Μας δίνουν 6,5 δισ. και δεν τα παίρνουμε;

Αν το κύριο ζητούμενο της υπόθεσης "ελληνική οικονομία" είναι η αποκατάσταση της διεθνούς της αξιοπιστίας, η κυβέρνηση θα μπορούσε με μόνο μία κίνηση να δείξει στον κάθε ενδιαφερόμενο ότι και θέλει και μπορεί.

Μας δίνουν 6,5 δισ. και δεν τα παίρνουμε;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα και χρόνια πολλά!

Όπως λέει ο λαός μας, τα πολλά λόγια είναι φτώχεια.

Αν το κύριο ζητούμενο της υπόθεσης "ελληνική οικονομία" είναι η αποκατάσταση της διεθνούς της αξιοπιστίας, η κυβέρνηση θα μπορούσε με μόνο μία κίνηση να δείξει στον κάθε ενδιαφερόμενο ότι και θέλει και μπορεί.

Δεν πρόκειται για μόνιμο μέτρο και βεβαίως δεν υποκαθιστά το διπλό στοίχημα με το οποίο αυτή είναι αντιμέτωπη.

Ήτοι, αφενός τη ριζική μείωση των δαπανών του προϋπολογισμού και αφετέρου την αύξηση των εσόδων του μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής.

Αποτελεί όμως μια θαρραλέα χειρονομία, η οποία αφενός θα καταδείκνυε την ύπαρξη πολιτικής βούλησης για την ουσιαστική βελτίωση των δημοσίων οικονομικών, αντίστοιχης αυτής που τόσο διακαώς επιθυμούν να δουν οι Βρυξέλλες αλλά και οι αγορές, και αφετέρου θα είχε άμεσο ταμειακό όφελος με τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Αν και σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που πρόσφατα ενέκρινε η Βουλή τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις και "εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας" προβλέπονται σε περίπου 2,4 - 2,5 δισ. ευρώ, η πώληση του συνόλου των κρατικών συμμετοχών μόνο στις ήδη εισηγμένες εταιρίες και τράπεζες θα απέφερε στον δημόσιο κορβανά κεφάλαια ύψους 6,5 δισ. ευρώ, μειώνοντας έτσι κατά το ισόποσο το δανειακό πρόγραμμα του Δημοσίου, ύψους περίπου 55 δισ. για το 2010.

Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές, η συμμετοχή κατά 34,370% στην ΟΠΑΠ Α.Ε. αποτιμάται σε 1,656 δισ., στην ΑΤΕ το 77,321% του Δημοσίου κοστίζει 1,36 δισ. ευρώ, στη ΔΕΗ το 51,490% αξίζει 1,65 δισ.ευρώ, στα ΕΛΠΕ το 27,460% κάνει μόνο 691 εκατ. ευρώ, αλλά σε αυτό μπορούμε να προσθέσουμε και το ποσοστό της ΔΕΚΑ Α.Ε., ήτοι ακόμη 8,020% αξίας άλλων 201 εκατ. ευρώ, στον ΟΛΘ το ελληνικό δημόσιο έχει το 75% αξίας 114 εκατ. ευρώ, στον ΟΛΠ η συμμετοχή του Δημοσίου είναι 74,50% αξίας 279 εκατ. ευρώ., στον ΟΤΕ το 20% κοστίζει κάτι παραπάνω από 1,02 δισ. ευρώ και τέλος στο Τ.Τ. το 34,43% των μετοχών που έχει το Δημόσιο κοστίζει 435 εκατ. ευρώ, αν όμως προσθέσουμε και τη συμμετοχή των ΕΛΤΑ κατά 9,904%, τότε έχουμε άλλα 125 εκατ. ευρώ.

Η τελική σούμα ανεβάζει το ποσό στα 6,511 δισ. ευρώ.

Δεν είναι και άσχημα… για ένα κράτος που δανείζεται με 5,5% - 6% να βάλει στον κουμπαρά του 6,5 δισ. περίπου τζάμπα, υπό την προϋπόθεση ότι θα βρεθούν και κάποιοι να αγοράσουν τα "ασημικά"…

Βέβαια, η "σούμα", που τόσο απλοϊκά παρατίθεται παραπάνω, συνοδεύεται και από κάποια "διλήμματα", είτε αυτά αφορούν στη διατήρηση του ελέγχου που διαχρονικά ασκεί το κράτος έναντι των μέσων μαζικής ενημέρωσης μέσω των κονδυλίων του ΟΠΑΠ, είτε στα συνδικαλιστικά κεκτημένα που πρέπει να διατηρηθούν στη ΔΕΗ, είτε στις υποχρεώσεις που έχουν ήδη αναληφθεί έναντι της COSCO στον ΟΛΠ κοκ…

Όμως, είπαμε.

Υπάρχει πάντα και αυτός ο έρμος ο Έλληνας πολίτης - φορολογούμενος, ο οποίος καλείται να πληρώσει το διαβόητο έλλειμμα αξιοπιστίας, μέσω των αυξημένων spreads, κάθε μονάδα των οποίων ισοδυναμεί με 500 - 600 εκατ. ευρώ επιπλέον στην... καμπούρα του…

Αυτόν τον σκέφτεται κανείς ή θα διαλέξουμε και πάλι τον εύκολο δρόμο φορολογώντας τον;

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v