Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα μαζέψουν το χρήμα σε ΗΠΑ και Ε.Ε.

"Την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο" θέλουν να κρατήσουν οι δύο κυριότεροι κεντρικοί τραπεζίτες της υφηλίου στον αγώνα κατά της οικονομικής κρίσης αλλά και της αναζωπύρωσης του πληθωρισμού.

Πώς θα μαζέψουν το χρήμα σε ΗΠΑ και Ε.Ε.
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα και καλή εβδομάδα!

"Την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο" εμφανίζονται αποφασισμένοι να κρατήσουν οι δύο κυριότεροι κεντρικοί τραπεζίτες της υφηλίου, στον αγώνα τους κατά της οικονομικής κρίσης αλλά και της αναζωπύρωσης του πληθωρισμού.

Δύο στόχων φαινομενικά ίσως αντίθετων, αλλά που έχουν ως ενιαίο άξονα την εξασφάλιση κλίματος νομισματικής σταθερότητας και ήπιας αλλά συνεχούς οικονομικής ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό, τόσο ο κ. Μπεν Μπερνάκε όσο και κ. ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, την ίδια ώρα που εκτιμούν ως προσήκοντα και διατηρούν στα παρόντα επίπεδά τους τα βασικά επιτόκια της FED και της ΕΚΤ, στο 0% - 0,25% και 1% αντιστοίχως, εξετάζουν εναλλακτικούς τρόπους περιορισμού της κυκλοφορίας του χρήματος, με στόχο την αποτροπή του ενδεχομένου αναζωπύρωσης του πληθωρισμού.

Εκπεφρασμένος στόχος της ΕΚΤ, όπως επανέλαβε πρόσφατα ο ίδιος ο κ. Τρισέ, είναι η συγκράτηση του πληθωρισμού "σε επίπεδα κοντά αλλά πάντως χαμηλότερα του 2%".

Σε ό,τι αφορά τη Fed, μολονότι δεν υπάρχει αντίστοιχα διατυπωμένος στόχος και το παρόν "αδύναμο" δολάριο βοηθά τις αμερικανικές εξαγωγές, τυχόν αναζωπύρωση του πληθωρισμού θεωρείται προφανώς "ανάθεμα".

Υπό το πρίσμα αυτό, οι προσπάθειες που καταβάλλει κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα η Federal Reserve για την εξεύρεση τρόπων περιορισμού της πρωτοφανούς ρευστότητας, την οποία διοχέτευσε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα το τελευταίο δωδεκάμηνο, δίχως να αυξήσει τα επιτόκια, εμφανίζονται να ευοδώνονται.

Τουλάχιστον σε επίπεδο σχεδιασμού, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή μόλις η πορεία ανάκαμψης της οικονομίας εκτιμηθεί ως ασφαλής.

Όπως έχει ήδη επισημάνει η στήλη, βασικό εργαλείο περιορισμού της ρευστότητας κατά ποσό έως και 600 δισ. δολ. εκ του 1,33 τρισ. δολ. που έχει ήδη διοχετεύσει στο τραπεζικό σύστημα η Fed, είναι τα reverse repos, ενώ εξετάζονται και εναλλακτικές μέθοδοι με τη συμμετοχή και των τραπεζών που έχουν επιφορτιστεί με το έργο της εκκαθάρισης συναλλαγών (clearing banks).

Αν και αρχικά πρόθεση της Fed ήταν ο σταδιακός περιορισμός της ρευστότητας μόνο μέσω των 18 χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που διαδραματίζουν το ρόλο των "primary dealers", το σχέδιο αυτό σκοντάφτει στην απροθυμία τους να επιβαρύνουν τους ισολογισμούς τους και την επάρκεια κεφαλαίων που διαθέτουν, πριν καν εξέλθουν από τη στενωπό της πιστωτικής κρίσης.

Σαν από μηχανής θεός, ωστόσο, εμφανίστηκαν οι "clearing banks", οι οποίες θα μεσολαβούν στη σχετική πράξη ως το "μεσεγγυούχο" σκέλος, σε λογιστικό επίπεδο, ώστε και τα κεφάλαια των τραπεζών να παραμένουν "στο χαρτί" τουλάχιστον ακέραια και η κυκλοφορία του χρήματος να περιοριστεί.

Όλα αυτά βέβαια αφού εκτιμήσουν οι φίλοι μας οι Αμερικανοί ότι η οικονομία τους ανακάμπτει και διατρέχουν και κίνδυνο πληθωρισμού…

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v