Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυστικές εκθέσεις και έλλειμμα αξιοπιστίας

Η επιβεβαίωση της εκτίμησης ότι η Ελλάδα έχει χάσει και την τελευταία ρανίδα αξιοπιστίας που κάποτε διέθετε στους κόλπους της Ε.Ε., χθες από τον επίτροπο κ. Όλι Ρεν, ασφαλώς δεν θα έπρεπε να αποτελεί αιτία έκπληξης.

Μυστικές εκθέσεις και έλλειμμα αξιοπιστίας
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η επιβεβαίωση της εκτίμησης ότι η Ελλάδα έχει χάσει και την τελευταία ρανίδα αξιοπιστίας που κάποτε διέθετε στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χθες από τον νέο επίτροπο επί οικονομικών θεμάτων κ. Όλι Ρεν, ασφαλώς δεν θα έπρεπε να αποτελεί αιτία έκπληξης.

Δυσθυμίας ίσως. Έκπληξης όμως όχι.

Τουλάχιστον όχι για τους κατοίκους της χώρας αυτής.

Πρόκειται για ανθρώπους που βιώνουν, ή μάλλον υποφέρουν καθημερινά, την αναξιοπιστία της ελληνικής πολιτείας, θέλοντας και μη.

Δύο σύντομα παραδείγματα από τη χθεσινή ειδησεογραφία, αντίστοιχα χιλιάδων άλλων που ο καθένας μας μπορεί να φέρει στο μυαλό του, επιβεβαιώνουν το γεγονός αυτό.

Πρώτον, η χθεσινή αποδοχή της φίλτατης υπουργού Περιβάλλοντος, κ. Τ. Μπιρμπίλη, με συνέντευξή της στα "Νέα", ότι τα νέα "τσουχτερά" τέλη κυκλοφορίας ήσαν άδικα.

Πριν καλά-καλά εκπνεύσει η παράταση για την πληρωμή των τελών αυτών και αφού χιλιάδες συμπολίτες μας έφθασαν στο σημείο να καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους, παρά να καταβάλουν τα αυξημένα τέλη, η αρμόδια υπουργός παραδέχεται ότι αυτά ήσαν άδικα.

Άραγε θα το έπραττε αν δεν είχε προηγηθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, λέγοντας ότι τα τέλη θα αναθεωρηθούν εκ νέου, από το επόμενο όμως έτος;

Δεύτερον, ο τραγέλαφος στον οποίο έχει οδηγηθεί η υπόθεση της κατασκευής κατοικιών στην ανατολική Αττική.

Αν και έχουν παρέλθει περίπου τρεις μήνες από την εξαγγελία της ίδιας υπουργού, της φιλτάτης κ. Μπιρμπίλη, ότι "παγώνει" η ανοικοδόμηση στις περιοχές αυτές, η σχετική απόφαση ακόμη δεν έχει φθάσει στα αρμόδια πολεοδομικά γραφεία, όπως πληροφορούμεθα από ρεπορτάζ της "Καθημερινής", με αποτέλεσμα οι πολίτες να απειλούν ακόμη και με αγωγές όσους υπαλλήλους αρνούνται να εκδώσουν τη σχετική άδεια.

Το νομοσχέδιο περί δασών, με το οποίο θα αντιμετωπίζεται το ζήτημα, σύντομα κατατίθεται προς ψήφιση στη Βουλή, διαβεβαιώνει το αρμόδιο υπουργείο. Πόσο όμως αξιόπιστη είναι η συνολική στάση του, ιδίως για μια περίπτωση που αφορά στην οικονομική ζωή μιας ολόκληρης περιοχής;

Έτσι, λοιπόν, γιατί να προκαλεί έκπληξη μία -έως τώρα "μυστική"- έκθεση της Eurostat που ενεχείρισε ο αποχωρών από τη θέση του επιτρόπου κ. Χ. Αλμούνια στον διάδοχό του κ. Ο. Ρεν, η οποία αμφισβητεί την ακρίβεια και την ορθότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, και μάλιστα εις το διηνεκές;

Αμφισβητεί την ακρίβεια των στοιχείων της περιόδου 1997 - 2004, της περιόδου 2004 - 2009 και βεβαίως αμφισβητεί και την ακρίβεια των στοιχείων που προσκόμισε στις 21 Οκτωβρίου ο αγαπητός κ. Παπακωνσταντίνου στην Κομισιόν, αρνούμενη να τα επικυρώσει και αφήνοντας εμμέσως έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2009 να φθάσει έως και το 14% του ΑΕΠ.

Γιατί όμως να εκπλαγούμε, εάν όντως αποδειχθεί ότι έτσι έχουν τα πράγματα;

Εμείς δεν είμαστε εκείνοι που ανέχονται αυτήν την κατάσταση εδώ και χρόνια;

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v