"Άλωση" ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια;

Πρόθυμη να "απαλλάξει" τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα από στοιχεία ενεργητικού στα Βαλκάνια ή στη Μέση Ανατολή δηλώνει η τουρκική τράπεζα Isbank διά στόματος του διευθύνοντος συμβούλου της, κ. Ersin Ozince.

Άλωση ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα και χρόνια πολλά!

Πρόθυμη να "απαλλάξει" τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα από στοιχεία ενεργητικού που διαθέτουν στα Βαλκάνια ή στη Μέση Ανατολή δηλώνει η τουρκική τράπεζα Turkiye Is Bankasi AS (Isbank), διά στόματος του διευθύνοντος συμβούλου της, κ. Ersin Ozince.

"Η χρηματοπιστωτική κρίση στην Ελλάδα μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες", υποστήριξε χθες το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, παραθέτοντας δηλώσεις του κ. Ozince, σύμφωνα με τον οποίο "η Isbank θα ενδιαφερόταν για στοιχεία ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών σε αναδυόμενες αγορές όπως τα Βαλκάνια και η Μέση Ανατολή, εφόσον αυτές αναγκάζονταν να προχωρήσουν σε πωλήσεις".

Ο κ. Ozince, ο οποίος κατέχει επίσης τη θέση του προέδρου της Ένωσης Τραπεζών Τουρκίας, σημείωσε ακόμη ότι ορισμένα τουρκικά πιστωτικά ιδρύματα, που ανήκουν σε ευρωπαϊκά συμφέροντα, "ίσως αρχίσουν να συρρικνώνονται" τον επόμενο χρόνο, καθώς αποδυναμώνονται από τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Ο Τούρκος τραπεζίτης δεν κατονόμασε πάντως τα τραπεζικά ιδρύματα που "ενδέχεται να συρρικνωθούν".

Το Bloomberg σημειώνει ότι η BNP Paribas SA έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή της να αναδιατάξει την Turk Ekonomi Bankasi AS και τη Fortis Bank AS, την οποία απέκτησε μετά την εξαγορά της βελγικής Fortis πέρυσι.

Σημειώνει επίσης ότι άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες με συμμετοχές σε τουρκικά τραπεζικά ιδρύματα συμπεριλαμβάνουν την Dexia SA, τη UniCredit SpA, την ING Groep NV και φυσικά τις "δικές μας" Εθνική Τράπεζα και EFG Eurobank.

Οι δηλώσεις του κ. Ersin Ozince, σημαίνουσας προσωπικότητας του τουρκικού τραπεζικού κατεστημένου και επικεφαλής πιστωτικού ιδρύματος που ίδρυσε ο ίδιος ο Κεμάλ Μουσταφά (Ατατούρκ), είναι προφανώς πολλαπλώς μεθερμηνευόμενες και σημειώνονται ενώ ουδεμία ελληνική τράπεζα έχει κάνει λόγο, επισήμως ή ατύπως, σχετικά με ενδεχόμενη μείωση της παρουσίας της ή απόσυρσή της από τη βαλκανική αγορά.

Αντίθετα, έχουν κάνει λόγο ατύπως και μέσω της παρουσίασης ορισμένων επιχειρησιακών τους σχεδίων για πρόσκαιρο πάγωμα επέκτασης ή άλλων επενδύσεων και βεβαίως για φρένο στις αθρόες χορηγήσεις.

Πρακτική που ούτως ή άλλως εφαρμόζουν και στην ελληνική αγορά από έτους και πλέον.

Σε οιαδήποτε των περιπτώσεων, οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Ozince σηματοδοτούν τη νέα φάση ανταγωνισμού στην οποία εμφανίζεται να εισέρχεται η τραπεζική αγορά στα Βαλκάνια και καταδεικνύουν τις τουρκικές βλέψεις έναντι των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Στη Βαλκανική ή και την ίδια την Τουρκία.

[email protected]




Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v