Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρυσός: Μία επένδυση που… λάμπει

Δεδομένο θεωρεί τον νομισματικό αλλά και δημοσιονομικό εκτροχιασμό της Δύσης ο άνθρωπος που προέβλεψε την κατάρρευση της Lehman Brothers και προτείνει τοποθετήσεις σε χρυσό, ακόμη και στα σημερινά επίπεδα-ρεκόρ.

Χρυσός: Μία επένδυση που… λάμπει
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ό,τι λάμπει ίσως τελικά και να είναι χρυσός…, υποστηρίζει ο γκουρού των hedge funds, κ. David Einhorn, ο οποίος προβλέπει πληθωριστικές τάσεις και κατά συνέπεια ταχεία άνοδο των επιτοκίων εξαιτίας των σημαντικών δημοσιονομικών ανισορροπιών που εμφανίζουν οι χώρες του δυτικού κόσμου, και προτείνει τοποθετήσεις σε χρυσό.

Ο κ. Einhorn, γνωστός και ως ο άνθρωπος που είχε προβλέψει την κατάρρευση της Lehman Brothers, εκτιμά ότι τόσο σε νομισματικό όσο και σε δημοσιονομικό επίπεδο θα υπάρξουν σημαντικές αναταράξεις το επόμενο διάστημα εξαιτίας των ελλειμμάτων που δημιουργήθηκαν τόσο στις ΗΠΑ όσο και στις λοιπές δυτικές χώρες, στη μάχη κατά της οικονομικής ύφεσης.

Σύμφωνα με τον κ. Einhorn, ο οποίος κρατά τα ηνία του Greenlight Capital και διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 5 δισ. δολ., σε περιόδους δημοσιονομικής αλλά και νομισματικής αναταραχής οι τιμές του χρυσού ακολουθούν ανοδική πορεία, καθώς το επενδυτικό κοινό στρέφεται προς το πολύτιμο μέταλλο αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο.

Ακριβώς μια τέτοια συγκυρία δημιούργησε η πολιτική της "ιδιωτικοποίησης των κερδών και της κοινωνικοποίησης των ζημιών" που ακολούθησε η αμερικανική κυβέρνηση την τελευταία διετία, επιβαρύνοντας υπέρμετρα τα δημόσια οικονομικά, επισήμανε ο διαχειριστής κεφαλαίων, απευθυνόμενος σε επενδυτικό συνέδριο στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησαν από κοινού τρία ανεξάρτητα κέντρα οικονομικών μελετών στις ΗΠΑ, το έλλειμμα του αμερικανικού προϋπολογισμού μεταξύ του 2004 και του 2013 θα μπορούσε να ανέλθει από 1,4 τρισ. δολ. σε 5 τρισ. δολάρια.

Υπό το φως αυτών των μεγεθών, επισημαίνει ο κ. Einhorn, τρέφω την επιθυμία "να σορτάρω" το δολάριο, αλλά τότε βλέπω και την κατάσταση υπό την οποία τελούν το ευρώ, το γεν και η βρετανική λίρα και σκέφτομαι ότι ίσως και να βρίσκονται σε χειρότερη μοίρα….

Αντί όλων αυτών, ακόμη και στα παρόντα επίπεδα τιμής-ρεκόρ, ο κ. Einhorn εμφανίζεται να προτιμά τις τοποθετήσεις σε χρυσό ή σε μετοχές εταιριών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εξόρυξης και εμπορίας του πολύτιμου μετάλλου ως την πλέον αποδοτική "λύση" ή τουλάχιστον το ασφαλέστερο "καταφύγιο" έναντι της διακράτησης ρευστού…

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v