Τράπεζες: Τίποτε δεν έχει ακόμη κριθεί

Η πιστωτική κρίση και η οικονομική ύφεση που την ακολούθησε ίσως βαίνουν προς το τέλος τους, αλλά στις ΗΠΑ οι τράπεζες εξακολουθούν να κλείνουν, η μία μετά την άλλη.

Τράπεζες: Τίποτε δεν έχει ακόμη κριθεί
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

Η πιστωτική κρίση και η οικονομική ύφεση που την ακολούθησε ίσως βαίνουν προς το τέλος τους, αλλά στις ΗΠΑ οι τράπεζες εξακολουθούν να κλείνουν, η μία μετά την άλλη.

Αν και από την αρχή του έτους έως σήμερα συνολικά 124 τράπεζες έχουν «κατεβάσει ρολά» στις ΗΠΑ, το εκεί Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων (Federal Deposit Insurance Corp.) ανακοίνωσε ότι χαρακτηρίζει προβληματική τη λειτουργία ακόμη 552 τραπεζών με συνολικό ενεργητικό ύψους 345,9 δισ. δολ.

Τα στοιχεία αυτά αφορούν στο τρίτο τρίμηνο του έτους και εμφανίζονται αυξημένα κατά 33% έναντι εκείνων που δημοσιεύτηκαν στο τέλος του δευτέρου τριμήνου, οπότε το FDIC είχε κατατάξει στη λίστα των «προβληματικών τραπεζών» 416 πιστωτικά ιδρύματα με συνολικό ενεργητικό ύψους 299,8 δισ. δολ.

Πρόκειται για μία λίστα τραπεζών η ταυτότητα των οποίων, ευλόγως, παραμένει μυστική.

Αντίθετα, κάθε Παρασκευή απόγευμα, μετά τη λήξη των συναλλαγών στις κάθε είδους χρηματιστηριακές ή διατραπεζικές αγορές, το FDIC ανακοινώνει ποιες τράπεζες «φαλίρισαν» και τι πρόκειται να συμβεί με τα στοιχεία ενεργητικού τους και με τις καταθέσεις των αποταμιευτών που τις εμπιστεύτηκαν.

Καταθέσεις που είναι εγγυημένες έως του ποσού των 250.000 δολαρίων.

Ως αποτέλεσμα αυτών των εγγυήσεων και των αποζημιώσεων που δόθηκαν φέτος, το FDIC ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά από το 1992 αντιμετώπισε έλλειμμα ύψους 8,2 δισ. δολ. κατά το τρίτο τρίμηνο του 2009, έναντι αποθέματος 10,4 δισ. δολ. το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Ένα έλλειμμα που αντικατοπτρίζει και προβλέψεις ύψους 38,9 δισ. δολ. οι οποίες σχηματίστηκαν για τραπεζικές καταρρεύσεις το επόμενο έτος, αλλά που πιθανότατα θα φανούν ανεπαρκείς, σύμφωνα με το ίδιο το FDIC.

Ως αποτέλεσμα αυτής της δραματικής εικόνας, το FDIC κάλεσε τα μέλη του, ήτοι 8.099 πιστωτικά ιδρύματα, με σύνολο ενεργητικού ύψους 13,2 τρισ. δολ., να προκαταβάλουν έως τις 30 Δεκεμβρίου τις εισφορές τους για την επόμενη τριετία, ύψους 45 δισ. δολ.

Και αυτό έπειτα από προβλέψεις που οι ίδιες οι τράπεζες σχημάτισαν κατά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, έναντι πιθανών ζημιών συνολικού ύψους 62,5 δισ. δολ.

Κατά το ίδιο τρίμηνο, οι τράπεζες που υπάγονται στη δικαιοδοσία του FDIC παρουσίασαν καθαρά έσοδα ύψους 2,8 δισ. δολ. έναντι ζημιών 4,3 δισ. δολ. το δεύτερο τρίμηνο.

Ο ρυθμός με τον οποίο οι τράπεζες κλείνουν στις ΗΠΑ είναι ο ταχύτερος των τελευταίων 17 ετών και αν οι εκτιμήσεις του FDIC είναι ορθές, θα επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Πολύ απλά ότι τίποτε δεν έχει ακόμη οριστικά κριθεί στη μεγαλύτερη οικονομία της υφηλίου.

Η ανεργία διογκώνεται και έχει ήδη ξεπεράσει το 10,2% και το πιστωτικό σύστημα εξακολουθεί να είναι αδύναμο και θα παραμείνει έτσι, έως ότου αυτοί που έχουν δανειστεί μπορούν να εξυπηρετήσουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους.

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v