ο παράδεισος του τρεϊντερά" κερδίζει συνεχώς έδαφος στις ΗΠΑ και απειλεί με λουκέτο NYSE και NASDAQ...

Κάνε πακέτα τζάμπα...
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Χρηματιστήρια χωρίς κανόνες, δίχως διαφάνεια και σχεδόν μηδενικές προμήθειες.

Με άλλα λόγια, "ο παράδεισος του τρεϊντερά". Σαν να λέμε, κάνε "πακέτα" τζάμπα, δίχως να υπάρχει αύριο…

Έναν χρόνο μετά την εκδήλωση της χειρότερης πιστωτικής κρίσης που έχει γνωρίσει η υφήλιος τα τελευταία 70 χρόνια, κανείς θα πίστευε ότι στο προπύργιο του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ, το πάθημα θα είχε γίνει μάθημα.

Θα έλπιζε δηλαδή κανείς ότι η απουσία εποπτείας στις αγορές, η δυνατότητα ανάληψης υπέρμετρου ρίσκου και ο συστημικός κίνδυνος θα ήταν σημεία επί των οποίων θα εστίαζε ο νομοθέτης, με στόχο την αποτροπή του ενδεχόμενου επανάληψης των φαινομένων που οδήγησαν στην πιστωτική κρίση και την οικονομική ύφεση.

Ωστόσο, ω του θαύματος, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

Οι εναλλακτικές χρηματιστηριακές πλατφόρμες, που δεν αποτελούν οργανωμένες αγορές και δεν υπάγονται στη χρηματιστηριακή νομοθεσία, κερδίζουν συνεχώς έδαφος έναντι του NYSE και του NASDAQ .

Τόσο μάλιστα που χθες ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χρηματιστηρίων, κ. William Brodsky, ύψωσε τη σημαία του "φάουλ" και προειδοποίησε ότι εάν η εξάπλωση των λεγομένων "dark pools", ήτοι αυτών των άτυπων χρηματιστηριακών αγορών, δεν ελεγχθεί και δεν υπαχθεί σε κάποιας μορφής εποπτεία, τότε αυτές θα επισκιάσουν τη λειτουργία των επίσημων χρηματιστηρίων.

Τα "dark pools" δεν αποτελούν το αμερικανικό αντίστοιχο της "Τιρκουάζ πλατφόρμας" που έχουν ιδρύσει κολοσσιαίοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί όπως οι οίκοι Citigroup, Merrill Lynch (BoA), Morgan Stanley, Credit Suisse, Deutsche Bank, UBS και Goldman Sachs. Είναι απλώς άτυπες αγορές, κυρίως μεταξύ θεσμικών ή απλώς "μεγάλων" παικτών, με κύριο στόχο τον περιορισμό του κόστους διενέργειας πράξεων.

Η εξάπλωση των dark pools, στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας ακόμη και μεσούσης της κρίσης, υπήρξε ραγδαία. Ο όγκος συναλλαγών που διεκπεραίωναν αντιστοιχούσε, σύμφωνα με τον οίκο οικονομικών αναλυτών Tabb Group, το 2005 μόλις στο 1,5% της συνολικής αμερικανικής μετοχικής πίτας, πέρυσι στο 7,5% και φέτος υπολογίζεται στο 12%, με ακόμη δύο μήνες έως ότου ολοκληρωθεί το έτος…

Ωστόσο, επί της ουσίας, ο ακριβής συναλλακτικός τους όγκος δεν είναι γνωστός, πολύ απλά διότι δεν υποχρεούνται ούτε καν στη δημοσιοποίηση στοιχείων συναλλακτικής δραστηριότητας…

Το πλήρες σκότος…

Σύμφωνα με τον κ. Brodsky, εάν η λειτουργία αυτών των άτυπων χρηματιστηριακών αγορών δεν τεθεί υπό κάποιας μορφής εποπτεία, σύντομα θα επισκιάσει την αντίστοιχη των επισήμων αγορών, θα αλλοιώσει τους όρους λειτουργίας των οργανωμένων αγορών και θα επηρεάσει το επίπεδο τιμών εξαιτίας της διενέργειας τόσο σημαντικών εξωχρηματιστηριακών πράξεων.

Ταυτόχρονα, η λειτουργία τους ελλοχεύει κινδύνους και σε ζητήματα ρευστότητας, καθώς πλέον οι διαστάσεις τους είναι τέτοιες που επηρεάζουν συνολικά τη λειτουργία του "συστήματος".

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v