Ο τραπεζίτης με το "ανθρώπινο" πρόσωπο

Προϋπόθεση για την αύξηση του βασικού επιτοκίου της Fed αποτελεί η προηγούμενη αποκλιμάκωση της ανεργίας, υποστηρίζει ο κ. Τζέιμς Μπούλαρντ, πρόεδρος της "Fed" του Σέιντ Λιούις, στο Μιζούρι των ΗΠΑ.

Ο τραπεζίτης με το ανθρώπινο πρόσωπο
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Τα γυαλιά στην ΕΚΤ, η οποία θεωρεί πρώτιστο καθήκον της τη νομισματική σταθερότητα, αλλά και στους "συναδέλφους" του της Fed, που προτάσσουν την ανάγκη αναχαίτισης των πληθωριστικών τάσεων, έβαλε χθες ο κ. Τζέιμς Μπούλαρντ, πρόεδρος της Federal Reserve Bank του Σέιντ Λιούις, στο Μιζούρι των ΗΠΑ.

Προϋπόθεση για την αύξηση του βασικού επιτοκίου της Fed αποτελεί η προηγούμενη αποκλιμάκωση της ανεργίας, είπε ο κ. Μπούλαρντ, που κάθεται εκ περιτροπής με άλλους 11 επικεφαλής περιφερειακών τραπεζών στο τραπέζι αποφάσεων της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Μιλώντας στο μικρόφωνο του πρακτορείου Bloomberg, ο κ. Μπούλαρντ έθεσε ως σαφή προϋπόθεση σφιχτότερης νομισματικής πολιτικής όχι μόνο την προηγούμενη έξοδο της αμερικανικής οικονομίας από την ύφεση, κάτι που τυπικά εμφανίζεται ήδη να έχει επέλθει, αλλά και τη σταδιακή μείωση της ανεργίας.

Ο τραπεζίτης με το κοινωνικό πρόσωπο έκανε τις δηλώσεις αυτές σε ευθεία αντίθεση με ομολόγους του άλλων περιφερειακών τραπεζών της Fed αλλά και ενώ το επίπεδο της ανεργίας στις ΗΠΑ βρίσκεται στο 9,8%, ήτοι στο υψηλότερο των τελευταίων 26 ετών.

Ο πρόεδρος της Fed στο Κάνσας, κ. Τόμας Χένιγκ, υποστήριξε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια "νωρίτερα παρά αργότερα" και ο "ομόλογός" του στο Ρίτσμοντ, κ. Τζέφρι Λάκερ, επισήμανε την ανάγκη αύξησης του βασικού επιτοκίου της Fed, ακόμα και με την ανεργία κοντά στο 10%.

Αντίθετα, οι πρόεδροι της Fed στη ΝέαΥόρκη και στην Ατλάντα, κ. Ουίλιαμ Ντάντλεϊ και Ντένις Λόκχαρντ, αντίστοιχα, έχουν επιστήσει την προσοχή της Fed να αποφύγει ενδεχόμενη πρόωρη αύξηση του βασικού της επιτοκίου, εμποδίζοντας έτσι την επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακή πορεία.

Ο κ. Μπούλαρντ ωστόσο είναι ο πρώτος εκ των 12 περιφερειακών τραπεζιτών της Fed που προτάσσει μια αμιγώς κοινωνική παράμετρο αναφορικά με το ενδεχόμενο αύξησης του βασικού επιτοκίου της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, το οποίο σήμερα διαμορφώνεται στο ιστορικό χαμηλό του 0% έως 0,25%.

Απηχεί με αυτόν τον τρόπο τις φωνές περισσότερων από 7,2 εκατ. Αμερικανών που έχασαν τις δουλειές τους στη διάρκεια της κρίσης αλλά και ξεφεύγει από τον άγραφο κανόνα της Federal Reserve που θέλει τον πληθωρισμό μεταξύ του 1,5% και του 2% και είναι "πρόθυμη" να αυξήσει τα επιτόκια για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Επίσης, ξεφεύγει και από τον επίσημο και σαφώς διατυπωμένο αντίστοιχο κανόνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θέτει ως πληθωριστικό πλαφόν το επίπεδο του 2%.

Φωνές όπως του κ. Μπούλαρντ, ωστόσο, ίσως δίνουν το στίγμα της "μετά την κρίση" εποχής.

Αυτής ενός καπιταλισμού με "ανθρώπινο πρόσωπο".

[email protected]
 



Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v