«Όλα στη φόρα» για τους φοροφυγάδες;

Θα ξεκινήσει η διαδικασία αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των Ελλήνων προς το φορολογικό σύστημα της χώρας από την κατάλυση των στοιχειωδέστερων προσωπικών τους δεδομένων;

«Όλα στη φόρα» για τους φοροφυγάδες;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, σχεδόν τα πάντα σε αυτή τη ζωή είναι ανοικτά σε ερμηνεία αλλά και σε κρίση.

Το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας, που συχνά επικαλείται ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ως το κύριο αίτιο των δεινών τα οποία υφίσταται σήμερα η Ελλάδα στα κοινοτικά «fora» αλλά και στις διεθνείς αγορές, το γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλον οι ίδιοι οι Έλληνες.

Το βιώνουν, μιλούν γι' αυτό, εκνευρίζονται με αυτό και εν τέλει διαμορφώνουν την καθημερινή τους πορεία προσπαθώντας να το αντιμετωπίσουν ή απλώς να ζήσουν με αυτό.

Η απαξίωση της έννοιας «κράτος», όμως, αντικατοπτρίζεται στα λεγόμενά τους, καθημερινά.

Είτε μιλούν για την περίφημη Δημόσια Παιδεία, είτε για το σύστημα Υγείας, είτε για τις πολεοδομίες, είτε για τις εφορίες κ.ο.κ.

Η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος της χώρας, η δημόσια διαβούλευση επί της οποίας άρχισε την Παρασκευή διά στόματος του κ. Παπακωνσταντίνου, αποτελεί ενδεχομένως μία σπάνια ευκαιρία, αν δούμε «το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο», για την πιθανή αποκατάσταση της τρωθείσας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ του κράτους και των πολιτών του.

Το τραύμα σε αυτή τη σχέση είναι προφανώς παλιό και βαθύ.

Το ομολογεί ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, όταν περιγράφει την έκταση της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, την αναποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, τις στρεβλώσεις που παράγει το φορολογικό σύστημα και την αδιαφάνεια που το χαρακτηρίζει.

Η ταχύτητα της επούλωσης του τραύματος, όμως, θα εξαρτηθεί τόσο από τις εντυπώσεις όσο και από το αποτέλεσμα.

Εάν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι ελλιπείς, εάν το ίδιο το σύστημα φορολόγησης παράγει στρεβλώσεις μέσω της ύπαρξης αδιαφάνειας ή φοροαπαλλαγών χωρίς στόχευση και εάν απουσιάζουν τα ισχυρά κίνητρα για τη συμμόρφωση των φορολογουμένων και την αποκάλυψη της φορολογητέας ύλης, τότε τι να την κάνουμε τη δημοσιοποίηση των εισοδημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών στο Διαδίκτυο, που εξήγγειλε ο κ. Παπακωνσταντίνου;

Ίσως η διαπόμπευση να αποτελεί κίνητρο συμμόρφωσης.

Ίσως προβλέπεται ήδη από τις κείμενες διατάξεις (εφαρμογή νόμου 2238/1994).

Θα ξεκινήσει όμως η διαδικασία για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών προς το φορολογικό σύστημα της χώρας από την κατάλυση των στοιχειωδέστερων προσωπικών τους δεδομένων;

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v